Nükleer Santrali  ‘İş Olsun’  Diye İstemiş..!

Nükleer Santrali ‘İş Olsun’ Diye İstemiş..!

Türkiye'nin ne termik, ne nükleer yeni santrallere daha uzun süre gereksinimi yok”

Yusuf Yavuz
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Isparta İl Temsilcisi Hasan Akıllı’nın Eğirdir ilçesi sınırlarındaki Kovada Milli Parkı bölgesinde nükleer santral yapılması önerisi tartışmalara neden oldu.

Nükleer santral önerisindeki ısrarını sürdüren Akıllı, kente yapılacak bir nükleer santralin istihdam yaratarak işsizliğe çare olacağını savunurken temsilcisi olduğu MMO’nun bu öneriye tepki gösterdiğini ve bu amaçla acil toplantıya çağrıldığını dile getirdi.

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Nükleer Fizikçi Prof. Dr. D. Ali Ercan ise Türkiye’nin enerjiyi verimli kullanma konusunda çok beceriksiz olduğunu belirterek“Türkiye elindeki kurulu potansiyeli etkin bir şekilde kullansa şimdiki ürettiğinin 1,5 katı elektrik üretebilecek durumdadır.
Dolayısıyla, Türkiye'nin ne termik, ne nükleer yeni santrallere daha uzun süre gereksinimi yok” görüşünü savundu.

MMO GENEL MERKEZİNİN NÜKLEER TEPKİSİ
Türkiye’nin 3. nükleer santrali için yer arayışında olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na başvurarak Kovada Milil Parkı çevresini adres gösteren MMO Isparta İl Temsilcisi Hasan Akıllı’nın önerisine yönelik tepkiler sürerken konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Akıllı, nükleer talebinin arkasında olduğunu yineledi.

Makine Mühendisleri Odası genel merkezinin nükleer önerisine tepki gösterdiğini ve kendisini acil olarak toplantıya çağırdığını anlatan Akıllı, “bu benim kişisel görüşüm. Evet bir sivil toplum kuruluşuyuz ama ben ayrı bir bireyim. Bu görüşümü de birey olarak savunuyorum” diye konuştu.

‘BAKANLIKLA TELEFONLA KONUŞTUM, ÇALIŞMA BAŞLATILACAK’
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanı Necati Yamaç ile telefonla görüşerek Isparta’ya nükleer santral kurulması yönündeki talebini ilettiğini anlatan Akıllı, konuyla ilgili ön çalışmalara başlanacağı yönünde kendisine bilgi verildiğini söyledi. Bu girişimin ardından aldığı yanıtlar doğrultusunda Isparta Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileriyle de görüştüğünü anlatan Akıllı, Oda yönetiminin de bu öneriye destek vermeye hazır olduğunu dile getirdi.

‘İLERİ TEKNOLOJİ SAYESİNDE SAĞLIĞA ZARARI GİDERİLMİŞ’
Kentlerine nükleer santral yapılmaması amacıyla mücadele yürüten Sinop ve Mersin’deki yaşam savunucularıyla görüşüp görüşmediği yönündeki sorularımızı da yanıtlayan Akıllı, “buralardaki arkadaşlarla henüz görüşmedim. Ancak nükleer diyince insanlar hemen tepki gösteriyorlar. Nükleer, hem enerji hem de silah üretmek amaçlı kullanılıyor.

Bu nedenle önce nükleer silah akla geliyor. Bu tepkilerin birçoğu bilinçaltı. Benim görüştüğüm yetkililer geliştirilen ileri teknoloji sayesinde nükleer santralin bugün için sağlığa olan zararlarının giderildiğini söylüyorlar. 1940’lı yıllarda verem, tifo ve sıtma hastalıkları vardı ancak alınan önlemler sayesinden bugün bu hastalıklar ortadan kalktı. Kanser de bu çağın hastalığı” diye konuştu.

‘ŞEVKET DEMİREL’İN FABRİKASINDA MÜDÜRLÜK YAPTIM’
Amerika ve Japonya’daki nükleer santralleri örnek gösteren Akıllı, “Amerikalılar çok mu enayi de 104 tane nükleer santral yaptılar” ifadelerini kullanırken 1970’li yıllarda Isparta’daki GÖLTAŞ Çimento ile ORMA orman ürünleri fabrikasına da çevreye zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıkıldığını anımsatarak şöyle konuştu: “ben iki üniversite bitirmiş bir mühendisim. Şevket Demirel’e ait olan ORMA fabrikasında 20 yıl işletme müdürlüğü yaptım.

GÖLTAŞ ve Orman’da eskiden filtre yoktu. GÖLTAŞ’tan çıkan toz çevredeki ağaçları kurutuyordu, doğru. Buna karşı çıkan çevreciler haklıydı. ORMA fabrikasının bacasından çıkan kül de zarar veriyordu ama sonra bakanlık bu tür tesislerde arıtmayı zorunlu kıldı. Bu konuda olumlu bir noktaya gelindi. Ben nükleer santral yapılmasını önerirken bunun işsiz gençlerimize istihdam yaratacağını düşünüyorum. Bunun için 44 ayrı başvuru daha olduğunu öğrendim. 22 milyar dolarlık bir yatırım ve sonuçta 4-5 bin kişiye iş sağlayacaktır” görüşünü savundu.


PROF. DR. ERCAN: ‘İNŞAAT VE ENERJİ PROJELERİ AĞIZ SULANDIRIYOR’
Enerji ve Çevre politikaları konusunda çalışmaları bulunan Nükleer Fizikçi Prof. Dr. D. Ali Ercan, Kovada’ya nükleer santral önerisi konusundaki sorularımızı yanıtladı. Türkiye'nin milli parkların ülke yüzölçümünün binde 4’ü kadar olduğuna işaret eden Ercan, “oysa bu oran Avrupa ülkelerinde binde 50’dir. Tam 12 katı! Doğal yaşamı kıskançlıkla koruyacağımıza elde avuçta kalan bir parça yeşillik alanı da betonlaştıracak projeler inşaat ve enerji sektörünün ağzını sulandırıyor; ama anlamsızdır, yararsızdır ” görüşünü dile getirdi.


‘ENERJİSİNİ ETKİN KULLANIRSA TÜRKİYE’NİN NÜKLEERE İHTİYACI YOK’
Ayrıca Türkiye’nin elindeki kurulu potansiyeli etkin bir şekilde kullanması durumunda bugünkü üretimin 1,5 katı elektrik üretebilecek durumda olduğunu vurgulayan Ercan, “dolayısıyla, Türkiye'nin uzun süre daha ne termik ne de nükleer santrallere gereksinimi yok. Enerjinin verimli ve tutumlu kullanımı konusunda da çok beceriksiz bir ülkeyiz.

Bunları değişik ortamlarda paylaştım, söyleşilerimde dile getirdim; ancak yetkili makamların kulağına gitmiyor, gitse de aldırış etmiyorlar. Çünkü küresel kapitalist sistem gerçek ihtiyaca bakmaz, olmayan ihtiyaç üretir. Ki sömürü çarkı durmaksızın dönmeye devam etsin.

Tekrar söylüyorum, Türkiye'nin de Dünyanın da enerji problemi yok; kafa yapısını değiştirmek problemi var. Kapitalist sistemin ezberlettiği ‘sürdürülebilir kalkınmak’ safsatasını bir kenara bırakıp, ‘sürdürülebilir yaşam tarzı’ aranışını beceremeyen insanlık bu açgözlü kargaların kılavuzluğunda kesinlikle b..a batacaktır. Bilimden söylemesi” diye konuştu.