Mustafa Balbay Londra'da

Mustafa Balbay Londra'da

Silivri’de kanser dahi kurtuluş gibi görülüyor!!

Mustafa Balbay ve Umut Oran Londra’da
 
Umut Oran: Otoriterleşmiş Türkiye bölge için de risk kaynağıdır
 
Silivri’de kanser dahi kurtuluş gibi görülüyor!!
 
ANKARA
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP İzmir Milletvekili gazeteci, yazar Mustafa Balbay’ın Silivri’de yazdığı 7. kitap olan Yargıtatör’ün İngilizce çevirisinin (Dictator Justice) tanıtımı için Londra Kitap Fuarı’na gitti. Mustafa Balbay’ın kamuoyunda Ergenekon, Balyoz, Oda TV, KCK isimleriyle bilinen davalar başta olmak üzere benzer kurguya sahip davalardan esinlenerek yazdığı iki perdelik bir tiyatro oyunu olan Yargıtatör, Türkiye’deki hukuk uygulamalarının somut bir eleştirisi niteliğini de taşıyor. Umut Oran, çeşitli yayınevleri ve yazarlarla görüşecek, Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri ve hukuk devleti ilkesi ile ilgili olarak da görüş alış verişinde bulunacak. 15-17 Nisan arasında gerçekleştirilecek Londra Kitap Fuarı’na Türkiye Odak Ülke – Kültür Programı çerçevesinde katılım sağlanıyor.
 
İngiliz İşçi Partisi ile buluşacak
 
Umut Oran, fuardan sonra İngiliz İşçi Partisi milletvekilleri Emma Reynolds, Keith Vaz, Diane Abbot, Jeremy Corbyn, Sadiq Khan, John Woodcock ve David Lamy’nin de bulunacağı bir toplantıya katılacak. Oran burada yapacağı konuşmada Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ile hukuk devleti alanında yaşanan sorunlara dikkat çekecek.  
 
Otoriterleşmiş Türkiye bölge için de risk kaynağıdır
 
Umut Oran, Londra temasları ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: “Mustafa Balbay’ın yaşadıkları Türkiye’deki hukuk uygulamalarının en somut örneği. 5 yıldır, haksız ve delilsiz suçlamalarla insanlar ailelerinden, sevdiklerinden ve en önemlisi özgürlüklerinden mahrum yaşıyorlar. Burada büyük bir ayrımcılığa uğruyorlar. Hukuk devleti herkes için var. Herkes hukuk devletinin güvencelerinden yararlanmak zorunda. Adil yargılanma ilkesinin, masumiyet karinesinin ve bağımsız yargının olmadığı bir ülkede herkesin hakları tehdit altındadır. Biz bölgedeki en güçlü ve en eski sosyal demokrat parti olarak sosyal demokrasinin evrensel değerleri ışığında Türkiye’de güçlü bir demokrasi ve hukuk devletinin tam olarak uygulanmasını istiyoruz. Güçlü bir demokrasiye sahip olan Türkiye bölgede ve dünyada barış ve huzurun da garantisidir. Otoriterleşmiş, adeta bir baskı rejimine dönüşen Türkiye ise hem kendi vatandaşları için hem de bölgede için çok ciddi bir risk kaynağıdır. Bu yöndeki görüşlerimizi de Avrupalı milletvekilleri ile paylaşacağım.”
 
Kanser kurtuluş gibi görülüyor!
 
Oran, “Kitapta, Silivri Ceza Kampında tutulanların kanser olduğunu öğrenmelerini dahi bir kurtuluş aracı olarak görmelerine dair anlatımlar ise insanı dehşete düşürüyor” dedi.
 
Etkinlikte neler var?
 
Türkiye Odak Ülke - Kültür Programında dört kente yayılmış 15 farklı mekanda gerçekleşecek etkinliklerde Türkiye'den 20 yazar, bazıları İngiltere'den olmak üzere 35 panelist, çevirmen ve editör yer alıyor. Yazarlar, değişim halinde olan Türkiye'de yazarlık uğraşını, edebiyat ve yazarlığın geleceğini ele alacaklar. Etkinlikler, ‘kültürel program' ve ‘profesyonel program' olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Kültürel programda, yazar, şair, akademisyen, çevirmen ve kitap eki editörlerinin katılımıyla 30'u fuar alanında, 13'ü Londra ve İngiltere'nin diğer şehirlerinde olmak üzere toplam 43 etkinlik ile Londra Yunus Emre Kültür Merkezi'nde okuma, panel, söyleşi ve sergilerden oluşan toplam 14 etkinlik yer alıyor. Profesyonel programda ise Türk yayıncılık sektörü temsilcilerinin İngiltere ve diğer ülkelerden meslektaşlarıyla bir araya gelip yeni iş fırsatlarını değerlendirebilecekleri ve yayıncılıkla ilgili son gelişmeleri tartışabilecekleri 6 panel düzenlenecek. Ayrıca Türkiye Ulusal Standı'nda oluşturulacak özel alanda “Öğle Arası Buluşmaları''nda Türk ve yabancı yayınevi temsilcileri ve editörleri bir araya gelecek.