NOT DÜŞTÜ; HAFTAYA DOLAR NE OLACAK

NOT DÜŞTÜ; HAFTAYA DOLAR NE OLACAK

Uluslararası iki kredi kuruluşu Satandart&poors ve Fitch, aynı günde Türkiye'nin kredi notunu ve ekonomik görünümünü açıkladılar.

Standart&Porrs'un Türk ekonomisinin görünümünü durağandan negatife çevirmesi, ardından yine bir başka kredi derecelendirme kuruluşunun ise notu düşürmesi piyasaların kapanışından sonra gerçekleşti. Bu nedenle Dövüz kurlarının ve borsanın gelişmeye tepkisi gelecek hafta Pazartesi'ye kaldı.

MERKEZ BANKASI NE YAPIYOR

Merkez Bankası ise bu açıklamalar öncesinde twitter hesabından canlı bir grafik yayınlayarak izlediği fazi politikasının haklılığını anlatmaya çalıştı. Bilindiği üzere tüm dünyada dolar kuruna müdahale genelde faiz hadlerinde değişiklik yapılarak etkili hale getiriliyor. Ancak merkez Bankası Erdoğan'ın sürekli tekrarladığı isteğine uyarak faizleri yükseltmeden TL değerini sabitlemeye gayret gösteriyor. Buna bağlı olarak Merkez bankası başka araçlar da kullanmaya devam ediyor. Yapılan açıklamadan sıkı para politikası duruşu üzerinde duruldu. 

KREDİ NOTU DÜŞMEDEN ÖNCE KUR HAREKETLERİNDE OYNAKLIK AZALDI AÇIKLAMASI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sıkı para  politikası duruşunu devam ettirdiğini ve buna bağlı olarak kurlardaki oynaklığın  azaldığını bildirdi. 

TCMB'nin resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımlara göre, 10  Ocak'ta yüzde 8,3 seviyesinde olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, uygulanan  sıkı para politikası ile 27 Ocak itibarıyla yüzde 10,3'e yükseldi.

 

CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

merkez-bankasi.jpg

MERKEZ BANKASI OLUMLU BAKIYOR

TL depo karşılığı döviz depo ihalelerine devam edildiğini de aktaran  TCMB, uygulanan sıkı duruş ile kur oynaklığının yüzde 24'ten yüzde 18  seviyelerine kadar gerilediğini ifade etti.

Ayrıca Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) getiri eğrisinin de  yataylaştığını kaydeden TCMB, 5 yıl vadeli tahvil faizi ile BIST gecelik  bankalararası repo kapanış faizi farkının 12 Ocak'ta bu yana hızla gerilediği ve  sıfıra yaklaştığını bildirildi.

NOT DÜŞÜRÜMÜNDEN SONRA HAFTAYA DOLAR NE OLUR  ?

Bu gelişmlerin ardından önemli bir soru ortaya çıkıyor. Haftaya dolar ne olur. uzmanların bu konuda birleştiği nokta şöyle özetlenebilir.

NOT DÜŞÜRME,MERKEZ FAİZ KARARI VE REFERANDUM FİYATLANMIŞ DUURUMDA

Standart&poors ve Fitch'in görünümde ve notta yaptığı düşürme açıklamaları aslında sürpriz olmadı. Kur bu nedenle bu beklentiyi önceden fiyatlamıştı. Bu nedenle Dolar Kuru haftanın son günü 3.89 ile 3.87 arasında dalgalı bir tepki ile haftanın son gününü tamamlamış oldu. Merkez Bankası açıklamaları ise piyasalrda olumlu algılandı. Bu nedenler ile dolar için önümüzdeki hafta yukarı yönlü büyük bir sıçrama beklenmiyor.

Eğer siyasette ve terör olaylarında bariz bir gerilim ya da olumsuz bir gelişme olmazsa kur hareketlerinin bulunduğu seviyelerde küçük hareketleri normal sayılacak.

İŞTE HAFTANIN SON GÜNÜ DOLAR  SEYRİ

dolar.jpg

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı