New York Times'tan Sabah Gazetesi'ne zehir zemberek eleştiri!

New York Times'tan Sabah Gazetesi'ne zehir zemberek eleştiri!

Sabah Gazetesi ombudsmanı Yavuz Baydar’ın New York Times için kaleme aldığı "Türkiye’de basın özgürlüğü" konulu yazıdan sonra işini kaybetmesinin ardından NYT'den açıklama geldi. Gazetenin görüş sayfalarının editörü Andy Rosenthal, Baydar’ın işine son verilmesinin Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda yaşanan sorunların altını çizdiğini ve protestolara aşırı tepki veren Türk hükümeti gibi Sabah Gazetesi’nin de suçlu olduğunu söyledi.

New York Times, Sabah Gazetesi ombudsmanı Yavuz Baydar’ın NYT için kaleme aldığı Türkiye’deki basın özgürlüğü sorunu konulu yazının ardından işten çıkartılmasıyla ilgili bir açıklama yayınladı.

Editoryal sayfalardan sorumlu olan ve doğrudan gazetenin patronu Sulzberger Ailesi’ne bağlı çalışan Andy Rosenthal’ın yazdığı, gazetenin kurumsal sözcüsünün de New York Times’ın konuyla ilgili resmi görüşü olduğunu belirttiği yazıda Baydar’ın bu yüzden işinin riske gireceğini bildiği ve yaşanan olayın da Türkiye’deki basın özgürlüğü sorunlarının altını çizdiği belirtildi. Rosenthal, yazısında şunları söyledi:

RİSKE GİRDİĞİNİ BİLİYORDU

“Türk gazeteci Yavuz Baydar bize kendi ifadesiyle ‘Türkiye’deki medya patronlarının basın özgürlüğünü susturmadaki utanç verici rolü’ üzerine bir görüş yazısı önerdiğinde, işini riske atacağını biliyordu. Haklıydı. 19 Temmuz’da yayınladığımız makalesinden birkaç gün sonra da Baydar, yeterince ironik bir biçimde ombudsman olarak görev yaptığı Türk gazetesi Sabah’tan kovuldu.

DEHŞETE DÜŞTÜK

Baydar’ın kovuluşunu duymaktan dehşete düştük. Ama bu durum sadece, Türkiye televizyon kanallarının, İstanbul’daki herkesin pencerelerinden görüp duyabildiği dışarıdaki halk kargaşasını haberleştirmek yerine penguenler hakkında olan dahil, belgeseller yayınlamasıyla ilgili yazdıklarının gerçek olduğunun altını çizdi. Baydar, Türk medyasının sahiplerinin servetlerini nasıl bankacılık, inşaat gibi diğer alanlarda elde ettiklerini ve yayınladıkları haberleri hükümet politikalarına uygun tutma, bazen de hükümet propagandası yapma karşılığında elde ettikleri iltimasları yazmıştı.

TÜRKİYE İÇİN İKİ KAT TRAJİK

Baskıcı hükümetlerin, aşırılıkları üzerinde tek kontrol mekanizması olan basını susturması her zaman trajiktir. Ama bu durum, Türkiye gibi umutsuz bir biçimde Batı’da ciddiye alınmak ve sonunda Avrupa Birliği üyesi olmak isteyen bir ülkede yaşandığında iki kat trajiktir. Türk hükümeti, İstanbul’daki son protestolara korkunç bir biçimde aşırı reaksiyon gösterdi. Şimdi de New York Times’ın haber servisi müşterisi Sabah aynı sebepten suçlu.”