#DANGEREROUS 25

Öyle bir albüm yapacağım ki, insanlar 100 yıl sonra bile sanki bugün çıkmış gibi dinleyecek. Canlı bir albüm yapacağım'.

İşte bu sözlerle anlatmıştı Michael Jackson Ekim 1991'de bir ay sonra çıkacak albümü Dangerous'u. Çıktığı zamanı hatırlıyorum. Almanya'da idim o zamanlar. Billboardlarda, panolarda, dergilerin arka kapaklarında ve gazetelerde tam sayfa ilanlar vardı albümün çıkışını anlatan: "Dangerous - 77 dakikalık yeni Michael Jackson albümü". 

Sadece albüm kapağı ve bu yazı vardı. 1987 yılında çıkarttığı Bad albümünden beri yeni bir albüm üretmeyen Jackson'ın geri dönüşü krallara layık olmalıydı. 

YÜZYILIN ALBÜMÜ

Dangerous albümünün çıkışı haber verilir verilmez müzik marketlerde adeta metrelerce kuyruklar oluşuyordu. Herkes, albümü alıp dinlemek istiyordu. Müzik dünyası bir anda Michael Jackson histerisine katılmıştı. TVlerde özel programlar yayınlanıyor; herkes yeni Jackson albümünü konuşuyordu. Bu albüm, Michael Jackson'ın efsanevi prodüktör Quincy Jones' la yollarını ayırmasından sonra kendi yapımında çıkarttığı ilk albümdü. Tarzı,  New Jack Swing denen bir tarzdı. Ve albüm büyük sükse yapmıştı.

25 YAŞINDA

Jackson'ın her albümü için özel bir edisyon hazırlayan Sony, bu sefer ilginç bir kutlamaya gerek duydu. Hayranları ve müzik dünyası,  Jackson'ın bu albüm için 100 şarkı kaybettiğini ve bunların içinden 14 tanesini seçtiğini biliyordu. Bazıları internete düşen şarkıların resmi olarak ilk kez yayınlanacağı bekleniliyordu. Ama olmadı. Sony, Jackson'ın bu albüm için çektiği dokuz klibin yayınlanmayan görüntülerini bu sefer hem Youtube hem de musical.ly uygulamalarında yayınlayarak 'Online Kutlama' yapacağını duyurdu ve Jackson hayranları hayal kırıklığına uğradı. Kendi tarzında 42 milyon satarak en çok satanlar listesindeydi albüm ve Thriller ve Bad gibi özel bir edisyonu hak ediyordu aslında. 

dangerous.jpg

DANGEROUS HALA AYNI TADDA

Michael Jackson'ın dileği gerçek olmuştu adeta. Dangerous albümü, aradan geçen 25 yıl boyunca tadından gram kaybetmediğini ve nesillere halâ ilham kaynağı olduğunu ispatladı. Nasıl ispatlamasındı ki? Klip sektöründe birçok ilki barındırıyordu: Terminatör filminde kullanılan morf efekti Black or White'ta, baştan aşağı sepya efekti, Naomi Campbell ile birlikte oynadığı In the Closet klibinde kullanılmıştı ve yine çığır açmıştı Jackson.

BİRÇOK PARTİ YAPILACAK

Dedim ya Sony, ek bir albümle destekleme yerine internet ve uygulamaları kullanarak Dangerous albümünün 25.yılını kutlayacak. Bu albüm için kaydedilen şarkıların bazıları hiç duyulmayacak belki de. Ölümünden beri dünya çapında 50 milyon ve toplamda da 800 milyon albüm satan Jackson için çok vasat bir kutlama olacak; ama yine de bazı şehirlerde özel partiler yapılacak. Jackson, her yönüyle bir megastar idi. Müzik dünyasının en büyük devrimcilerinden biriydi. Irksal ve kültürel tüm bariyerleri yıkmış, tarzı ve yaptığı işlerle müzik dünyasını kökünden değiştirmişti. 

Ben de bu kutlamalara evden katılıyorum. Açıyotum albümü ve o 77 dakikayı sonuna kadar dinliyorum. Kendimi o günlerde gibi hissediyorum adeta. Ben heyecandan ölüyordum neredeyse. Gidip albümün hem CD, hem kaset hem de plak şeklini almıştım. Ellerim titriyordu heyecandan. Bir zarar gelmesin diye herkesten köşe bucak saklardım albümü. Benden başka kimse el süremezdi.

dangerous-002.jpg

BUGÜN BİLE AYNI HEYECANDAYIM

Benim için albümün 13.şarkısı muazzam derecede etkili. Keep the Faith (İnancını Muhafaza Et). Şarkı boyunca Jackson, dinleyicisine kendine güvenmesini ve inancını muhafaza ederse aşamayacağı hiçbir zorluk olamayacağını söylüyor. 25 yıl geçmesine rağmen,  ne de doğru bir söz aslında. Hepimizin, yaşadığımız zorlukları, karşılaştığ engelleri aşmak için kendimize güvenimizin, inancımızın olması ve bu inancı da muhafaza etmesi gerekmekte. Ben belki de bu şarkıyı o yüzden çok seviyorum. 25 yıldır bıkmadan usanmadan dinliyorum. Kendimi şarkının sözlerine bırakıyotum adeta. Her bir kelime içime teneffüs ediyor ve sanki kendime olan güvenim artıyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar