MOODY'S 'DEN FLAŞ TÜRKİYE KARARI

MOODY'S 'DEN FLAŞ TÜRKİYE KARARI

MOODY's den beklenen karar ertelendi

MOODY's aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 7 ülke ve kentin kredi notlarını güncellemeyi erteledi. Moody's'den yapılan açıklamada yeni güncelleme için tarih verilmedi. Moody's Türkiye ile birilikte Angola, Azerbaycan, İsveç, Yunanistan'da yer alıyor. Alınan kararlarda uluslararası piyasalarda meydana geln petrol,gaz ve altın fiyatlarında ki hareketliliğin etkili olduğu düşünülüyor.

İŞTE YAPTIKLARI AÇIKLAMA

Gün boyunca beklenen kararın gecikmesi sonrasında, Moody's tarafından yapılan genel açıklama şu şekilde:

"Moody's bu açıklamayı 5 Aralık 2014 tarihli faaliyet takvimine istinaden yapmaktadır. Açıklama piyasalar için bilgi sağlamak amacındadır ve resmi bir kredi notu açıklaması değildir. 

Moody's tarafından bildirilen açıklama takvimi, kredi notlarının açıklanabileceği üç tarih belirler ve potansiyel hareketlere ilişkin bir göstergedir."

Moody's böylece 2014 yılında Türkiye'nin kredi notu ile ilgili açıklama yapabileceğini belirttiği 3 tarihin 2'sinde nota ilişkin bir değerlendirme yayınlamamış oldu.

Moody's son olarak 8 Ağustos 2014'te yine not açıklaması beklenirken, aynı duyuruyu yaparak kredi notunu açıklamamıştı. Moody's 11 Nisan 2014'te Türkiye'nin Baa3 kredi notunu teyit ederken, görünümü durağandan negatife çevirmişti.

ZEYBEKÇİ NE DEMİŞTİ

Zeybekci, petrol fiyatlarındaki düşüşün doğalgaz fiyatlarına etkisiyle ilgili "Şu anda yüzde 40 petrol fiyatlarında bir düşme oldu bunu doğalgaz fiyatlarında da görmek lazım" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Birliği'nin düzenlediği İnovasyon Zirvesi'nde NTV Ekonomi Müdürü Gökay Otyam'ın sorularını yanıtladı. Zeybekci, bugün Moody's'ten gelecek değerlendirmeye ilişkin "Moody's'in kredi notu ya da görünümde değişiklik yapmasını beklemiyorum. Negatif bir açıklama beklemiyorum ama olumlu açıklama da beklemiyorum" dedi.

KORKTUĞU OLMADI

Ekonomi Bakanı Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarının ve yorumlarının gereğinden fazla abartıldığını belirterek "Ben neden kredi kuruluşlarını eleştiriyorum. Türkiye'deki gelişmeleri, pozitif gelişmeleri yeterli derece değerlendirdiklerini düşünmüyorum. 10 Ağustos'ta seçim oluyor ama o kritik değerlendirmeden önce Moody's değerlendirme yapacaklarını söylediler. Ondan sonra da ben bu karardan beklentimin negatif olduğunu söyledim. Sonra seçim öncesi yapılmadı ama Pazartesi günü Moody's'ten değerlendirme geldi. Pazar günü biten seçimin ardından Pazartesi günü 'Türkiye'deki siyasi durumun belirsiz' olduğu yorumu yapıldı. Ancak cari açık, cari açıktaki iyileşmeler ve benzer iyi gelişmeler görülmezken Türkiye ile ilgili absürt bir yorum geldi. Hem Fitch hem de Moody's'ten siyasi değil ekonomik değerlendirmeler bekliyoruz" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı