Mustafa Akaydın'dan açıklama

Mustafa Akaydın'dan açıklama

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyonun ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, “halk kart” soruşturması kapsamında ifade verdi. "Ayıbımız yok" diyen Akaydın, "Bize güvenin" mesajı verdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi adına toplu taşıma araçlarında elektronik ücret toplama işini yapan A-Kent Ödeme Teknolojileri Şirketi (halk kart) hakkında 2 ay önce soruşturma başlatıldı.

Soruşturmada 30 belediye çalışanının ifadesi alındı. Zanlılar daha sonra serbest bırakıldı.

AKAYDIN DA İFADE VERDİ

Soruşturma kapsamında bugün de Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, savcılığa gelerek ifade verdi. 

Başkan Akaydın'ın soruşturmayı yürüten savcıya ifade verirken, bunu öğrenen partililer ve belediye çalışanları da adliye önünde toplandı. Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'a ifade veren Mustafa Akaydın, daha sonra adliyeden ayrıldı.

ADLİYEDEN SLOGANLAR EŞLİĞİNDE ÇIKTI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın'ın Antalya Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ifadesinin alınma işlemi tamamlandı. Yaklaşık 4 saat 20 dakika ifade veren Başkan Akaydın, kendisine destek için adliyeye gelen partililerin 'AKP halka hesap verecek', 'Direne direne kazanacağız' sloganları arasında adliyeden ayrılırken kendisini yalnız bırakmayan partililere ve belediye çalışanlarına teşekkür etti.

Başkan Akaydın, A-Kent ile ilgili sürece ilişkin daha önce karakolda ifade veren arkadaşları bulunduğunu belirtirken şöyle konuştu:

"Belediyemiz Danıştay incelemesiyle bu ihaleden aklanmış bir belediyedir. Ancak saat 09.30'da başlayan bir ifade alma süreci oldu. Bu konuda uzun uzun sorulan sorulara gerekli cevaplar verilmiştir. Olayda yargı, hukuk vardır. Hukuki süreçlerle ilgili konuşmak etik değildir. Hukuku yıpratmaya hiçbirimizin hakkı yoktur. Hepimize lazım olacaktır. Bu işe yol açan insanlara da lazım olacaktır. Şimdi 6-7 sene öncesinden yapılmış bir ihaleyle ilgili YÖK Denetleme Kurulu üyesine ifade vermek üzere üniversiteye gidiyorum. Tesadüffen çakıştı birbirine. Buldukları; benim iftihar edeceğim bir konu, AR-GE merkezi binasıyla ilgili. Türkiye'ye çok güzel bir eser kazandırdım. Niye böyle bir inşaat kalkıştığımın ifadesini vereceğim."

'BENDE MANGAL GİBİ YÜREK VAR'

Başkan Mustafa Akaydın, "İfade alma işlemi beklediğinizden uzun sürdü mü?" sorusu üzerine, "Savcı öyle istedi, öyle oldu" karşılığı verdi. Akaydın, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan operasyonla zamanlanın denk düşmesini tesadüf olarak değerlendirdi. Başkan Akaydın, "Gözaltına alınmaktan korkuyor musunuz?" sorusuna, "Hiç umurumda değil bende mangal gibi yürek var" diyerek karşılık verdi.

KILIÇDAROĞLU TELEFONLA ULAŞTI

Başkan Mustafa Akadın, Antalya Adliyesi'nden ayrılacağı sırada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine telefonla ulaştı. Belediye Başkanı Akaydın, Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na telefonda şunları söyledi:

"Size daha önce işaret etmiş olduğum, yaklaşık 3 sene yapmış olduğumuz bir toplu ulaşım ihalesinin çeşitli yönleriyle sorgulanması. İfade verdik Osman Şanal savcımıza. 4 saat 20 dakika sürdü. Şimdi de üniversiteye gidiyorum. 6 sene önce yaptığım, çok övünmem gereken bir inşaatın hesabını vereceğim. Moralimiz çok iyi. Bütün örgüt burada. Hiçbir zaman ayıplanacağımız bir tafrafımızın olmadığından emin olduğunuzu da biliyorum. Desteğiniz için çok teşükkür ederim. Gayet moralliyiz."

