HAKAN FİDAN'IN YARDIMCISI GİTTİ

HAKAN FİDAN'IN YARDIMCISI GİTTİ

Yine Dışişleri Bakanlığı kökenli olan ve AKP öncesindeki koalisyon hükümetleri döneminde ilk sivil MİT Müsteşarı olarak görev yapan Sönmez Köksal da, MİT’teki görevinin ardından Paris’e büyükelçi olarak atanmıştı.

Dışişleri kökenli MİT yöneticilerinin, Fransa’ya Büyükelçi atanması geleneğine AKP de devam etti. MİT eski Müsteşarlarından Sönmez Köksal’dan sonra, bu kez de MİT Müsteşar Yardımcısı İsmail Hakkı Musa, Paris’e Büyükelçi olarak atandı.Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre atamanın ilginç bir geleneği var.

FİDAN İLE BİRLİKTE GELMİŞTİ

Dışişleri Bakanlığı kökenli olan, Hakan Fidan’ın MİT Müsteşarı olmasının ardından Dışişleri Bakanlığı’ndan MİT’e geçen ve Müsteşar Yardımcısı olan İsmail Hakkı Musa, Fidan’ın siyasete atılmaya karar vererek, vekil olmak için istifa ettiği 7 Haziran 2015 genel seçimler öncesinde, MİT Müsteşar Vekilliği de yapmıştı.

Musa, Fidan’ın aday olmayarak MİT Müsteşarlığı’na dönmesi üzerine, Müsteşar Yardımcısı olarak görevine devam etmişti. Yine Dışişleri Bakanlığı kökenli olan ve AKP öncesindeki koalisyon hükümetleri döneminde ilk sivil MİT Müsteşarı olarak görev yapan Sönmez Köksal da, MİT’teki görevinin ardından Paris’e büyükelçi olarak atanmıştı.

MİT’TE YENİDEN YAPILANMANIN İŞARETİ Mİ?

MİT Müsteşar Yardımcısı İsmail Hakkı Musa’nın Paris’e atanması, MİT’te yapılması beklenen yeniden yapılanmanın işareti olarak yorumlandı. 15 Temmuz sonrasında MİT’in “İç İstihbarat” ve “Dış İstihbarat” olarak ikiye bölünmesi, şu anda Başbakanlığa bağlı olan Teşkilat’ın Cumhurbaşkanlığı ile ilişkilendirilmesi konusu uzun süredir Ankara kulislerinde konuşuluyordu.

Kulislerde, MİT’teki yapılanması için çok kısa süre içinde Bakanlar Kurulu’nun bir Kanun Hükmünde Kararname çıkararak, resmi adımı atacağı da ifade ediliyordu. Musa’nın Büyükelçi atanması da, bu söylentilerle bağlantılı olarak görüldü.
ALMANYA’YA DA BÜYÜKELÇİ ATANDI

İsmail Hakkı Musa ile aynı kararname ile, Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’ne de Ali Kemal Aydın getirildi. Dışişleri Bakanlığı’nda üç yıldır Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapan Büyükelçi Aydın, Suriye’de iç savaş öncesinde de Halep Başkonsolosu olarak görev yapmış, Kaddafi dönemi sonrasında ise Trablus Büyükelçisi olarak iki yıl kadar çalışmıştı.

Fransa'nın 1999-2000 tarihleri arasında Ankara'ya büyükelçi olarak gönderdiği Jean-Claude Cousseran da, Ankara'dan hemen sonra Fransa'nın İstihbarat Teşkilatı'nın başına atanmıştı. 
Fransa’nın 1999-2000 tarihleri arasında Ankara’ya büyükelçi olarak gönderdiği Jean-Claude Cousseran da, Ankara’dan hemen sonra Fransa’nın İstihbarat Teşkilatı’nın başına atanmıştı.
FRANSA İLE İLGİNÇ “İSTİHBARATÇI/BÜYÜKELÇİ” DEĞİŞİMİ

Fransa ile Türkiye arasında, diplomat kökenli olup da, kariyerinin bir bölümünü de ülkesinin istihbarat teşkilatında geçiren isimlerin, karşılıklı Büyükelçi olarak atanması konusunda ilginç bir “gelenek” oluştu.

Ankara ile Paris arasında karşılıklı “istihbaratçı/büyükelçi” atama “geleneği”, Sönmez Köksal’la başlamıştı. 1992-1998 tarihleri arasında MİT Müsteşarlığı görevinde bulunan Köksal, buradan Paris’e Türkiye Büyükelçisi olarak atanmıştı.  O dönemde, Fransa’nın Ankara’ya gönderdiği Büyükelçi de hem Dışişleri, hem de istihbarat kökenliydi. Fransa’nın 1999-2000 tarihleri arasında Ankara’ya büyükelçi olarak gönderdiği Jean-Claude Cousseran da, Ankara’dan hemen sonra Fransa’nın İstihbarat Teşkilatı’nın başına atanmıştı.

Cousseran, Ankara görevinden hemen sonra, 2000-2002 tarihleri arasında iki yıl boyunca Fransa’nın Dış İstihbarat Teşkilatı’nın başında görev yapmıştı.  Ankara ile Paris arasındaki “Büyükelçi-istihbaratçı geleneği”, şimdi de İsmail Hakkı Musa’nın MİT Müsteşar Yardımcılığı’ndan Paris’e Büyükelçi olarak atanmasıyla sürdü.

Kaynak:Haber Kaynağı