NASA'DAN KANLI AY TUTULMASI

NASA'DAN KANLI AY TUTULMASI

Tarihi olayın son 500 yıl içinde sadece 3 kez gerçekleştiği belirtiliyor.


Video streaming by Ustream

Dünya, 15 Nisan 2014'te Türkiye saati ile sabah 8:58'de başlayacak olan ve Kanlı Ay Tutulması adı verilen ender gökyüzü olayına kilitlendi. Tarihi olayın son 500 yıl içinde sadece 3 kez gerçekleştiği belirtiliyor.

Söz konusu tutulma, Dünya’nın uydusu olan Ay’ın gezegenin gölgesine girmesi ile başlayacak. Uydunun tam olarak gezegenin gölgesine girmesi ile birlikte de Kanlı Ay Tutulması olarak adlandırılan tutulma olayı yaşanacak. Tutulma Türkiye'den gündüz saatlerinde gerçekleştiği için izlenemeyecek. 

Tutulma esnasında tam olarak kaybolmayan Ay, koyu kızıl bir renge bürünecek. Bu durum, tutulma olayı esnasında Dünya’dan yansıyan Güneş ışınlarının Ay’ın üzerine düşmeye devam etmesi ile açıklanıyor. Güneş'in kızıl – turuncu renkli ışınları için Dünya’nın atmosferinin oldukça şeffaf olması, bu ışınların tutulma esnasında Ay’ın yüzeyine çok etkili bir biçimde yansımasına sebep oluyor. Bu sebeple gökyüzü olayı esnasında Ay, kızıl renge bürünüyor. 


Bu izleyeceğimiz, dörtlü (tetrat) bir tutulma dizisinin ilki olacak. 6 aylık aralıklarla bu tutulma tekrar edecek. Sıradakiler ise 8 Ekim 2014, 4 Nisan 2015 ve 28 Eylül 2015. Normalde farklı ay tutulması türleri (penumbral, kısmi, umbral) rastgele sırayla meydana gelir. Çok nadiren aynı tür tutulma üst üste birkaç defa gerçekleşir. NASA bunu "poker oyunu sırasında şanslı bir el çekmeye" benzetiyor. 

21. yüzyıl içerisinde bu tetratlardan epey bir bekliyoruz; ancak 20. yüzyılın devrilmesinden önce yaklaşık 300 yıl boyunca 1 defa bile böyle bir tetrat gözlenmedi. Yani böyle güzel bir olay Newton veya Mozart gibi dahiler tarafından asla gözlenmedi.

Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)