OBAMA IŞİD KARARINI VERDİ

OBAMA IŞİD KARARINI VERDİ

ABD Başkanı Barack Obama IŞİD konusundaki kararını netleştirdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'a sayıları 300'e kadar Amerikalı askeri danışman göndereceklerini ve Bağdat ile Kuzey Irak'ta ortak operasyon merkezleri oluşturacaklarını söyledi. ABD Başkanı Obama, Irak'ta "hedefe odaklı" olası bir askeri eylem seçeneğini de açık bıraktı.

Obama, Irak'taki gelişmelerle ilgili olarak Beyaz Saray'da ulusal güvenlik ekibiyle toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin Irak güvenlik güçlerine desteğini artırmaya devam edeceğinin altını çizen Obama, "IŞİD'in terör tehdidine karşı koymak için, istihbarat paylaşımı ve planlamaları koordine etmek üzere Bağdat'ta ve Kuzey Irak'ta ortak operasyon merkezleri oluşturmaya hazırız. Terörle Mücadele Ortaklık Fonu vasıtasıyla, ilave teçhizat sağlamak için de Kongre ile birlikte çalışmaya hazırız. (Bağdat'taki) Büyükelçiliğimiz üzerinden Irak'ta danışmanlarımız oldu ve bundan sonraki süreçte de Iraklı güvenlik güçlerine nasıl en iyi şekilde eğitim, tavsiye ve destek verebileceğimiz hususunu değerlendirmek üzere sayıları 300'e kadar olmak üzere küçük bir grup ilave Amerikalı askeri danışman göndermeye hazırız" diye konuştu.

"Muharip göreve dönmeyeceğiz"

Amerikan güçlerinin Irak'ta tekrar muharip görev üstlenmeyeceğini vurgulayan Obama, "Bu sorunu onbinlerce asker göndermek ve Irak'ta daha önce zaten yapılanlara benzer biçimde kan ve servet dökmek suretiyle basitçe çözemeyeceklerini" belirterek, "Nihayetinde bu, Iraklılar tarafından çözüme kavuşturulması gereken bir mesele" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Obama, Irak'ta "hedefe odaklı" olası bir askeri eylem seçeneğini de açık bıraktı.

"Kesin askeri eyleme geçmeye hazır olacağız"

Obama, artırdıkları istihbarat kaynakları sayesinde IŞİD ile alakalı potansiyel hedefler hakkında daha fazla bilgi edindiklerini belirterek, "Sahadaki durumun bunu gerektirdiği kanaatine varırsak, hedefe odaklı ve kesin askeri eyleme geçmeye hazır olacağız" dedi.

Herhangi bir karardan önce Kongre ve Irak ile bölgedeki liderlerle yakın istişare edeceğini kaydeden Obama, kendisinin talimatıyla, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bu hafta sonunda Irak'taki durumla ilgili görüşmeler yapmak üzere Ortadoğu ve Avrupa'ya gideceğini açıkladı.

"Irak'ın liderlerini seçmek ABD'nin işi değil"

Obama, Iraklı liderlerin aralarındaki farklılıkları aşıp, Irak'ın geleceği için bir siyasi plan etrafında biraraya gelmesi gerektiğini belirterek, "Irak'taki son seçimlerin sonuçlarının tasdik edilmesiyle, şimdi yeni bir meclis,
mümkün olan en erken zamanda toplanmalı. Yeni bir hükümetin oluşumu, tüm Iraklılar'ın meşru çıkarlarını temsil eden bir hükümetin oluşturulması ve gerçek diyaloğun başlatılması açısından bir fırsat olacak" diye konuştu.

Obama, "Irak'ın liderlerini seçmek ABD'nin işi değil. Ancak şurası da açık ki, sadece kapsayıcı bir ajandaya sahip liderler Irak halkını gerçek anlamda biraraya getirebilir ve bu krizi aşmada onlara yardımcı olabilir" ifadesini kullandı.

"İran yapıcı rol oynayabilir"

Obama'ya Irak konusunda İran ile birlikte çalışmaya istekli olup olmadığı da soruldu.

ABD'nin Irak hükümetine gönderdiği mesajın Tahran yönetiminden de aynı şekilde gitmesi halinde, İran'ın Irak konusunda yapıcı bir rol oynayabileceğini vurgulayan Obama, "Eğer İran sadece Şiiler adına silahlı güç olarak gelirse, eğer bu şekilde hareket ederlerse, bu muhtemelen durumu daha da kötüleştirecektir"
ifadesini kullandı.

Obama, İran'ın Irak'ı iç savaşa sürükleyecek mezhepsel ayrılığı kızıştıracak adımlar atmasından kaçınması gerektiğini daha önce dile getirdiklerini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı