MUHARREM İNCE BAYRAK AÇIYOR

MUHARREM İNCE BAYRAK AÇIYOR

Dokunulm azlı k konusunda parti yönetimini, “cesur davranmamakla” suçlayan Muharrem İnce, bayrak açmaya hazırlanıyor.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, TBMM Genel Kurulu’ndaki dünkü dokunulmazlık oylaması öncesinde 3 parçalı tavır sergileyen CHP’de seçenekler, oylamaya kısa süre kala ikiye indi ve “hayırcılar” çoğunlukta olmasına karşın “refarandumda nasıl kampanya yürüteceğiz” kaygısı taşıyan 20-25 dolayındaki milletvekilinin “evet” cehpesine geçmesiyle “367 kilidi” kırıldı. Oylama sonucunda, partinin dokunulmazlık konusundaki “ikircikli” tutumundan baştan beri memnuniyetsiz olanların, part içi muhalefeti “daha görünür” hale getireceği de netleşti. CHP’liler bugün Antalya Belek’te başlayacak kamp için yola çıkarken, “ben yarın gelirim” diyen Yalova Milletvekili Muharrem İnce işaret fişeğini verdi: 4 Haziran’da İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi’ndeki konuşmayı bekleyin!

CHP, “resmi” söyleminde “evet” oyu kullanacağını açıklamasına karşın milletvekillerinin çoğu ilk turda olduğu gibi dün de “ret” oyu kullandı. Ancak CHP’de kilidi açan, “referandum aralığında kalırsa, bunu halka anlatamayız, şehit cenazelerine gidemeyiz” diyen “endişeliler” grubunun “kabul oyları” oldu. İlk turda sayıları 5’i geçmeyen bu grup genişledi ve 20-25 aralığına yükseldi. “Test” olarak nitelendirilen 1. tur oylamalarda a AKP ve MHP’de “ret” gediği açılamadığını gören bu grup, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüşerek, “referandumsuz kabul” için kulis yürüttüler ve stratejilerinde “başarıya (!)” da ulaştılar. Ancak kulislerde görüştüğümüz “retçiler” de “kabulcüler” de, nasıl oy kullanırlarsa kullansınlar, tablonun olumsuz “faturası”nın kendilerine kesileceğini söylüyorlardı. Çok sayıda miletvekili ve parti yöneticisi, “Eğer organize hareket etseydik ve iyi bir taktik geliştirseydik, ilk iki oylamada ‘kabul’ oyu kullanarak, AKP’deki firecileri perdeleyebilirdik ve son oylamada gedik açabilirdik. Ancak parti yönetimi taktik geliştirmedi, herkes kafasına göre oy kullandı. Bunun faturası her şekilde partiye kesilecek” sözleriyle üzüntülerini dile getiriyorlardı. Bazı CHP’liler, Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla “evet”çi sayısının arttığını savunurken, “hayır”cı milletvekillerinden bazıları tam tersinden bakıyordu:

“Genel başkanı sol seçmen karşısında zor durumda bırakmak için 367’yi geçirdiler."

CHP’deki küçük bir grubun da özellikle Ankara’daki “canlı bomba” eylemcisinin ailesine taziyeye giden HDP’li Tuğba Hezer’in de aralarında bulunduğu bazı isimlere yönelik tepkileri nedeniyle “kabul” oyu verdiğini not etmek gerek.

Meclis’teki dünkü tarihi oylama, işler konuyu gündeme taşıyan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın istediği minvalde yürürken, sonuçlarının CHP’ye dokunacağını da gösterdi. Nitekim kulislerde, Antalya Belek’te milletvekillerinin katılımıyla gerçekleştirilecek CHP kampında “hesaplaşma” konuşuluyordu. Bu konuda en açık ve net tutum koyan ise bir süredir parti örgütlerini ve Anadolu’yu dolaşan Yalova Milletvekili Muharrem İnce oldu. Önceki gün katıldığı bir televizyon programında dokunulmazlık konusunda parti yönetimini, “cesur davranmamakla” suçlayan İnce, 4 Haziran’da İstanbul’da yapacağı mitingde açıkça genel merkeze bayrak açmaya hazırlanıyor. CHP’de Belek kampının önemli bir dönüm noktası olacağı ifade edilirken, “ret” cephesinde yer alan isimlerin de Kılıçdaroğlu’na karşı seslerini yükseltmeleri bekleniyor. Özellikle “Kürt sorunu”nun güvenlikçi politikalarla çözülemeyeceğine inanan bir grup milletvekilininin bundan sonra yeni bir arayışa başlayacağı da ilk izlenimlerden.

Kaynak:Haber Kaynağı