OBAMA'DAN ERDOĞAN'A YEMİN TÖRENİ ŞOKU

OBAMA'DAN ERDOĞAN'A YEMİN TÖRENİ ŞOKU

Erdoğan’ın törenine tek bir temsilci gönderilmesi siyaset çevrelerinde böyle yorumlandı

Başkan Obama, Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı törenine sadece Ankara’daki maslahatgüzarı olan Jess L. Baily ile temsil edileceğini, yayınladığı bir Başkanlık açıklaması ile resmileştirdi.

ABD, bilindiği gibi şu an Ankara’da bir büyükelçiye sahip değil. ABD Kongresi, Ağustos tatiline girmeden önce, Obama’nın Ankara için uygun gördüğü Büyükelçi adayı John Bass’i reddetmişti. Bass’in Ankara’ya gidip, gidemeyeceği, tatilden dönecek Senato’nun Eylül ayında yeniden toplanması ile belli olacak.

ABD’nin stratejik müttefik olarak gördüğü, Obama’nın 2009′da ‘model ortak’ olarak tanımladığı Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı töreninde bu şekilde düşük düzeyde temsilci ile katılım göstermesi şaşırttı. Obama’nın sadece maslahatgüzar seviyesinde temsilci ile Erdoğan’ın töreninde temsil edilecek olması, Erdoğan ile mesafenin korunduğunu gösteriyor.

Örneğin Obama, haziran ayının 5′indeki Ukrayna Cumhurbaşkanlığına seçilen Petro Poroshenko’nun cumhurbaşkanlık törenine Başkan Yardımcısı Joe Biden’in liderliğinde oldukça geniş bir delegasyon göndermişti. Biden’in yanısıra ABD’nin Ukrayna’daki Büyükelçisi Geoffrey R. Pyatt, Senatörler John McCain, Ron Johnson ve Chris Murphy, Kongre üyesi Marcia Kaptur, ABD’nin AGİT temsilcisi ve son olarak da ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu bakan yardımcısı Victoria Nuland.

Beyaz Saray’ın yabancı ülkelerin cumhurbaşkanlık törenine gönderdiği delegasyonlar 2013 yılından beri inceledinğinde, bu törenler asgari 2 temsilci gönderildiği görülüyor. Erdoğan’ın törenine tek bir temsilci gönderilmesi, ve bu düzeydeki düşük ilgi, görülebildiği kadarıyla ilk.

İşte Beyaz Saray’dan gelen mesaj:

THE WHITE HOUSE
Office of the Press Secretary
FOR IMMEDIATE RELEASE
August 26, 2014

President Obama Announces Presidential Delegation to Turkey to Attend the Inauguration of His Excellency Recep Tayyip Erdoğan

President Barack Obama today announced the designation of a Presidential Delegation o Ankara, Turkey to attend the Inauguration of His Excellency Recep Tayyip Erdoğan, President-elect of the Republic of Turkey on August 28, 2014.

Mr. Jess L. Baily, Chargé d’Affaires a.i. of the Embassy of the United States to the Republic of Turkey, will attend the Inauguration.

Kaynak:Haber Kaynağı