Muhtarın Suriyeli Aşkı

Muhtarın Suriyeli Aşkı

Suriyeli mültecilere kimlik çıkarma desteği muhtarlardan

Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerde Suriyeli mültecilerin de oy kullanabilmeleri için nüfus cüzdanı verildiği iddialarına bir görüntü de Esenyurt’tan geldi.
Duyurularla destek
Suriye’deki iç savaştan Türkiye’ye kaçan mültecilerin TC kimliği almalarına yönelik iktidar desteğinin muhtarlıklarda başladığı iddia ediliyor. Nüfus cüzdanı verilmesi için öncelikle muhtardan ikametgah belgesi almaları gereken Suriyeli mülteciler için mahallelerde duyurular yapılıyor. Özellikle Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde muhtarlar, çeşitli yerlere astıkları duyurularla ev sahiplerinin bildirimde bulunmalarını istiyorlar.
Vatandaş olmadan "vatandaş"
Türkiye’nin değişik illerinde ev tutan Suriyelileri muhtarlıklar, bağlı oldukları kaymakamlıklara bildirmeye başladılar. TC vatandaşı olabilmenin ve oy kullanabilmenin ilk adımı olan bu işlem, muhtarların yardımıyla da hız kazanıyor. Henüz vatandaşlık hakkı kazanmamış olsalar da muhtarlar tarafından "vatandaş" ilan edilmiş olmaları mültecilere desteği gözler önüne seriyor.
Seçimlere hazırlık mı?
Türkiye'ye gelen mültecilerin "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı" yapılarak, Mart 2014'te oy kullanacak seçmenler haline getirildikleri iddialarına karşı İçişleri Bakanlığı’nın bir yabancının Türk vatandaşlığı hakkını elde edebilmesi için 5 yıl kesintisiz Türkiye'de ikamet etmesi gerektiği yanıtını vermişti. Ancak, muhtarlıkların Suriyelilere yönelik bu hız kazandırma çalışmaları da merak konusu. Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki mahalleli, bu çalışmaların yerel seçimle ilgisi olmasa bile genel seçimlerle veya diğer konulardaki halk tercihleriyle ilgili olabileceği görüşünde.

Kaynak:Haber Kaynağı