MİT'E YENİ KORUMA KALKANI

MİT'E YENİ KORUMA KALKANI

.

MİT belgelerini yayınlayanlara 12 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören teklif TBMM'ye sunuldu

AKP TBMM'ye değişiklik teklifi verdi. Bakanlar Kurulu'nun her türlü yetkiye MİT'e verebilecek.
Meclis'e 15 maddelik MİT teklifi verildi. 2 madde oldukça kritik.

1- MİT'le ilgili bilgileri sızdıranlara 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilir.
2- Cumhuriyet savcıları MİT mensuplarıyla ilgili herhangi bir ihbar aldıklarında MİT'le irtibata geçerler. İsimsiz, adressiz, takma adla yapılan ihbar ve şikayetler Cumhuriyet Savcıları tarafından dikkate alınmaz.


Öte yandan teklife göre MİT Müsteşarı Yargıtay'da yargılanabilecek.


Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda köklü değişiklikler getiren teklif Meclis Başkanlığı'na sunuldu. AKP Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ve Çankırı Milletvekili İdris Şahin'in imzasını taşıyan teklifin gelecek hafta Meclis'ten çıkarılması planlanıyor.


Yeni düzenlemeyle MİT'in görev tanımı, iletişim altyapılarında istihbarata erişim alanı genişletiliyor, koruma zırhı kalınlaştırılıyor. "Dış güvenlik, terör ve milli güvelik konularında Bakanlar Kurulu'nun verdiği her türlü görevi yerine getirir" ilkesiyle MİT'in görev alanının genişletilmesi konusunda hükümete ucu açı yetki veriliyor. Teklifin gerekçesinde "Milli İstihbarat Teşkilatı'nın görevlerini daha etkin ve verimli yerine getirebilmesi için; devlet kurumları ile koordinasyonun sağlanması, kişi, kurum, kuruluş ve yapılarla ilişki kurabilmesi, bilgi ve belgelere ve iletişim alt yapılarına erişim sağlanabilmesi ve bunlardan istifade edebilmesi, gizlilik prensiplerine göre çalışabilmesi, MİT mensuplarının haksız ve hukuksuz iddia ve isnatlarla görevlerinin açığa çıkmasına veya engellenmesine karşı gereken tedbirlerin alınabilmesi, bunların veya istihbarat hizmetlerine katkıda bulunan kişilerin kanunlarla tanınan koruma tedbirlerinden yararlandırılması önem arz etmektedir" denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı