MUSUL İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

MUSUL İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

IŞİD baraj kapaklarını açabilir!

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne bağlı militanlar, Irak ve Suriye'nin can damarı olan Fırat ve Dicle Nehirleri'ni tehdit ediyor. IŞİD örgütü, halihazırda Dicle Nehri üzerindeki Şamarra Barajı'nı kontrol altında tutarken, 8 kilometre uzunluğundaki Hadise Barajı'nı da tehdit ediyor.

BÖLGEYİ SUSUZ BIRAKABİLİRLER

IŞİD, Hadise santralini ele geçirmesi durumunda başkent Bağdat'ın bile elektriğini kontrol etmeye başlayacak. Söz konusu baraj Irak'ın elektriğinin yüzde 30'unu temin ediyor. Hadise Barajı ile ilgili en korkunç senaryolar ise IŞİD'nin ele geçirmesi halinde Şii bölgelerinin susuz bırakılması.

EN KORKUNÇ SENARYO

IŞİD militanlarının kapakları açarak bölgeyi sular altında bırakma ihtimali de var.

Uzmanlar böylesi bir senaryoda 10 ila 20 metre yükseklikteki dalgaların Musul'u 3-4 saat içinde yutacağını söylüyor. IŞİD militanlarının barajları kontrol altına almasının savaş taktiği olduğunu belirten güvenlik uzmanları "Barajları elinde tutan Bağdat'ı da kontrol altına alır" diyor. IŞİD ile peşmergeler arasında da önümüzdeki günlerde Musul barajı üzerinde çatışmaların yaşanması bekleniyor.

MALİKİ, ADAYLIKTAN VAZGEÇMEYECEK

Bu arada Irak Başbakanı Nuri El- Maliki, tüm eleştirilere rağmen 3. dönemde de Başbakanlıkta kalacağını belirtti, "Başbakanlık için adaylıktan asla vazgeçmeyeceğim. IŞİD teröristleri karşısında bir asker olarak kalmaya devam edeceğim" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı