NAZLI ILICAK'TAN ÇOK SERT İFADELER

NAZLI ILICAK'TAN ÇOK SERT İFADELER

Millete küfürle, büyük ihaleleri almasıyla, iktidara yakınlığıyla bilinen Cengiz-Kolin-Limak hakkında bir çarpıcı bilgi de elektrik özelleştirmeden...

Elektrik dağıtımının özelleştirilmesi ile ilgili dikkat çeken bilgiler paylaşan Nazlı Ilıcak, EPDK'nın serbest tüketici limitini düşürmesi nedeniyle 11 ilde elektrik dağıtım hakkını elinde bulunduran Cengiz-Kolin-Limak'ın ilave kazancını açıkladı ve yazısında "Atıştırın, tıkıştırın, kapış kapış, çanak çanak.../Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin/Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!" dizelerine yer verdi.

İşte, Ilıcak'ın yazısının ilgili bölümü:

Han-ı iştiha

Uzun yıllardır tartışılan enerji dağıtım ihalesi, nihayet 18 bölge için AK Parti tarafından gerçekleştirilmişti. Elektrik dağıtan şirketlerin özel kurumlar olması, tüketici açısından da ucuz elektrik demekti.

2011'de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 2013-2014-2015 için serbest tüketici limitlerini belirledi. 2013'te bu limit ayda 5 bin kilovat saat (kwh), 2014'te 2 bin 500 kwh'di. 2015'te ise bu rakam sıfırlanacaktı. (5 bin kwh 150 TL'ye, 2 bin 500 kwh ise 75 TL'ye tekabül ediyor.)

Bütün bunlar ne anlama geliyor? 2013'te, ayda 150 liradan fazla elektrik faturası ödeyen kişi, arzu ederse dağıtım şirketini değiştirebilecekti. 2014'te de, aylık tüketimi 75 lirayı aşan, yani 2 bin 500 kwh'ten daha fazla tüketenler, farklı bir şirketten hizmet alabilecekti. EPDK, 2014'te serbest tüketici limitini, 5 bin kwh'ten 2 bin 500 kwh'e değil, 4 bin 500 kwh'e indirdi.

Bana bu bilgileri veren CHP'nin KİT Komisyonu üyesi, Adana Milletvekili Turgay Develi, Cengiz-Kolin-Limak'ın Akdeniz, Boğaziçi, Çamlıbel ve Uludağ bölgelerinde, 11 ilde elektrik dağıtım hakkını elinde bulundurduğunu ve EPDK'nın serbest tüketici limitini öngörüldüğü gibi 2 bin 500 kwh'e düşürmemesi sebebiyle, yılda 270 milyon lira ilave kazanç elde ettiğini söyledi.

Turgay Develi, özelleştirilen bazı şirketlere, önceden sayaç okunmayarak, okunan rakam tahakkuk ettirilmeyerek, tahakkuk ettirilen de tahsil edilmeyerek milyonlarca lira sıcak para aktarıldığını da anlattı.

Tabii konular teknik. Zaten teknik olduğu için de gizli saklı işler daha kolay yapılabiliyor. Geçen gün, büyük yatırımlara alınan krediler için Hazine garantisinden söz etmiştim. Türkiye, bu suretle 50 milyar dolarlık bir borç yükünün altına giriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e soruldu. Belli ki Şimşek uygulamadan memnun değil. Cevap vermeden geçiştirdi. "Hazine'nin işi" dedi.

Nedense aklıma Tevfik Fikret'in dizeleri geldi: "Bu harmanın gelir sonu, kapıştırın giderayak!/Yarın bakarsınız söner bugün çıtırdayan ocak!/Bugünkü mideler kavi, bugünkü çorbalar sıcak/Atıştırın, tıkıştırın, kapış kapış, çanak çanak.../Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin/Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!"

cumhuriyet