MİT EKİBİ İMRALI'YLA GÖRÜŞÜYOR!

MİT EKİBİ İMRALI'YLA GÖRÜŞÜYOR!

BAŞBAKAN Yardımcısı Beşir Atalay açıkladı.

BAŞBAKAN Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm süreci ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bundan sonraki başlıca hedefimiz örgüt mensuplarının silahlarını bırakması, devletin de bu insanların evlerine, normal hayata dönmeleri için gerekli çalışmaları yapmasıdır. Esasen çözüm sürecinin ana hedefi de zaten budur" dedi.

Kamuoyunda ‘Çözüm süreci’ olarak bilinen ‘Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı’nın görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda başladı. Tasarı görüşmeleri sırasında yerinden kalkarak kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, konuşmaya başlayacağı sırada TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı 'Sayın bakanım çağırmadım’ diyerek uyardı. Komisyon sırasına tekrar oturan Atalay, bir süre sonra Bahçekapılı tarafından konuşmasını yapması için kürsüye çağrıldı.

Tasarıyla ilgili açıklama yapan Atalay, “İster Kürt sorunu deyin, ister terör sorunu deyin, aklınıza ne gelirse, ama biz bu soruna da alışılmış, sadece güvenlikçi yöntemlerle değil çok farklı bakışları getirerek, hem toplumsal hem insani bakışları getirerek çözümler bulacağımızı söyledik ve hamdolsun sabırla bu konu üzerinde çalışıyoruz. Burada özellikle şunu ifade etmek istiyorum. Çözüm süreci önceki çalışmalarımızın bir devamı ve bugün çözüm süreci bir olgunlaşma safhasındadır. Biz hükümet olarak buna inanıyoruz ve artık bir sona doğru gittiğimize inanıyoruz bu sorunların çözümünde. Bundan sonraki başlıca hedefimiz örgüt mensuplarının silahlarını bırakması, devletin de bu insanların evlerine, normal hayata dönmeleri için gerekli çalışmaları yapmasıdır. Esasen çözüm sürecinin ana hedefi de zaten budur. Çözüm süreciyle ilgili şunu ifade edeyim büyük bir memnuniyetle. Son iki yıl içinde, hamdolsun, hem can kayıpları olmamış ve bölgeye huzur gelmiş hem de bölgedeki ekonomik hayat canlanmıştır. İnsanlarımızın on yıllardır özlemini çektiği normalleşme görüntüleri ortaya çıkmıştır" dedi.

Tasarı görüşmeleri, verilen iftar arasının ardından devam etti. Birleşimin tekrar açılmasının ardından Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Çerçeve yasa kapsamında hükümetin kurumlara görev vereceğini belirten Atalay, “Bir yol haritası üzerinde çalışılıyor. Daha somut bir eylem planı üzerinde çalışıyoruz. Bu çerçevede yeni yasa teklifleri de olabilir. Kökleri derinlerde olan sorunlar bunlar. Ülkemiz bu sorunlardan kurtulursa memnun olacağız. O manada sabırla çok çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.

SAYI ARTTI

Doğu ve Güneydoğu’nun terör örgütünün inisiyatifine bırakıldığı yönündeki eleştirilere cevap veren Atalay, “Güvenlik güçlerimizin bölgedeki sayısında bir azalma yok, aksine arttı. Biz o konuda çok tedbirliyiz. Ben Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nun başkanlığını yapıyorum, kurulumuz düzenli toplanıyor ve örgütün yanlışlıkları olabilir, orada vatandaşımızı rahatsız eden gelişmeler olabilir ki bazı şeyler oldu. Güvenlik güçlerimize talimatımız şudur, ‘bunlar asayiş olaylarıdır, siz nerede bu tür sorun varsa müdahale edeceksiniz, bunların çözüm süreci ile bir alakası yoktur. İstanbul’da nasıl müdahale ediyorsanız başka yerde de bunlara da müdahale edeceksiniz. İstemediğimiz bazı şeyler oluyor orada. Bir yandan çözüm sürecini yürütüyoruz, bir yandan da o tür olaylar olduğunda en şiddetli şekilde müdahale ediliyor. Bundan sonraki yol haritamızda bizim düşüncemiz, daha zamanlı ve herkesi bağlayan eylem planı olacak. Bu konularda da daha farklı gelişmeler olabilir. Bölgede olan rahatsızlıkları yakından takip ediyoruz" dedi.

Örgütle ilgili görüşmelerin sorulması üzerine Atalay, “MİT ekibi İmralı ile görüşüyorlar. Biz siyasi heyetler olarak BDP ve HDP heyetleri ile görüşüyoruz. Bundan sonra çalışmalar böyle olacak" diye cevapladı.

Doğu ve Güneydoğu’da devlet otoritesinin ortadan kalktığı ve güven bunalımı olduğu yönündeki eleştirilere Atalay, “90’lı yıllarda o bölgede hayatın nasıl olduğunu herkes bilir. Ülkemizin her köşesinde herkesin rahatça gidebildiği bir hayatı yaşıyoruz. Hangi köye isterseniz rahatça gidebilirsiniz. ‘Devlet otoritesi kalkmış’ sözünü kabul etmiyoruz. PKK terör örgütü müdür? PKK terör örgütüdür. Bizim de Avrupa’da da birçok ülkenin terör örgütü olarak tanıdığı terör örgütüdür. Güvenlik güçlerimiz hiçbir yere ayrılmadı. Güvenlik güçlerimiz aynı şekilde yerinde duruyor, bir yere ayrılmadı" dedi.

Doğu ve Güneydoğu’da ekonomik hayatın canlandığını, insanların şiddet olmamasını istediklerini belirten Atalay, “Doğu ve Güneydoğu bölgesi hem oradaki insanlar için hem de başka yerden oraya gidenler için en huzurlu dönemini yaşıyor. O bölgenin daha yaşanabilir hale geldiğini görüyoruz. O bölgedeki insanlar çözüm sürecinden umutlu. Çözüm süreci konuşulurken üniter yapının gündeme gelmesi bile üzüyor bizleri. Bunlar hepimizin ortak hassasiyeti" diye konuştu.

İçişleri Komisyonundan geçen ve TBMM Genel Kurulu'na gelen 6 maddelik tasarının madde görüşmelerine geçildi.

Kaynak:Haber Kaynağı