Muhalifler, Esad ile görüşmeyi kabul etti

Muhalifler, Esad ile görüşmeyi kabul etti

Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Muaz el-Hatip, Suriye akan kanın durması için Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın temsilcileriyle görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. Böylece muhalifler ilk kez Esad’ın istifa etmesi şartından geri adım atmış oldu.

Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Muaz el-Hatib, Suriye’de akan kanın durması için Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın temsilcileriyle görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.
Almanya Haber Ajansı’nın haberine göre,  Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Muaz el-Hatib, tutuklu muhaliflerin serbest bırakılması ve ülke dışında yaşayan Suriyeli muhaliflerin pasaportlarının yenilenmesi halinde Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın temsilcisiyle görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.  Suriye Ulusal Konseyi bu açıklamasıyla bu güne kadar, Suriye yönetimiyle görüşmek için Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın istifası şartından geri adım atmış oldu.

DİYALOG ÇAĞRISINA EVET

Muaz el-Hatip, dün yaptığı yazılı açıklamasında "Medya aracılığıyla Suriye yönetiminin Suriye muhalefetini diyaloga çağırdığını öğrendim. Suriye Başbakanı, projeyi yürütmekle görevlendirilirken İçişleri Bakanı da Suriye muhalefetini Suriye'ye davet etti. Devrim devam ediyor. Vakit kazanma dönemi bitti. Fakat benzeri görülmemiş bir kriz içerisinde olan Suriye halkı için, iyi niyet gösterisi adına siyasi çözüm ve geçiş dönemi sürecini görüşmek, daha fazla kanın akmaması için Suriye yönetiminin temsilcileriyle Tunus, Kahire ya da İstanbul'da görüşmeye hazır olduğumu ilan ediyorum" dedi.

PASAPORTLAR YENİLENSİN ŞARTI

Özgürlük üzerine pazarlığın yapılmayacağını belirten el-Hatip, Suriye yönetimi temsilcileriyle görüşmek için Suriye hapishanelerindeki 160 bin tutuklunun serbest bırakılması ve Suriye büyükelçiliklerinin ülke dışında yaşayan Suriyelilerin pasaportlarını yenilemesi şartının kabul etmesi şartını sundu.
Yaklaşık iki yıldır süren çatışmalarda, Suriye Yönetimi’nin diyalog çağrılarına olumlu yanıt vermeyen ve Beşar Esad gitmeden asla görüşmeyeceklerini sürekli ön koşul olarak ileri süren Suriye Ulusal Konseyi’nin bu kararından vazgeçerek, ilk kez görüşebileceğini açıklamış olması önemli bir adım olarak nitelendiriliyor. Muhaliflerin bu kararında Suriye Ordusu'nun son dönemde isyancı silahlı gruplara karşı elde ettiği başarıların ve Batılı ülkelerin mali ve diplomatik destek sözünü yerine getirmemesinin etkili olduğu belirtiliyor. Görüşmelerin başlamasının Suriye’de yaşanan şiddetin durdurulması anlamında olumlu olacağı ve BM Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi’nin barış planının devreye sokulmasına olanak yaratacağı belirtiliyor.

El-Hatip 11 Kasım 2011'de kurulan Suriye Ulusal Koalisyonu’nun başkanlığını yürütüyor.