MUSUL YASAĞINA BÜYÜK TEPKİ

MUSUL YASAĞINA BÜYÜK TEPKİ

CHP ve TGC yasağı kınadı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan kamuoyunun haber alma hakkına ilişkin verilen yasaklama kararının kaldırılması için Ağır Ceza Mahkemesine itirazda bulundu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan kamuoyunun haber alma hakkına ilişkin verilen yasaklama kararının kaldırılması için Ağır Ceza Mahkemesine itirazda bulundu.

Başbakan Erdoğan'ın Musul'da yaşananlar ile ilgili "yazmadan, çizmeden, fazla da konuşmadan takip etmenizi istiyoruz" sözlerinin ardından Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğunda bulunan ve IŞİD terör örgütü tarafından kaçırılan Başkonsolosluk çalışmaları ve tır şoförlerine ilişkin haberler için yayın yasağı kararı aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan kamuoyunun haber alma hakkına ilişkin verilen yasaklama kararının kaldırılması için Ağır Ceza Mahkemesine itirazda bulundu. Tezcan konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Bu AKP'nin yasağıdır. AKP, IŞiD'le yaptığı suç ortaklığını örtbas etmek istiyor. Haber hakkı engellenemez" dedi.

TGC Yayın Yasağını Kınadı

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC), yazılı bir açıklama yaparak Musul olaylarına ilişkin getirilen yayın yasağını, kamuoyunun bilgilenme hakkına konulan yeni bir sansür biçimi olarak değerlendirdi. "IŞİD baskınlarına yayın yasağı sansürdür"...

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC), yazılı bir açıklama yaparak Musul olaylarına ilişkin getirilen yayın yasağını, kamuoyunun bilgilenme hakkına konulan yeni bir sansür biçimi olarak değerlendirdi. "IŞİD baskınlarına yayın yasağı sansürdür" ifadelerinin yer aldığı TGC'nin açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“Musul'da TC Büyükelçiliği'ndeki işgal sırasında alıkonulan elçilik personeline yönelik haberlerin kamuoyundan saklanması yolunda bir mahkeme kararı alınmıştır. İlginçtir iki gün önce Sayın Başbakan Musul konusunda 'yazıp çizmeyin' şeklinde gazetecilere seslenmiştir. Aradan geçen 48 saatte Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi Musul konusuna yayın yasağı getirmiştir. Bu rastlantıyı yargının bağımsızlığı ile bağdaştırmak zordur.

Gerçekleri öğrenme, doğru bilgi alma hakkı zaten sınırlı olan kamuoyu şimdi bu yasaklamayla Musul konusunda büsbütün habersiz kalacaktır. Türklerin de bulunduğu Musul'da neler olduğunu bilmek yurttaşların en doğal hakkıdır.

Kaldı ki, bölgede katliam yapan Işid terör örgütünün sosyal medyayı ustalıkla kullandığı bir gerçektir. Kamuoyunu sadece terör örgütünden gelen manipüle edilmiş haberlere ve vahşet görüntülerine mahkum etmenin nasıl bir mantığı olabildiğini anlayabilmiş değiliz.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak her zaman yayın yasaklarına karşı çıktık. Bu defa da özellikle halkımızı çok yakından ilgilendiren bir olayda konulan yasağı anlamsız bulduğumuzu, demokrasinin şeffaflık ilkesiyle de bağdaşmadığını bir kere daha vurgulamak istiyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı