Mustafa Sarıgül 3 ay sonra CHP'de

Mustafa Sarıgül 3 ay sonra CHP'de

Yapılan tüm anketlerde CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adaylığı için Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün açık ara önde olduğu bilgisini duyururken “CHP lideri, Sarıgül’e davet için fazla beklemeyebilir” tahmininde bulunmuştuk. Özellikle İstanbul’dan gelen sinyaller bu tahmini doğruluyor. Kılıçdaroğlu, Sarıgül’ün CHP’nin İstanbul belediye başkan adayı olarak açıklanmasıyla tamamlanacak bir strateji ve takvim üzerinde çalışıyor. 

Arabulucu Özkan
CHP ile Sarıgül arasında oldukça ciddi bir “güven bunalımı” yaşanıyor. Partide, Sarıgül’ün CHP’ye gelse bile büyükşehir adayı olmayacağı, Kılıçdaroğlu’nun koltuğu için yarışacağı kanaati çok güçlü. Sarıgül de bu inanışı tekzip eden güven uyandırıcı bir açıklama yapmış değil. Aldığımız bilgilere göre güven eksikliğinin giderilmesi için geçmişte DSP’de Bülent Ecevit’in sağ kolu olarak görev yapan Hüsamettin Özkan “arabuluculuk” yapıyor.

Koltuk kaygısı taşımıyor
Kılıçdaroğlu ile Sarıgül henüz yüz yüze, ikili bir görüşme yapmış değil. Ancak her ikisi de bir araya geldikleri Özkan aracılığıyla birbirlerine dolaylı mesajlar gönderiyorlar. Kılıçdaroğlu’nun son bir ay içinde Özkan ile iki kez buluşarak Sarıgül meselesini konuştuğu ileri sürülüyor. CHP lideri, süreci partideki en yakın kurmaylarıyla dahi paylaşmadan tek başına götürüyor. Sarıgül konusunda tereddütleri olsa da “Ya koltuğum giderse” kaygısı taşımadığı belirtiliyor. İstanbul’u CHP’ye kazandırma olasılığı kimin daha yüksek ise koltuğunu kaptırma pahasına bile olsa seçime onu aday gösterme konusunda kararlı. Kamuoyundaki Sarıgül rüzgârı sürdükçe, Kılıçdaroğlu’nun eğilimini de kesinleştirecek.

Şölen havasında davet 
Peki “Sarıgül kararı” ne zaman ve nasıl kamuoyuna açıklanacak? Kılıçdaroğlu’nun kafasında şekillenmeye başlamış bir takvim de var. Yerel seçimler 2014 Mart ayında. CHP lideri İstanbul adayını oldukça erken açıklayacak. Kafasında, adayını “yaz başında” açıklama düşüncesi var. Önümüzdeki günlerde olağanüstü bir gelişme olmazsa haziran başı gibi Sarıgül’ün CHP’ye geçişi ile İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adaylığı bir arada açıklanacak. CHP lideri bu geçişi öyle sessiz sedasız yapma niyetinde de değil. İstanbul’da büyük bir törenle ve şölen havasında açıklayacak İstanbul adayını....

MERKEL’İN GÜNDEMİ TİCARET
Almanya Başbakanı Angela Merkel iki günlük ziyaret için pazar günü Türkiye’ye geliyor. Kahramanmaraş’taki Alman Patriot bataryasını ve Kapadokya’yı ziyaret ettikten sonra resmi temaslar için Ankara’ya gelecek. Ziyarette öne çıkacak başlıklar şöyle:

1. Çözüm Türkiye’de: Anayasa ve İmralı sürecini, ülkesinde 800 bin Kürt barındıran Merkel yönetimi yakından izliyor ve destekliyor. Türkiye’nin PKK’nin Almanya’daki finans kaynakları ile mücadele taleplerine “Elimizden geleni yapıyoruz ama sorunun asıl çözüm yeri Almanya değil Türkiye” yanıtı veriliyor.

2. Vizesiz giriş zor: Türkiye’nin AB üyeliğine karşı tutumu bilinen Merkel, müzakerelerin sürmesini ise destekliyor. Ankara’nın istediği Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat kolaylığı konusuna ise “güvenlik” gerekçeleriyle mesafeli duruyor.

3. Patronlarla geliyor: Merkel’in ziyareti sırasında Ankara’da iki ülkenin sanayi devlerinin yöneticilerinin katılacağı Türk-Alman CEO (Patronlar) Zirvesi­­­ de yapılacak. Avrupa’nın derin bir ekonomik krizden geçtiği dönemde Merkel’in amacı Türkiye üzerinden Alman ürünlerine yeni pazarlar bulabilmek. Türkiye’nin yatırım beklediği Volkswagen’in patronu ise Ankara’ya gelmiyor.

4. Suriye’de yeni adım yok: Suriye’ye müdahaleye sıcak bakmayan Almanya, Esad’ın gidişini sağlayacak diplomatik temaslar, muhalefetin birleştirilmesine destek ve mültecilere insani yardımla yetinilmesinden yana.

ŞANLI HİÇ İSTENMEMİŞ Kİ!
Başbakan Erdoğan ve AKP yetkilileri Almanya’yı terörle mücadelede yeterince işbirliği yapmamakla itham ediyor. Bunun son örneği DHKP-C’nin ABD Büyükelçiliği’ne yaptığı saldırı sonrasında geldi. Ankara, intihar saldırısını düzenleyen Ecevit Şanlı konusunda Almanya’nın uyarıldığını söyledi. Alman diplomatik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Türkiye hiçbir zaman Almanya’dan Şanlı’nın iadesi ya da sınır dışı edilmesi talebinde bulunmamış. Aralık ayı sonunda Ankara’dan Berlin’e “Bu şahıs bazı hazırlıklar içinde olabilir” uyarısı gitmiş. Ocak ayında ise Almanya’dan “Şanlı bizde yok” yanıtı verilmiş. Şanlı’nın Almanya’da bulunduğu süre içinde, Ankara’dan resmi bir iade ya da sınır dışı talebi hiç olmamış.