Nobel Ödüllü Yazar; TÜRKİYE'NİN BAŞI CİDDEN DERTTE

Nobel Ödüllü Yazar; TÜRKİYE'NİN BAŞI CİDDEN DERTTE

.

NOBEL ÖDÜLLÜ EKONOMİST'TEN TÜRKİYE UYARISI  


New York Times gazetesinin köşe yazarı Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, Türkiye'deki ekonomik sıkıntıların gelişmekte olan ekonomilere 'bulaşma riski' taşıdığı tespitini yaptı.

TÜRKİYE'NİN BAŞI CİDDEN DERTTE

Krugman, 'Başı dertteki Türkiye ’yi konuşalım’ başlıklı makalesinde " Evet Türkiye’nin başı cidden dertte. Ve çok daha büyük bir oyuncu olan Çin de çalkantılı görünüyor. Ancak bu sorunları daha da korkutucu hale getiren şey, Batı’daki ekonomilerin temelinde yatan ve gerçekten kötü politikalarla daha da artan zayıflık" dedi. Diken.com.tr'nin haberine göre, Krugman'ın yazısından ilgili bölümler şöyle:

SİYASİ ÇALKANTILAR İLE SARSILAN ÜLKE

Ekonomide yaşanan diğer gelişmeler düşünüldüğünde, şu an son ihtiyacımız olan şey, zaten siyasi çalkantılarla sarsılan bir ülkede yeni bir ekonomik krizin patlak vermesiydi. Şu doğru ki, ekonomisi sadece Los Angeles’ınki kadar büyük olan Türkiye’de yaşananların doğrudan etkileri çok geniş çaplı olmayacak. Fakat o korkutucu ‘bulaşma’ sözcüğünü duymaya başladık; bir zamanlar Tayland’daki krizin Asya’ya, daha yakın zamanda da Yunanistan’daki krizin Avrupa ’ya yayılmasında görüldüğü türden bir ‘bulaşma’ bu. Ve şimdi herkes, Türkiye’nin sorunlarının dünyanın gelişmekte olan ekonomilerine bulaşmasından endişeli.


KÖTÜ BİR KRİZ Mİ GELİYOR?

Peki [geçmiştekilerden] kötü bir kriz mi geliyor? Temel görüntü bir miktar güven veriyor: Özellikle de Türkiye’de hükümetin borçlanma oranları düşük, özel sektörün dış borcuysa yüksek. Mali durum çok kötü görünmüyor. Fakat geçmişteki her kriz iyimser beklentilere karşı geldi. Ve Türkiye’ye sermaye akıtan güçler, dünya ekonomisini de genel olarak kırılganlaştırıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı