NOT DÜŞÜREN MODDY'S'E "SANDIKTA GÖRÜŞÜRÜZ" DEDİ

NOT DÜŞÜREN MODDY'S'E "SANDIKTA GÖRÜŞÜRÜZ" DEDİ

EKONOMİ Bakanı ve Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi görünümüne verdiği nega...

Moody’s’in açıklamasını son derece sığ buluyorum, derslerine iyi çalışmamışlar” 

EKONOMİ Bakanı ve Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi görünümüne verdiği negatif notu eleştirip, “Bütün olumlu göstergelerin olduğu ortamda, dedi.

Bakan Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli milletvekilleri Mehmet Yüksel ve Nurcan Dalbudak, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Osman Zolan ile Babadağ ve Sarayköy ilçelerine giderek, seçim başarılarından zaferle ayrılan AK Partili belediye başkanlarını kutladı. Babadağ Belediyesi’nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesini değerlendirdi.

Zeybekci, “Moody’s'in Türkiye ile ilgili kararını hepimiz gördük. Bunu yaparken yaptığı değişikliği iki temel nedene bağladı. Artan siyasi belirsizlik ve küresel likiditedeki azalış nedeniyle ülkenin dış finansman pozisyonu yatırımcı kararlarını olumsuz etkiledi. Artan siyasi belirsizlikler ile üretimi destekleyecek yapısal reformların azalacağı beklentisi orta vadeli büyümeye ilişkin belirsizlik yarattı. Bunu ortaya koydular. İki konuda da siyasi belirsizlik diyorlar. Bu açıklama zaman olarak geç kalınmış bir açıklamadır. 30 Mart’ta önce ülkede siyaseten spekülasyonlar vardı. Bu açıklama 30 Mart sonuçlarını görmeyen bir açıklamadır. Bunun Türkiye’nin gerçeklerini tam olarak yansıttığını düşünmüyorum. Ülke olarak bütün göstergelerimizle iyi bir noktadayız. Bütün bu olumlu göstergelerin olduğu bir ortamda Türkiye ile ilgili kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptıkları açıklamaları son derece sığ olarak görüyorum. Derslerine iyi çalışmamışlar” diye konuştu.

'MAYISTAN İTİBAREN FARKLI GÖSTERGELER OLACAK'

Derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin dinamizmini iyi ölçemediğini ileri süren Bakan Zeybekci, göstergelerin mayıs ayından itibaren farklı olacağını da belirtti. Zeybekci, “Ülkemizde mayıs ayından itibaren çok farklı göstergeler olacak. Türkiye’nin artan ihracatıyla, üretimini artıracağına, iç piyasada geçici olarak taleplerin ertelendiği dönemlerin de ortadan kalkacağını düşünüyorum. Moody’s ve diğerlerinin ağustos gibi yaptıkları değerlendirmelerde Türkiye’nin çok başka yerde olacağını hep beraber göreceğiz. Bizim için gerçek gösterge matematiksel değerlerdir” dedi.

'MERKEZ BANKASI, FAİZ DÜŞME EĞİLİMİNİ DESTEKLEMELİ'

Merkez Bankası’nın özerk bir yapısı olduğunu kaydeden Zeybekci, kur politikası ve diğer konularda Merkez Bankası’nın karar verdiğini hatırlattı, bu kurumun faizlerin düşme eğilimini desteklemesi gerektiğini söyledi. Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:

“Merkez Bankası faiz oranlarını neden artırdı? Merkez Bankası faizleri TL’nin aşırı değer kaybını dengelemek için arttırdı. Ocak ayında beklenti Merkez Bankası’nın yüzde 1.5 ile 2.5 arasında bir faiz artırımına gitmesiydi. Merkez Bankası biraz fazla paniğe kapılarak yüzde 5 faiz artırımına gitti. Gerekçesi spekülatif amaçlıydı. Bunun gerekçeleri 30 Mart’ta ortadan kalktı. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi var ancak yerel seçimler onun da bir tehdit olmadığını ortaya koydu. Artık beklenti şudur: Merkez Bankası'nın faizlerin düşme eğilimini desteklemesi gerekir. Ekonomi piyasaları bunu bekliyor artık. Merkez Bankası tüm değerleri yeniden değerlendirmeli. Kurlarla ilgili de döviz satın alma yönünde girişimleri sonuna kadar destekleyeceğiz.”

 

NOT DÜŞÜREN MODDY'S'E

Kaynak:Haber Kaynağı