Muammer Güler: 'Tribünlerde siyasi slogana izin vermeyeceğiz'

Muammer Güler: 'Tribünlerde siyasi slogana izin vermeyeceğiz'

İçişleri Bakanı Muammer Güler, sporda şiddetle ilgili çalıştayda, önümüzdeki sezon uygulamaya geçecek düzenlemelerle ilgili konuştu.
 
Gezi Parkı olaylarıyla başlayan kitlesel hareketlerin tribünlere yansıyacağı yönünde sinyaller Fenerbahçe-PSV Eindhoven karşılaşmasında taraftar tarafından verilmişti. İktidar partisi de hemen durumla ilgili önlem almaya girişti.

6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un mevcut halinde siyasi tezahüratların önlenmesine ilişkin bir düzenleme bulunmuyor. Muammer Güler, çalıştay sonrası yaptığı açıklamada söz konusu tezahüratlara yönelik tedbirler alınacağının sinyallerini verdi. Son günlerde konuyla ilgili alınan önlemlerden biri de Süper Kupa finaline siyasi içeriği olan pankart ve davul alınmaması kararıydı.
 
Muammer Güler’in açıklaması şöyle;
 
“Gezi olaylarıyla birlikte başlayan ve toplumsal gerginliği artırmaya yönelik, Türkiye’nin birçok yerinde gerçekleştirilen eylemlerin her fırsatta tekrar edilmek istendiğine dair elbette bir duyumumuz var. Güncel olaylarda, siz de takip ediyorsunuz, her fırsatta bu tür olayları toplumsal gerginliği artıracak şekilde yönlendirmeye çalışanlar var. Tabii ki üniversitelerin açılması, okulların genel olarak açılması, spor müsabakalarının başlaması bunlar için bir uygun zemin teşkil edecektir tarzında yaklaşımlar var. Elbette ki bu konudaki tedbirlerimizi sürdüreceğiz.

Bugün sporda şiddetle ilgili çalıştayımızda tribünlerdeki o yasadışı gösteriler veya spor ahlakına uymayacak davranışlar, kötü tezahüratların içine siyasi ve ideolojik anlamdaki tezahüratları da koyuyoruz. Zaten uluslararası normlarda bu tür tezahüratlar zaten yasak. Kombine satışlarda da kulüplerimiz bu konuda gerekli taahhütleri imzalamış durumdalar. Bu elbette ki bizim takibimizdedir.
 
Tezahüratın, sporun dışına çıkan her türlü tezahüratla ilgili düzenleme var. Yoksa siyasi ve ideolojik tezahüratların elbette ki sporun ruhuyla bağdaşmadığı kesindir. Hakaret de bunun içindedir, spor dışı davranışlar da bunun içindedir. Elbette ki ideolojik ve siyasi anlamlı tezahürat da bunun içindedir. Elbette ki kanunun düzenlemesi bunların tümüyle ilgilidir."