NEW YORK TIMES'den Abdullah Gül'e Şok İma

NEW YORK TIMES'den Abdullah Gül'e Şok İma

New York Times gazetesi dün yayınladığı editoryal yazısında yeni internet yasasına verdiği onay yüzünden,Abdullah Gül için...

ZEHİR ZEMBEREK BİR YAZI

New York Times gazetesi dün yayınladığı editoryal yazısında yeni internet yasasının “Türkiye’de demokrasiye vurulan son darbe” olduğunu iddia etti. Kendisinden beklenmedik bir şekilde "internet yasakları yasasına" onay veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yurt içi ve dışından tepkiler gelmeye devam ediyor. En son Ecenomist Dergisinde yer alan bir makalede, Gül ve Erdoğan'ın gelecek için anlaşmış olabileceği yorumları yapılmıştı. Dün ise New York Times bir yazısında Abdullah Gül'ü resmen Erdoğan'ın suç ortağı olma yoluna girdiğini ima etti.

ERDOĞAN'A  KATILDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yasaya onay vererek hükümetin ifade özgürlüğüne karşı yaptığı saldırıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a katıldığını söyleyen gazete, yeni yasa sayesinde hükümetin özel hayatı koruma kılıfı altında mahkeme kararı olmaksızın internet sitelerini kapatma ve kullanıcıların internet aktivitelerini takip etme hakkını elde ettiğini belirtti.

Yeni yasanın kabulünden önce de Türkiye’de binlerce internet sitesinin hali hazırda yasaklı olduğunu belirten gazete, 2013 yılının ilk altı ayında Türk yetkililerin Google’a 12 bin maddenin arama sonuçlarından silinmesi için talepte bulunarak bu alanda dünya birincisi olduğunu da söyledi.

GİDEREK GENİŞLEYEN YOLSUZLUK SKANDALI

Gazete makalede yeni yasanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve müttefiklerini giderek genişleyen yolsuzluk skandalından korumak için alınmış bir önlem olduğunu ve açıkça sosyal medyada yolsuzluk skandalı ile ilgili detayların paylaşılmasını önlemeyi amaçladığını da iddia etti.

Başbakan’ın iktidarda on yıldan uzun süre geçirdikten sonra giderek otoriterleştiğini ve yasamanın da onu durdurmak adına pek bir şey yapmadığını söyleyen gazete, Freedom House ve Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki gelişmeler ile ilgili endişelerini dile getirdiğini belirtti.

ZARARLI BİR GİDİŞ

Makalede ABD’nin de internet yasasına tepkisiz kalmadığını belirten gazete, Başkan Obama’nın uzun süre dolaylı olarak iletişim kurduğu Başbakan Erdoğan’ı sonunda Çarşamba günü aradığını söyledi. Beyaz Saray’ın iki lider arasınaki telefon görüşmesi ile ilgili yayınladığı bildirinin çok fazla detay içermediğini ve Obama’nın Erdoğan’ı izlediği yol ile ilgili uyarıp uyarmadığını açıklamadığını belirten gazete, Başbakan’ın böyle bir uyarıyı duymaya ihtiyacı olduğunu da dile getirdi.

Gazete CHP’nin yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu da belirtirken, hükümetin otoriter tavrının bu şekilde devam etmesi durumunda hem Türkiye’nin Müslüman bir demokrasi olarak imajına hem de Türkiye’ye bir müttefik olarak değer veren Batı’ya zarar vereceğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı