Normal doğum zorlaması bu kez bebeğin beyin hücrelerini öldürdü

Normal doğum zorlaması bu kez bebeğin beyin hücrelerini öldürdü

Daha önce bebeklerin canına mal olduğu söylenen normal doğum zorlaması bu kez bir bebeğin beyin hücrelerini öldürdü.

Daha önce bebeklerin canına mal olduğu söylenen normal doğum zorlaması bu kez bir bebeğin beyin hücrelerini öldürdü. Sezaryenle doğum yapacağı belirlenen 32 yaşındaki G. L'e normal doğum yaptırılmaya çalışılması yüzünden, şimdi 5 aylık olan bebeği Muhammet'in beyin hücrelerinin yüzde 66'sının öldüğü ileri sürüldü. Savcılığa suç duyurusunda bulunan anne "Oğlumun diğer çocuklar gibi gülüp hareket etmemesi beni çok üzüyor" dedi. 

Ağrı'nın Patnos İlçesi'nde oturan hamile G. L, geçen yıl temmuz ayında Van'ın Erciş İlçesi'nde erkek kardeşinin nişanına gitti. Burada doğum sancısı tutan G. L,  hastaneye kaldırıldı. Daha önceden sezaryenle doğum yapmasının kararlaştırıldığını söyleyen anne, iddiaya göre Erciş Devlet Hastanesi'nde önce normal doğuma zorlandı. Ardından hastanede sezaryen yapıldı ve doğum sonrasında ağlamayan bebek Van'daki özel bir hastaneye sevk edildi. Van Özel İstanbul Hastanesi, bebeğe 'HIE evre 3. Mas' tanısı koyarak, beyin zedelenmesi sonucu beyin hücrelerinin yüzde 66'sının öldüğü yolunda rapor verdi.

HASTANEYİ SUÇLADI

Oğlunun bu durumunun, normal yolla doğum yapmaya zorlanmasından kaynaklandığını öne süren anne, Erciş Cumhuriyet Savcılığı'na geçen 5 Ekim günü suç duyurusunda bulundu. 

Anne şunları söyledi:

"Benim ilk çocuğum. 5 aylık olmasına rağmen diğer bebekler gibi gülüp hareket edemiyor. Bu durum bir anne olarak beni perişan ediyor. Patnos'ta sürekli doktora gidiyordum. Normal doğum yapamayacağımı söylemişlerdi. Beni ilk başta normal doğuma aldılar. Bebeğin başı burada sıkıştı. Daha sonra sezaryenle doğum yaptım. Çocuğumu bu duruma getirenlerden şikayetçiyim."

BAŞHEKİM'DEN UTANDIRAN AÇIKLAMA

Erciş Devlet Hastanesi Başhekimi Seyfi Kartal ise olayda hastanelerinin bir kusurunun olmadığını savunarak şunları söyledi:

"Gülcan Laçin doğumdan bir gün önce hastanemize geliyor, ancak doğum olmuyor. Ertesi gün yine sancısı başlayınca Patnos'taki doktoruna gitmiyor. Yine buraya geliyor. İlk olarak normal doğuma aldık. Ancak bebeğin başı tam olarak çıkmayıp kalp ritimleri yavaşlayınca sezaryen uyguladık. Bebeğin tepkileri doğum sonrasında çok düşüktü. Bu nedenle Van'da özel bir hastaneye gönderildi. Bebeğin beyin hücrelerinde hasar varsa bu özürlü bir bebek. Tabi ki gülmesini beklemeyin. İlerde belki de koşamayacak, konuşamayacak. Bebek doğumda anne karnında kendi kakasını yediği, beyne oksijen gitmediği için olmuş olabilir. Hastanemizin bu konuda bir kusuru yok."