MİTİNGDE MİLYONLAR VARDI YALANI BÖYLE ORTAYA ÇIKTI

MİTİNGDE MİLYONLAR VARDI YALANI BÖYLE ORTAYA ÇIKTI

İstanbul’da yapılan mitingi hem AKP’liler hem havuz medyası hem de iktidara yakın medya rekor olarak gösterdi.

Cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan, nereden geldiği belli olmayan büyük paralar harcayarak dehşet bir algı yanılması yaratmayı sürdürürken, dün İstanbul’da yapılan mitingi hem AKP’liler hem havuz medyası hem de iktidara yakın medya rekor olarak gösterdi. Ancak gerçekler ve yanılsama olmayan görüntüler öyle demiyor. İşte gazetecileronline sitesinde yer alan ayrıntılar.

Erdoğan’ın yasanın izin vermemesine AKP’nin bütün olanaklarını kullanarak yaptığı anlaşılan miting nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı; yani bir devlet kuruluşu olan İETT’ye ait otobüsler mitinge tahsis edildi. Bu amaçla İETT’nin sefer sayıları yarı yarıya azaltıldı. İETT otobüslerinin mitinge adam taşıması nedeniyle İstanbullular, duraklarda saatlerce beklemek zorunda kaldı. Özellikle Anadolu Yakası’nda Kadıköy ve Avrupa Yakası’nda Mecidiyeköy’den evlerine ulaşmak isteyen vatandaşlar, duraklarda Erdoğan’ı ve İETT’nin bu uygulamasını protesto etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu Beyaz Masa hattına da konuyla ilgili şikayet yağdı.

Mitinge adam taşıma için çok sayıda otobüs kiralandığı da belirtilirken, İstanbulluların söylenen ilgiyi göstermemesi nedeniyle AKP teşkilatında panik de yaşandı. Maltepe Meydanı’nın doldurulması için Kocaeli seçeneği devreye sokuldu. Erdoğan’ın Maltepe’den önce miting yaptığı Kocaeli’deki mitinge katılan binlerce vatandaş otobüslerle İstanbul’a taşındı.

Mitinge adam taşımak için deniz yolunun da yoğun bir biçimde kullanıldığı, çok sayıda deniz otobüsü ve teknenin mitinge adam taşıdığı kaydedildi.



Mitingin ardından AKP’liler, havuz medyası ve iktidara yakın medya da tam bir algı yanılması yaratma savaşına girişti. Sözkonusu medya, Maltepe sahilinde oluşturulan dolgu alanının uzunluğu 3.5 kilometre, denize doğru eni ise 400 metre olduğunu belirterek, alanın toplam yüzölçümünün 1 milyon 200 bin metrekare olduğunu vurguladı. Sanki, miting 1.2 milyon metrekarelik alanda yapılmış havasını verdi. Ardından kimisi 1.8-2, kimisi ise 2 milyonun üzerinde kişinin mitinge katıldığını yazdı. Bu gazetelerin tamamı geniş açı objektifle çekilmiş, meydanı devasa ve tıklım tıklım gösteren fotoğrafları tercih etti. 

Merkez medya da Erdoğan’a yaranmak için algı yanılmasını destekleyen haber ve fotoğraflar verince, Erdoğan sanki 1.2 milyon metrekarelik alanda miting yapmış ve bu alanı doldurmuş gibi bir hava ortaya çıktı. Sosyal medyada ise AKP’liler adeta uçtu, mitinge katılanların sayısının 2.5 milyon olduğunu ileri sürenler bile oldu.



Oysa 1.2 milyon metrekarelik alanın sadece 150-200 bin metrekarelik bölümü miting alanı olarak kullanıldı. Bir metrekareye dört kişi saysanız bile en fazla 800 bin kişi ediyor. 

İSTİKLAL MARŞINI OKUMAYI DA BECEREMEDİ

Konuşma yaptığı platformun her tarafına prompter’lar (metin yansıtıcısı) yerleştirildi. Ayrıca; Erdoğan'ın tam karşısına kurulan dev ekranda İstiklal Marşı'nın sözleri yer aldı. Erdoğan, da platformda dolaşarak, marşı bu ekrandan ve prompter’lardan izleyerek okudu. Dolaştığı için kendisini meydandan ve ekranlardan izleyenler de Erdoğan sanki marşı ezbere okuyormuş sandı. Önündeki yansıtıcılarda ve ekranda kocaman harfler yazılmış metin olmasına karşın Erdoğan, marştaki“Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı” dizesinde“kefeni” söylerken dili sürçtü.

HANİ KEFENİ GİYİP ÇIKMIŞTIN

Bu arada, neredeyse her konuşmasında “Kefeni giyip yola çıktım” diyerek ölüme meydan okuduğunu söyleyen Erdoğan’ın mitingi sırasında, Maltepe Meydanı üzerindeki tüm sivil uçuşlar güvenlik gerekçesiyle iptal edildi.

İşte Erdoğan’ın İstiklal Marşı’nda dilinin sürçtüğü o bölüm:

Kaynak:Haber Kaynağı