NASA ÖLÜM YILDIZINI BULDU

NASA ÖLÜM YILDIZINI BULDU

“Ölüm yıldızı” konulu aktif arayışlar yapılıyordu.

ABD Ulusal havacılık ve uzay dairesi NASA'ya ait kızılötesi yörünge teleskopları tarafından Güneş’ten 7 ışık yılı ötesinde ışıklı olmayan soğuk yıldızın bulunduğu kaydedildi.
 
Bu cüce yıldızın Nemezid adlı “ölüm yıldızı” rolüne yeni bir aday olacağına ihtimal veriliyor. Bilindiği gibi dünyada zaman zaman bazı hayatsal türlerin soyu tükenmesine neden olan olası nesneye Yunan Ceza tanrıçasının adı verildi.
 
ABD’li paleontoloji uzmanları 1984-te şu kanıya vardılar: Dünyada hayatsal türlerin çoğunun maholması, 26 milyon yılda bir tekrar yer alıyor. Dünyada bu olayın nedenleri saptanamadığı için astronomlar bu problem üzerinde düşünmeye başladılar. Astronomların tahmin ettiklerine göre Güneşin komşu yıldızlarından biri, bazen Güneş sistemine çok kısa mesafeye yaklaşıyor. Bu da Güneş sisteminin çevresinde milyarlarca kuyruklu yıldızdan oluşan Oort Bulutu’nda tedirginliğe yol açıyor. Dengeyi yitiren kuyruklu yıldızlar yerinden fırlayarak Güneş sisteminin içerisine giriyor ve dünyayı ve diğer gezegenleri “bombalamaya” başlıyor.
 
“Ölüm yıldızı” konulu aktif arayışlar yapılıyordu. Rusya Astronomi Enstitüsü çalışanlarından Dmitriy Vibe şunları anlattı:
 
Bilimde zaman zaman dünyanın jeolojik durumunda, ikliminde ve atmosferinin niteliklerinde yer alan değişikerin periodik oluşunu belirleme yeltenişleri yapılıyor. Böyle değişikliklerin 26 milyon yılda bir yer aldığı iddia ediliyor ve bu olay ile Güneş sistemi dışındaki her hangi bir süreç arasında bağlılık olduğu kanısı öne sürülüyor. Bu arada Güneş’in uzak bir uydu yıldızı var olduğu ve bu uydu yıldızın 26 milyon yılda bir Güneşin çevresinde bir tur yaptığı tahmin ediliyor.
 
Bilindiği gibi Güneşten dört ışık yılı ötesinde Alfa Tsentavr yıldız sistemi ve 6 ışık yılı ötesinde Bernard yıldızı bulunuyor. Son yıllarda kızılötesi teleskoplar vasıtası ile elde edilen verilerin incelenmesine başlandıktan sonra Güneş’in yeni “komşuları” belirlendi. 2013-te bilim adamları az ışıklı “kahverengi cüce yıldız” hakkında bilgiler edindi. Bu küçük yıldız Nemezid rolüne “aday” olarak nitelendirilmeye başladı. Şimdi de soğuk “cüce yıldız” bulundu.
 
Fakat şimdi astronomlar çıkmaza girdiler. Sözü geçen yıldızlardan hangisinin “Nemezid” olarak kabul edilebileceğini saptamak için bu yıldızın milyonlarca yıl önce Güneş yönünde nasıl hareket ettiğini hesaplamak gerek. Gezegenlerden farklı olarak yıldızların bunca uzun süreli yörüngelerini belirlemek mümkün değildir. Yeni bulunan yıldızlardan biri Güneş’in uzak uydularından biri olabilir tabii. Fakat asıl bu yıldızın dünyada hayatsal türlerin soyu tükenmesine neden olduğu kesin olarak söylenemez.
 
Konu ile ilgili münakaşalar devam adiyor Astronomların bir kısmı paniği çıkarmadan yeni bulunan yıldıza daha “barışçı” adın yani Şans tanrıçası Tike adının verilmesini teklif etti.

Kaynak:Haber Kaynağı