ANTALYA'YA GEÇEN YIL ATANMIŞTI

Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'i gözaltına alan savcı olarak tanınan Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, Cihaner'i tutuklattıktan sonra özel yetkileri alındı. Savcı Şanal, bir yıl önce HSYK'nın kararıyla Antalya'da terör ve organize suçlar savcılığına atandı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akadın, savcılığın sürdürdüğü Halk Kart ihalesiyle ilgili soruşturma kapsamında, 'İhaleye fesat karıştırmak' ve 'irtikap' suçlamaları nedeniyle ifade verdi. Başbakan Akaydın'ın tüm kanıtlar toplandığı, delilleri karartma şüphesi bulunmadığı, sabit adres sahibi olduğu ve kaçma şüphesi bulunmadığı için serbest bırakıldığı kaydedildi.

Başkan Akaydın, 3628 Sayılı Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'na göre sorgulandığı için İçişleri Bakanlığı'ndan izin alınmasına gerek olmadığı, bu nedenle de bakanlığa konuyla ilgili bilgi verilmediği belirtildi. Davet üzerine savcılığa gelen Akaydın'ın ifadelerinde suçlamaları kabul etmediği, müfettiş denetimlerinden de geçerek aklandıklarını söylediği bildirildi.

Belediye bürokratları, meclis üyeleri, ihale komisyonu üyeleri ile Halk Kart firmasının sahiplerinin ardından soruşturmanın son sanığı Mustafa Akaydın'ın ifadesinin alındığı, soruşturmayla ilgili iddianamenin önümüzdeki hafta içerisinde hazırlanarak mahkemeye sunulacağı kaydedildi. 

NE OLMUŞTU?

Polis ekipleri, yaklaşık 1 yıl önce bazı toplu ulaşım aracı şoförleri ile yolcuların paralarının şirket tarafından hesaplarına eksik yatırıldığı şikayetleri üzerine başlatılan soruşturma kapsamında şirketin Barınaklar Bulvarı'ndaki hizmet binasında arama yapmıştı.

Bazı evrak ve bilgisayardaki verilere el konulan soruşturma kapsamında, polis ekiplerince aralarında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Aktekin'in de bulunduğu 30 civarındaki belediye çalışanının ifadesine başvurulmuştu. Zanlılar ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı.

Öte yandan, önceki gün Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik olarak başlatılan yolsuzluk soruşturmasında aralarında belediye yöneticilerinin de bulunduğu 24 kişi gözaltına alınmıştı.

YÖK'E DE İFADE VERDİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Antalya Adliyesi'ndeki ifadesinin ardından Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Rektörlüğü'nde Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Denetleme Kurulu Üyesi'ne de ifade verdi. Yaklaşık 1 saat rektörlük binasında kalan Başkan Akaydın çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

2006 yılında Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü döneminde gündeme gelen bir bina ile ilgili ifade verdiğini söyleyen Başkan Akaydın, "Buradaki ifadem 2006 yılında rektör olarak ilgilendiğim hastane binası arkasında çok modern, her yerden gözüken bir Türkiye projesi inşaatını yapabilmek için istediğim keşif artışının üst makamları yanıltmaya yönelik olduğu iddiasıyla yapılan bir soruşturma" dedi.

KAMU ZARARI YOK

Söz konusu binanın Türkiye'de örneği olmayan bir Sağlık Araştırma Geliştirme binası olduğunu kaydeden Başkan Akaydın, "Dolayısıyla keşif artışı yapılmadan olması imkansızdı. Bu keşif artışı zaten YÖK Başkanı ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in onaylamasından sonra gerçekleşecekti. Böyle bir projede üst makamları yanıltıcı keşif artışı yaptığımıza dair bir iddia. Üstelik de yeni rektörümüz bu inşaatları 2 sene devam ettirdikten sonra durdurmuş ve keşif artışı da oluşmamıştır. Yani iddia edildiği gibi kamu zararı da yoktur. Ama maalesef çok önemli bir ülke projesi yarım kalmıştır, 4.5 yıldır beklemektedir. Beni asıl üzen budur" diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU'NA BİZE GÜVENİN DEDİM

Bir basın mensubunun 'Bir günde iki ifade verdiniz' sözleri üzerine, "Biz alıştık artık, beklediğimiz şeyler bir sıkıntımız yok" diye konuşan Başkan Akaydın, adliye çıkışında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ne konuştuğunun sorulmasına üzerine, "Daha önce kendisini bilgilendirdiğim için bize güvenmesini bunun arkasında korkacak, belediye ve partimizi vicdanen rahatsız edecek bir sorgu olmadığını aktardım. Ama karar savcıların, uygun görülüyorsa hakimlerindir, yargıya karışamayız. Sayın Genel Başkanımız verdiği mesajda partili arkadaşlarıma sevgi ve muhabbetlerini göndermiş, bize ve belediye çalışanlarına güveninin tam olduğunu ifade etmiştir" diye konuştu.

