O KONAKLARA RUHSAT İPTALİ

O KONAKLARA RUHSAT İPTALİ

Ses kayıtları ile meşhur olan Şehrizat Konakları ruhsatı iptal edildi.


17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ardından ortaya saçılan ses kayıtlarının birinde Erdoğan ile Oğlu Bilal arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarından sonra gündeme gelen ünlü Şehrizar konakları ruhsatları iptal edildi. Gazetecileronline de yer alan haberde ileri sürülen iddialar şu şekilde.

ÇALIK HOLDİNGE AİT

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın evinde olduğu iddia edilen, oğlunun bütün gün uğraşmasına karşın sıfırlayamadığı 1 milyar dolardan kalan 30 milyon Euro’yla alındığı ileri sürülen konakların ruhsatları mahkeme tarafından iptal edildi.

Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu’nun yapıldığı gün Başbakan Erdoğan’ın İstanbul’daki evinde bulunduğu ileri sürülen, 1 milyar doların polis baskını korkusuyla taşındığı iddia edilmişti. İnternete düşünce deprem yaratan, Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarına göre; 1 milyar dolar bütün gün taşınmasına sıfırlanamamıştı ve ertesi gün hala 30 milyon Euro kalmıştı.

İşte Erdoğan’ın oğluna “Sıfırlayın” demesine karşın bir türlü sıfırlanamayan paralardan kalan bölümüyle altı tanesinin satın alındığı iddia edilen İstanbul Üsküdar’da yer alan Şehrizar Konakları’nda ruhsat krizi büyüyor. İstanbul Üsküdar’daki, Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın yönettiği Çalık Holding’e ait GAP İnşaat’ın yaptırdığı konakların ruhsatının iptali için açılan dava sonuçlandı.

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul Büyükkent Şubesi’nin açtığı davaya bakan İstanbul 4. İdare Mehkemesi, Şehrizar Konakları’ndaki 39 adet yapının ruhsatının fonksiyon ve yapılaşma açısından ciddi sakıncalar taşıdığına, şehircilik ilkelerine ve plan esaslarına aykırı olduğuna karar verdi. Mahkeme, GAP İnşaat’ın Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) bağlı Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (EGYO) ile gelir paylaşımı yöntemiyle yaptığı konakların ruhsatını 20 Şubat 2014 tarihli kararıyla iptal etti.

HATA OLABİLİR TELAFİ EDERİZ

Mahkemenin konaklara 20 Şubat 2014’te verdiği ruhsatın iptaline ilişkin mahkeme kararıyla ilgili resmi bir yazının henüz ellerine ulaşmadığını belirten Emlak Konut yetkilileri, “Bize açılan dava 2010 planları içindi. Oysa biz planlarımızı revize edip ona göre proje yaptık. Büyük işler yapılırken hatalar olabilir. Biz hatalarımızı gerektiğinde telafi ediyoruz. Söz konusu projede geçici kabul yapıldı ve iskanlar alındı. Projenin hiçbir sorunu yok” dedi.

Gayrimenkul hukuku avukatları ise, mahkemenin aldığı kararın plan değil, yapı ruhsatları ile ilgili olduğuna dikkat çekti. Bu noktada davalı tarafın temyize gidebileceğini ve nihai kararı Danıştay’ın vereceğini belirten hukukçulara göre örneği az görülen bir karar alındı. Şehrizar Konakları projesi için Danıştay’da yıkım kararı verirse projeden ev sahibi olanlar EGYO’ya ödedikleri tutarı faizi ile almaya hak kazanacak.

ETRAFI YEŞİL KONAKLAR KURAK

17170.jpg

Söz konusu projenin yukarıdan çekilen fotoğraflarına bakıldığında, etrafının yeşillikler içerisinde olduğu, muhtemelen konakların inşaasından önce ki alanında ağaçlar ile kaplı olduğu anlaşılıyor. Konakların daha çok rant sağlaması için birbirine yakın inşaa edildiği göze çarpıyor. İlginç olan ise çevredeki binların hepsinin de inşaat alanlarının konaklara göre bariz bir şekilde daha az olması. Konakların hemen önüne bir de camii inşaa edilmiş durumda.

Kaynak:Haber Kaynağı