O Açıklamalar Borsaya Tarihi Düşüş Yaşattı

O Açıklamalar Borsaya Tarihi Düşüş Yaşattı

BORSA'DA SERT DÜŞÜŞ DOLAR DURMAK BİLMİYOR

Yaptığı açıklamalarla sorun çıkarmakla tanınan Merkez Bankası Başkanı’nın 10 milyar dolara yakın döviz satmasına karşın artışını durduramadığı dolar kurunun yılsonunda 1.92’ye gerileyeceğini söylemesine piyasalarda depreme neden oldu. Başkanın hedef vermesi piyasalarda, 12 yıldır izlenen dalgalı kur rejiminden vazgeçileceği algısına, bu da depreme neden olurken, dolar kuru, tarihi bir rekor kırarak, 2 lirayı geçti. Borsa bugüne kadarki en yüksek düşüşlerinden birini yaşadı. İflaslara neden olacak, halkın cebini yakacak devalüasyon yüzde 14’ü geçti.


Güne 2 TL seviyesinin hemen üzerinde başlayan dolar, tarihi zirve olan 2.0372'ye kadar yükselirken, sepet bazında TL ise yeni tarihi zirvesi olan 2.3763'ü test etti.

Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Suriye endişeleri satış için bahane oldu. TCMB'nin adımlarına ilişkin endişeler devam ediyor. Bugün açılacak döviz satım ihalesi miktarının güncellenip güncellenmediği izlenecek. Yukarı revizyon olmazsa satış baskısı artabilir" dedi. İflaslara neden olması beklenen devalüasyon ise %14'ü geçti.Dolar kurlarında ki artış ise elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere bütün mallarda yaşanan fiyat artışlarının sürmesine ithalat yapan ya da ithalata dayalı üretim yapan birçok şirketin iflasına neden olacak.

UZMANLAR NE DİYOR


Dolar 2TL'YE yükselerek yeni bir rekor kırarken, piyasalar bundan sonra ne olacağının tedirginliğini yaşıyor.Merkez Bankası ve Ekonomi Bakanından ardı ardına gelen açıklamalar dolardaki yükselişe nasıl yansayacak? İşte, CNN TÜRK Ekonomi Müdürü Emin Çapa'nın değerlendirmeleriyle piyasalardaki son durum.