Müslüman demeyin, sıkı içiyorlar

Müslüman demeyin, sıkı içiyorlar

OECD raporuna göre Müslüman ülkelerde alkol tüketimi artıyor. Rapora göre Türkiye'de son 22 yılda içki tüketiminde yüzde 17 gerileme var. Müslüman dünyada ise içki tüketimi 2005-2010 tarihleri arasında yüzde 25 arttı. Başı Lübnan çekiyor. Lübnan'ı Türkiye

AKP hükümeti, alkollü içkilerin kullanımını zorlaştırmak için TBMM’ye sevk ettiği reklam yasağı düzenlemesinde küçük bir hata yaptı. Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan’ın haberine göre reklam yasağı uygulamasında “geçiş” süreci konmadı. Böyle olunca da, alkollü içkilerin üzerine, tıpkı sigaralarda olduğu gibi sağlığa zararlı olduğuna ilişkin uyarıların stoklardaki içkiler için uygulanamayacağı ortaya çıktı. Konunun Plan ve Bütçe Komisyonu’nda “önergelerle” halledileceği belirtildi.

AKP ’li Süreyya Sadi Bilgiç ile Recai Berber’in verdiği yasa teklifine göre, alkollü içkilerin tüketimi özendirilemeyecek, kullanılmasını teşvik eden kampanyalar, festivaller ve diğer etkinlikler düzenlenemeyecek. Her ne amaçla olursa olsun teşvik hediye eşantiyon, promosyon, bedelsiz, indirimli veya yardım olarak içki dağıtılamayacak. Alkollü içkiler ancak izin verilen yerlerde satılabilecek, buralarda içilebilecek. Alkollü içki tüketim izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilecek ve bu yerlerde dışarıda tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamayacak. 

Öte yandan, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)’nin yayınladığı raporda, Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerde içki tüketiminin 2005-2010 yılları arasında yüzde 25 arttığı kaydedildi. Aynı raporda Müslüman ülkelerde 11.7 milyar litre olan içki tüketimi 15,2 milyar litreye çıktı.

Buna karşılık Türkiye’de içki tüketimi 1980-2010 tarihleri arasında yüzde 17 geriledi. İslam coğrafyasında en çok içki tüketilen ülkenin, 2,3 litre saf alkol tüketilen Lübnan olduğu kaydedildi. Listede ikinci sırayı 1,9 saf alkol tüketimiyle Türkiye alıyor. Sırasıyla İran, Endonezya, Mısır ve Suudi Arabistan Türkiye'yi takip ediyor.

Türkiye’de alkol tüketiminin düştüğü belirtilen raporda, Avrupa’da 30 ülke içinde en fazla alkol tüketilen ülkenin, kişi başına 15,5 litreyle Lüksemburg olduğu belirtildi. Lüksenburg’u 14 litre ile Estonya, 12,6 litre ile Macaristan ve Fransa takip ediyor.

Kişi başına alkol tüketiminde, alkollü içeceğin içindeki alkol miktarı baz alınıyor. Örneğin 1 litre rakıdaki alkol miktarı 0,45 litre (derecesi 45), 1 litre biradaki alkol miktarı derecesine göre 0,04-0,08 litre (derecesi 4-8), 1 litre şaraptaki alkol miktarı ise derecesine göre 0,11-0,20 litre (derecesi 11-20) arasında değişiyor.

OECD'nin raporunda, Avrupa Birliği ülkeleri içinde kişi başına alkol tüketimi ortalamasının 10,8 litre olduğu kaydedildi.

Bu ülkede yerleşik olmayanların yüksek oranda alkol satın aldığı Lüksemburg dışarıda bırakıldığında, Estonya, Macaristan ve Fransa 2007-2008 yıllarında kişi başına 12,5 litreden fazla alkol tüketilen ülkeler oldu.

Türkiye, Malta ve bazı İskandinav ülkeleri (Norveç, İsveç ve İzlanda) en düşük alkol tüketiminin olduğu ülkeler olarak sıralandı.

Türkiye'de bu dönemde kişi başına alkol tüketimi yüzde 22 oranında düştü ve 1.4 litreye indi. Bu dönemde, Türkiye, Letonya ile birlikte kişi başına alkol tüketimini en fazla azaltan 9'uncu ülke oldu.