OBAMA; ERMENİ OLAYLARINA "YÜZYILIN VAHŞETİ" DEDİ

OBAMA; ERMENİ OLAYLARINA "YÜZYILIN VAHŞETİ" DEDİ

ABD Başkanı, 1915 olaylarını anmak için yaptığı yazılı açıklamada bir kez daha büyük felaket anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan'ın 2 gün önce yayınladığı mesajda "Ermeni Techiri" diyerek andığı ve gemiş yankı uyandıran açıklamasının ardından Amerika Başkanı Obama'da yazılı bir açıklama yayınladı. Özellikle Türk,ye ve Ermenistan'da merakla beklenen o açıklamda Obama geçen yıl yayıyanlığı mesajın aksine daha ağır bir ifade kullandı. Diplomatik kaynaklar Obama'nın kullandığı ifadelerin ağırlığını Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamanın etkisi olabileceği üzerinde duruyorlar. Başkan Obama'nın açıklaması ünlü İngiliz yayın Kuruluşu BBC'de şöyle yer aldı.

BÜYÜK FELAKET

ABD Başkanı, 1915 olaylarını anmak için yaptığı yazılı açıklamada bir kez daha büyük felaket anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise, Erdoğan'ın taziye mesajını yorumladı ve "küresel prensiplerin teyidi" dedi. Başkan Obama geçen yıl yaptığı yıl dönümü açıklamasında "Meds Yeghern" ifadesinin kullanmadığı için Ermeni diasporasından büyük tepki görmüştü.

YÜZYILIN VAHŞETİ

1915'te yaşananları "20. yüzyılın en büyük vahşetlerinden birisi" olarak tanımlayan Obama, "99 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde katledilen ya da zorla ölüme sürülen 1,5 milyon Ermeninin anısını onurlandırıyoruz" dedi.
AÇIKLAMA ŞÖYLE
Obama yazılı açıklamasında, insanlık tarihinin bu kara sayfalarının tekrarlanmaması gerektiğini vurgulayarak, "Geçmişin acı veren anlarıyla yüzleşen insanlar ve uluslar daha da güçlenir ve daha adil bir geleceğin inşası için temel atmış olur" ifadelerini kullandı.
Bu yolda adım atan Ermenilerin ve Türklerin çabalarını saygıyla takip ettiklerini söyleyen Obama, "Kendi hükümetlerinin ve benim de desteğimizle, daha fazla kişinin bu yolda çaba harcamasını ümit ediyoruz" dedi.
"1915'te hayatları haksız biçimde ellerinden alınan Ermenilerin hatıralarını onurlandırıyoruz" diyen Obama, Ermeni halkının cesareti ve direncinin ilham verici olduğunu söyledi.
Dualarının dünyadaki tüm Ermenilerle olduğunu vurgulayan Obama, "Meds Yeghern'de hayatını kaybedenleri anıyoruz" diyerek, korkunç olayların bir daha hiçbir zaman tekrarlanmaması için yaşananların her zaman hatırlanacağını ifade etti.
ERDOĞAN'IN TAZİYE AÇIKLAMASI ETKİLİ OLDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün dönem hayatını kaybedenlerin torunlarına  başsağlığı dilemişti.
Ermenice dahil dokuz dilde yapılan taziye açıklaması bu yönüyle bir ilk olmuştu.
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, attığı tweet ile Erdoğan'ın mesajlarını değerlendirdi ve "Bugün dualarımız Ermenilerle. Başbakan Erdoğan'ın çarpıcı açıklaması küresel prensipleri teyit ediyor" dedi.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise Erdoğan'ın taziye mesajına değinmediği açıklamasında Türkiye'yi 'Ermeni Soykırımı'nı tümüyle inkar etmekle' suçladı.
Sarkisyan buna karşın ülkesinin Türk toplumunu düşman olarak görmediğini ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı