MUAYENE KATKI PAYLARI UÇUŞA GEÇTİ!

MUAYENE KATKI PAYLARI UÇUŞA GEÇTİ!

Devlet, yeni bir gelir kapısı olarak görüyor!

KATILIM PAYLARI YENİ GELİR KAPISI OLDU!

Dede Ersel AKSU

Gereksiz yere hastanelere gidişi önlemek için getirtilen "katılım payı" devlet için gelir kapısı oldu. 

Genel Sağlık Sigortası kapsamında bulunanlardan, sağlık kuruluşlarında muayene olanlar ile muayene sonrası yazılan ilaçları alanlardan katılım bedeli alınmaktadır. 

Sağlık yardımları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan genel sağlık sigortalıları ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin, sağlık hizmeti sunucularında hekim veya diş hekimlerine muayene olduklarında ödeyecekleri muayene katılım bedeli ve yazılacak reçetelere istinaden alacakları ilaçlar için ödeyecekleri ilaç katılım bedeli, muayene olunan yere ve alınacak ilaca (kutu) göre değişiklik göstermektedir.

Katılım bedelleri, çalışanlar tarafından eczaneye (özel sağlık kuruluşlarında muayene katılım bedeli bu yerlere) ödenirken, emekli dul ve yetimlerin ise aylıklarından kesilmektedir.

ÇALIŞANLAR İÇİN KATILIM PAYI MİKTARLARI

Çalışanlar ve sağlık sigortası kapsamında olan diğer kişiler ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler için ödenecek muayene ve ilaç katılım bedelleri:

Birinci basamak” sağlık kuruluşlarındaki muayeneler (hekim ve diş hekimi) için, muayene katılım bedeli alınmaz.

Ancak, “birinci basamak” sağlık kuruluşunda muayene olduktan sonra 10 gün içerisinde aynı branşta farklı sağlık hizmeti sunucusuna (ikinci veya üçüncü basamak ya da özel) başvurulması durumunda, başvurulan sağlık hizmeti sunucusu için belirlenen muayene katılım bedelinden ayrı olarak eczaneler tarafından 5 TL tahsil edilir.

"İkinci basamak” sağlık kuruluşlarındaki muayeneler için, reçete ile eczaneye ilk gidişte 5 TL muayene katılım bedeli eczaneye ödenir. (Her muayene için 5 TL olacak şekilde)

“Üçüncü basamak” sağlık kuruluşlarındaki muayeneler için, reçete ile eczaneye ilk gidişte 5 TL muayene katılım bedeli eczaneye ödenir. (Her muayene için 5 TL olacak şekilde)

Özel sağlık kuruluşlarındaki muayeneler için, 12 TL muayene katılım payı ilgili sağlık kuruluşuna ödenir.

İLAÇ KATILIM BEDELİ; 

Muayene sonrası düzenlenen reçetelerde belirtilen ve bedelleri SGK tarafından karşılanan ilaçların bedelinin %20’si eczaneye ödenir.

Ayrıca, bir reçetede yazan ilaçlardan;

-3 kutuya kadar (üç kutu dahil) alınan ilaçlar için 3 TL, eczaneye ödenir.

-3 kutuya ilave olarak alınan her bir kutu ilaç için 1 TL, eczaneye ödenir.

-Sağlık raporu ile belgelendirilmek koşuluyla, “Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar” kapsamındaki ilaçlar için katılım payı ödenmez.

EMEKLİNİN İÇİN KATILIM PAYI MİKTARI 

Millet Gazetesi'nden Hasan BOZKURT'un haberine göre; "TEDAVİ GİDERİ 120 TL ARTTI"

 

 

2002 yılında emeklinin cebinden tedavi için 56 TL çıkıyordu. 2013’te bu rakam 176 liraya çıktı. Emeklinin tedavi için harcadığı tutar 120 TL arttı.

TÜİK VERİLERİ İLE ORTAYA ÇIKTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Sağlık İstatistiği Yıllığı, emeklinin muayene, tedavi ve ilaç için cebinden çıkan paranın 12 senelik artışını ortaya koydu. 2002 yılında emekliler cebinden sağlığa 56 TL öderken, 2013 yılında maaşlarından ortalama 176 TL kesildi.

BÖYLE ARTIŞ GÖRÜLMEDİ

Rakamları değerlendiren TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi ve CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı, bir emeklinin 2002 yılında hastaneye gittiğinde cebinden sadece yüzde 10 ilaç katılım payı ödediğini söyledi.

Atıcı, 2002’den sonra emekliden 11 noktada para kesildiğini ifade etti. 2002 yılında emeklilerin cebinden bir yılda ortalama 56 TL sağlık parası çıktığını kaydeden Atıcı, 2012 yılında bu rakamın 157 TL’yefırladığını ifade etti.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, emeklilerin korkudan hastaneye bile gidemediğini sözlerine ekledi.

EMEKLİDEN 11 KALEMDE KESİNTİ

1-Muayene randevusu için para

2-Aile hekimi, devlet, üniversite özel hastane katılım payı

3 TL-5 TL-12 TL 3-Doktor reçetesine 3 TL

4-Üçten fazla her bir ilaca 1 TL

5-‘Eş değer ilaç farkı’ için ücret

6- Özel hastane tedavi fark ücreti yüzde 200 arttı

7-‘Tetkik farkı’ için ücret

8-15 gün içinde aynı hastalıktan muayene için ‘erken muayene’ ücreti

9-‘Otelcilik hizmeti’ ücreti

10-Prof ve doçente muayenede ‘hoca farkı’ ücreti

11-‘İstisnai sağlık hizmeti’ ücreti

KATILIM PAYLARI İLE İLGİLİ SGK İNTERNET SİTESİNDEKİ AÇIKLAMA

 


Katılım payı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için, genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından ödenecek tutar olarak tanımlanmaktadır.  

Ayakta Tedavide Hekim ve Diş Hekimi Muayenesi Katılım Payı uygulamasına ilişkin usul ve esaslar SUT’un 3.2.1 numaralı maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; 


Katılım payı uygulanacak sağlık hizmetleri aşağıda belirtilmiştir.
a)    Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme imzalanmış, görevlendirilmiş ve yetkilendirilmiş aile hekimleri hariç olmak üzere ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı,

b)    Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar,

c)    Vücut dışı protez ve ortezler,

d)    Yardımcı üreme yöntemi tedavileri

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1), (2) ve (3) numaralı alt bentleri gereği genel sağlık sigortalısı sayılanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ödemiş oldukları katılım payları, talepleri halinde, 29/5/1986 tarihli ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu hükümlerine göre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca kendilerine geri ödenir.

Ayakta Tedavide Hekim ve Diş Hekimi Muayenesi Katılım Payı

Birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesinden katılım payı alınmayacaktır.

İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 5 (beş) TL öngörülen katılım payı; kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için eczanelerce kişilerden, tahsil edilir.

Özel sağlık kurumlarında 12 (oniki) TL tutarlarında öngörülen katılım payı; kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için sağlık hizmeti sunucularınca kişilerden, diğer kişiler için “Yeşil alan muayenesi” sonucunda oluşan katılım payı eczanelerce kişilerden, tahsil edilir.

Sağlık hizmeti sunucularında yapılan muayene sonucunda oluşan ve eczanelerce kişilerden tahsil edileceği belirtilen ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payları kişilerin reçete ile ilk eczaneye müracaatında kişilerden tahsil edilir.

Birinci basamak sağlık kuruluşları muayeneleri, Kurumca belirlenen kronik hastalıklar ve acil haller hariç olmak üzere 10 gün içerisinde aynı branşta farklı sağlık hizmet sunucusuna yapılan başvurularda bu maddede belirtilen ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı tutarları 5 (Beş) TL artırılarak tahsil edilir. Artırılan 5 TL’ lik tutar; Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için ise eczanelerce kişilerden tahsil edilir.

SUT’un 3.1.3.A (Yurtdışı sigortalı müracaatları ) belirtilen durumlarda muayene katılım payı tahsil edilmesi gerekenler için; resmi ve özel sağlık kurumlarındaki muayenelerine ilişkin katılım payı sağlık hizmeti sunucularınca kişilerden tahsil edilir.

 

Kaynak:Haber Kaynağı