Neden Öldürdün ; ' Çok Seviyordum '

Neden Öldürdün ; ' Çok Seviyordum '

SUÇ PSİKOLOJİSİ UZMANI GELİŞİN: TÜRKİYE'DE NEFRET DEĞİL, SEVGİ CİNAYETLERİ İŞLENİYOR


 SERİ katiller konusunda yaptığı araştırmalarla tanınan suç psikolojisi uzmanı ve yazar Arkın Gelişin, Türkiye'de resmi kayıtlarda görünen 15 seri katilden fazlasının olduğuna inandığını belirtirken, "Türkiye'de nefret cinayetleri değil, sevgi cinayetleri daha çok işleniyor" dedi.
 
Bolu'daki Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde Psikoloji Bölümü tarafından düzenlenen 'Adli Psikoloji Buluşması Konferası'nda Arkın Gelişin ile Uluslararası Suç Araştırmaları Akademisi Türkiye Temsilcisi Emek Yüce Zeyrek Rios, öğrencilerle bir araya geldi. Kongre merkezinde düzenlenen konferansta Arkın Gelişin öğrencilere suç psikolojisini anlatırken, İngiltere'de profil çıkarma konusunda dünyanın sayılı uzmanlarıyla çalışan Zeyrek Rios ise zanlılara ulaşmada profil çıkarmanın önemini anlattı.

BİR ÇOK SERİ KATİL İLE GÖRÜŞMÜŞ
 
Konferans öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gelişin, dünyanın en ünlü seri katili olarak adlandırılan Ted Bundy'nin aralarında bulunduğu 10 seri katilden hayatta olanlarla, yakınlarıyla görüşmeler ve röportajlar yaptığını belirterek, şöyle dedi:
 
"Dünyada yayınlanmamış belge ve arşivleri önümüzdeki yıl çıkarağım ve şimdilik 10 cilt olarak düşündüğüm eserlerde yayınlayacağım. Bugüne kadar yayınlanmamış belge, bilgi ve görseller içeren, seri katiller biyografisinden oluşan cilt projesi yayınlanacak. Her cilt ile ünlü bir seri katilin en kapsamlı biyografisi yayınlanacak. Serinin ilk biyografisi, dünyanın 1 numaralı seri katili olarak bilinen Ted Bundy olacak. Önümüzdeki yıl 10 ciltten oluşacak bir seri başlıyor. Kendi edindiğim ve orada bulunan federal mahkemelerden edindiğim bilgi ve belgeler doğrultusundan yola çıkarak ve kendi ipuçlarımı da katarak dünyada yayınlanmamış belgelerle yayınlayacağım. Seri katil denildiğinde ilk akla gelen kişi Ted Bundy ve o seri katil tanımlamasına vesile olmuş kişidir."

SEVGİ CİNAYETLERİ
 
Türkiye'de daha çok adi suçların yoğunlukta olduğuna dikkat çeken Gelişin, şöyle konuştu:
 
"Biz de nefret cinayetleri değil 'Sevgi cinayetleri' daha çok işleniyor. Şu an Türkiye'de resmi kayıtlarda 15 seri katil var. Bu rakamın daha çok yüksek olduğuna inanıyorum. Seri katil sadece Amerika'ya özgü bir kavram değil. Oralardaki araştırma sisteminin daha farklı ilerlediğinden dolayı başka ülkelerde seri katil türemeleri azmış gibi görünüyor."
 
Gelişin, internet ve sosyal medyanın cinayeti özendirici taraflarının olduğunu vurgulayarak, "Bir takım dizi ve filmlerden yola çıkalım. İnternette şiddet unsurunun açık gösterilmesi bunlar tabii ki faktör. Ama her cinayetin arkasında bu faktör olacak diye bir kural da yok. Seri katil nasıl olunur, bunun bir kimyası yok" diye konuştu.
 
Katillerin profillerin çıkartılması üzerine çalışan Emek Yüce Zeyrek Rios ise, İngiltere'de ilk katil profili çıkaran psikolog ile birlikte görev yaptığını açıklayarak, şöyle konuştu:
 
"Her şey televizyonlarda izlenildiği gibi olmuyor aslında. Gidip olaya baktığınızda o kişi silah kullanmış ya da çok sayıda kesik var veya genital bölgesine zarar vermiş. Biz bu katilin profilini çıkarıyoruz. FBI ajanları bunu içgüdüsel olarak yapıyorlar ama aslında yapılması gereken daha bilimsel. FBI'ın böyle bir sürü vakası var. Sadece yanlış profil verdiği için bir sürü kişi daha ölmüş" dedi.