MÜLTECİLERİN GETİRDİĞİ HASTALIKLARDA PATLAMA

MÜLTECİLERİN GETİRDİĞİ HASTALIKLARDA PATLAMA

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Suriye'den gelen göçün de enfeksiyon hastalıklarının profilinde değişikliğe neden olduğunu görüyoruz"

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Türkiye'nin coğrafik yapısı sebebiyle, tarihin farklı zamanlarında değişik amaçlarla göçe maruz kalmış bir ülke olduğunu belirtti.

Geçmiş yıllarda Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ortaya çıkan küçük ülkelerden Türkiye'ye yönelen ticari amaçlı göçün de enfeksiyonların artmasına neden olduğunu kaydeden Prof. Dr. İftihar Köksal, "Eski Sovyet ülkelerinden Türkiye'ye göç, Karadeniz bölgesinde ve İstanbul'da AIDS'in artmasına neden oldu. Suriye'den gelen göçün de enfeksiyon hastalıklarının profilinde değişikliğe neden olduğunu görüyoruz" dedi.

ÇOCUKLUK HASTALIKLARI UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞTU

Türkiye'nin, özellikle çocuk döneminden başlayan çok düzenli bir aşılama programına sahip olduğunu kaydeden ve bu sayede çocukluk yaş grubundaki hastalıkların unutulmaya yüz tuttuğunu dile getiren Prof. Dr. Köksal, ancak bugün kızamık, suçiçeği, çocuk felci, şark çıbanı gibi hastalıkların yeniden görülmeye başlandığını anlattı.

HEPATİT A, BULAŞICI SARILIK VE İSHAL DE TAŞINDI

Ayrıca savaş bölgesinde şehirlerin altyapısının tahrip olması nedeniyle Hepatit A, bulaşıcı sarılık ve ishal gibi hastalıkların da göçle Türkiye'ye taşındığını aktaran Prof. Dr. İftihar Köksal, cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından şimdilik dikkat çeken bir artışa rastlanmadığını söyledi.

Ancak dünyada cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan frenginin en çok 2'nci Dünya Savaşı sonrası görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Köksal şöyle konuştu: "Enfeksiyon hastalıklarına artık sınır çizmek mümkün değil. Afrika'da görülen sıtma etkenlerini, gemicilik sektöründe çalışanlar üzerinden Türkiye'de görüyoruz. Öğrenci değişim programları, seyahatler, göçler yoluyla küreselleşmiş dünyada her ülke enfeksiyonu, diğer ülkedeki zeminini hazırlıyor."

Kaynak:Haber Kaynağı