Muhaliflerin Kimyasal Silah Deposu Var

Muhaliflerin Kimyasal Silah Deposu Var

MUHALİFLERİN KİMYASAL SİLAH DEPOSU VAR
 
Suriye'de kimyasal silahların imhası ile görevlendirilen kurumun başkanı Ahmet Üzümcü, muhaliflerin denetiminde olan bazı bölgelere girilmesi konusundaki kaygılarını dile getirdi.
 
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Başkanı Ahmet Üzümcü, kurumun Suriye'de yürüttüğü çalışmanın desteklenmesi için hükümete ve muhaliflere çağrısını yineledi.
 
BBC'nin haberine göre Üzümcü, geçen hafta kuruma verilen Nobel Barış Ödülü'nün Suriye'deki çalışmaya yardımcı olacağını umduğunu söyledi.
 
SURİYE RESMEN ANLAŞMAYI TANIDI.
 
OPCW ve Birleşmiş Milletler'in 60 kişiden oluşan uzman ve yardımcı personel grubu 1 Ekim'den bu yana Suriye'de bulunuyor. Şam'da üs kuran ekip, ülkede iç savaş devam ederken, kimyasal silahların bulunduğu bölgelere düzenli ziyaretler gerçekleştiriyor.
 
Barış ödülünü aldıktan sonra ilk kez BBC'ye verdiği mülakatta OPCW başkanı Üzümcü, Suriyeli yetkililerin kendileriyle işbirliği yaptıklarını ve uzmanların çalışmasına yardımcı olduklarını söyledi.
 
Hükümet yetkililerinin, uzmanların gitmek istediği her yere ulaşmasını sağladığını belirten Üzümcü, kimyasal silah üretme kapasitesine sahip 20 merkezden 5'ine ulaşmış olduklarını kaydetti.
 
Fakat Üzümcü, Suriye'nin verdiği listedeki bazı depoların muhaliflerin denetimindeki bölgelerde olduğunu vurguladı.
 
Üzümcü, "Bu bölgeler her gün el değiştiriyor; bu nedenle Suriye'deki tüm tarafları bu misyonu desteklemeye, bizimle işbirliğine gitmeye ve işi daha zorlaştırmamaya çağırıyoruz. İşimiz yeterince zor." dedi.
 
Üzümcü ayrıca ekibin kaldığı otelin yanına havan topları düştüğünü ve gittikleri yerlerde karşılıklı ateş açıldığını ifade etti.
 
NOBEL CESARET VERİCİ OLDU
 
Üzümcü, OPCW ekiplerinin kimyasal silahları imha edebilmesi için geçen hafta Suriye'de ateşkese gidilmesi çağrısında bulunmuştu.
 
Çalışmalarının kabul gördüğünün Nobel ödülü ile ifade edilmesinin ekipleri açısından cesaret verici olduğunu belirten Üzümcü, "Bu onlar açısından çok büyük bir moral yükseltici oldu." dedi.
 
Üzümcü, "Olay yerinde çok zor koşullarda çalışıyorlar. Ödül ile, geçmiş 16 yılın çalışması kadar önümüzde duran Suriye'deki çalışma da kabul edilmiş oluyor. Beklentiler de yüksek elbette." diye devam etti.
 
Merkezi Hollanda'nın Hague kentinde olan OPCW, 1997'de yürürlüğe giren Kimyasal Silah Anlaşması'nı uygulamak üzere kuruldu.

 
21 AĞUSTOS KİMYASAL SALDIRI OLAYI
 
189 ülkenin üye olduğu OPCW'de çalışan 500 kişilik personelin temel görevi, mevcut kimyasal silahları gözetim altında tutmak ve imha etmek.
 
Suriye'deki kimyasal silahlarla ilgili ABD ve Rusya'nın vardığı silahsızlandırma anlaşması, 21 Ağustos'ta Şam'da meydana glen ve yüzlerce kişinin öldüğü zehirli gaz saldırısının ardından gündeme gelmişti.
 
Batılı ülkeler bu saldırıdan Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a bağlı güçleri sorumlu tutarken, Esad da muhalifleri suçlamıştı.
 
Daha sonra Suriye Kimyasal Silah Anlaşması'nı imzalayacağını açıklamış, Birleşmiş Milletler de anlaşmanın Suriye açısından yürürlüğe giriş tarihini 14 Ekim olarak belirlemişti.
 
BM kararı, Suriye'deki kimyasal silah üretme teçhizatının 1 Kasım'a, kimyasal silah stoklarının ise 2014 ortasına kadar imha edilmesini öngörüyor.