Başkan Akaydın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Antalya'ya gelip gelmeyeceği sorusuna ise, "Şiddetli teklifler geldi. Genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, ben 'yormayın kendinizi' dedim. Zaten Genel Başkanımız yakında başka işler için Antalya'ya iki defa gelecek" şeklinde konuştu.

BELEDİYEDE KARŞILAMA

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Akdeniz Üniversitesi'ndeki ifadesinin ardından belediyeye döndü. Başkan Akaydın'ı, eşi Günseli Akaydın'ın da aralarında bulunduğu belediyenin üst düzey çalışanları, şube müdürleri, çalışanları karşıladı. Aralarında üniformalı temizlik işçilerinin de yer aldığı kalabalık gruba KESK'e bağlı TÜMBEL-SEN de destek verdi. Yaklaşık 500 kişilik belediye personelini karşısında görünce oldukça duygulanan ve gözleri dolan Başkan Akaydın, önce eşi Günseli Akaydın'a sarıldı. 

Başkan Akaydın, burada yaptığı konuşmada çok duygulandığını dile getirdi, beklenen bir süreci yaşadığını söyledi. Antalya'da toplu ulaşım araçlarında uygulanan elektronik ücret toplama ihalesi nedeniyle sorgu geçirmekte olduklarını belirten CHP'li Başkan Mustafa Akaydın, bugün yaşananları şu sözlerle değerlendirdi: 

"Belediye başkanı olduğumda çok şükür ayıplı bir durum bulamadılar ama rektörlük defterleri açıldı. Fakülte hastanesinin hemen arkasında yükselen bir dünya projesinde 'Neden keşif artışı istemişim?' diyen bir sorgu. Bugün iki sorgu geçirdim."

SAVCI GÖREVİNİ YAPIYOR

İdarecilerin yaptıkları yanlışlardan dolayı sorguya alınması, soruşturulması ve incelenmesinin doğal olduğunu dile getiren Başkan Akaydın, bundan dolayı soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'a söyleyecek bir sözünün bulunmadığını kaydetti. "Neticede o da kendince görevini yapmaktadır, kendince ona emir veren makamlar bulunmaktadır" diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Mustafa Akaydın, daha fazla yorum yapmasının şık olmayacağını söyledi. CHP'li Başkan Akaydın, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

AYIBIMIZ YOK

"Benim için en önemli olan nedir, biliyor musunuz? Önce eşime, sonra aileme ve sonra siz değerli hemşerilerime karşı vicdanımın rahat olmasıdır. Benim vicdanım son derece rahat. Eğer ben bir yanlış yapmış olursam önce sizin yüzünüze bakamam, sonra eşimin, çocuklarımın yüzüne bakamam. Ve emin olunuz ki, sadece ben ve eşim değil çok övündüğüm tüm aile fertlerim dahil, ailecek geçmişimizde, annem babam rahmetli dahil, hiçbir ayıbı olmayan bir aile kökünden geliyorum. Benimle gurur duyabilirsiniz. Beni sevmeye devam edin."

Türkiye'nin çok eziyet, zulüm gören nice aydınlar ve güzel insanlarla dolu olduğunu belirten Başkan Mustafa Akaydın, "Bakın Deniz Kuvvetleri'ne komutan bulamaz hale geldiler. Ben bunların birçoğunun uyduruk delillerle, kanıtlarla yapıldığını hissediyorum" dedi. 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, Savcı Şanal tarafından yürütülen soruşturmanın esas temelini ulaşım esnafının şikayetlere dayalı olduğunu söyledi. "Bunu da üzülerek söylüyorum. Ben onlar için çok şey yaptım" diyen başkan Akaydın, bunu hak ettiğini düşünmediğini belirterek, toplu ulaşım esnafını kınadığını söyledi. Başkan Akaydın, "Doğru bildiğim yolda gideceğim. Buna kimsenin kuşkusu olmasın, hiç kimse beni doğru yoldan vazgeçiremez" diye konuştu.

Kendisini dinleyenlere "İyi ki varsınız" diye seslenen Başkan Akaydın, daha sonra eşi Günseli Akaydın ile birlikte makamına çıktı.