Mısır'da Ölenlerin Sayısı 500'ü Geçti

Mısır'da Ölenlerin Sayısı 500'ü Geçti

MISIR'DA ÖLENLERİN SAYISI 500'Ü GEÇTİ

Ve Mısır gerginliğinde beklenen kanlı olaylar gerçekleşti. Dün sabah saatlerinde çıkan Mursi yanlıları ve Hükümet kuvvetleri arasında çatışmanın ardından ölenlerin sayısı 500'ü geçti. Dünya ajanslarının rakamları açıklamasının ardından, Mısır'da geçici hükümet'te, dün ülkede ölenlerin sayısının 500'ü geçtiğini kabul etti. Sağlık Bakanlığı'nın son açıklamasına göre 525 kişi öldü, 3 bin 717 kişi yaralandı. 
Resmi kaynaklara göre ölenlerin 137'si Adeviyye Meydanı yakınlarında, 57'si Nahda Meydanı'nda, 29'u Helvan semtinde, 198'i Kahire dışındaki kent ve kasabalarda yaşamını yitirdi. 43 tanesi güvenlik personeliydi.

BBC muhabiri Halit el Arap, henüz sayımı yapılmayan yaklaşık 120 ceset gördüğünü, bunların da sayımıyla resmi rakamların gün boyunca artacağını söylüyor. Müslüman Kardeşler ise toplam ölü sayısının 2 bini geçtiğini söylüyor.

BBC GELİŞMELERİ DAKİKA DAKİKA VERİYOR

İngilizlerin ünlü yayın kuruluşu BBC olayları Mısır'da bulunan muhabirleri ve ajans haberleri aracılığı ile okurlarına dakika dakika duyuruyor. BBC sosyal medya sitelerinde yer alan haberleride yansıtıyor. İşte BBC nin her saat başı güncellediği haber özetleri.
 

1 saat 16 dakika önce 
Egypt Independent gazetesinin Reuters ve Mena ajanslarına dayandırdığı habere göre "Müslüman Kardeşler bugün ölümlerin protesto edileceği yürüyüşler başlatmayı planlıyor. Protestocular İman Camii'nden yola çıkacak."
 
 
7 dakika önce
"Yardım edin! Kardeşim Amir Bedier Rabiatül Adeviyye'de polis tarafından öldürüldü. Şimdi de 'doğal ölüm' belgesi olmadığı için cesedini teslim etmiyorlar."
 
9 dakika önce - @bedier - Ahmed Bedier - Yorumcu - Twitter
 
 
Malezya'daki Mısır büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteriden bir kare: Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Beltaci'nin dün öldürülen 17 yaşındaki kızı Esma'nın resminin basılı olduğu posterler taşıyan göstericiler "Hepimiz Esma'yız" sloganını kullanmış. (Reuters)
 
13 dakika önce
"Katliam onceside cok buyuk sessizlik vardi ki halada cok buyuk sessizlik var. demokrasi savunucusu bir ulke bile cikip bu katliam dursun yoksa gerekeni yapariz,bir sorun var ise iste parlemento gidin cozun askerde ne alaka demedi demiyor!"
 
40 dakika önce - Kudret Sahin - kudret.sahin.7 - Facebook

MURSİ "YA BEN YA İÇ SAVAŞ DEMİŞTİ"
 
"Mursi ya ben ya iç savaş demişti... Dediği oluyor sanki."
 
40 dakika önce - Cool2hate Yorum şu tartışmadan alınmıştır: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/08/130814_gorusleriniz_misir.shtml


 Protesto alanlarından geriye enkaz kaldı
41 dakika önce
Ana muhalefet partisi CHP'nin Genel Başkan Yardımcısı ve Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Mısır'daki gelişmelerle ilgili şu açıklamalarda bulundu:
 
"Hiçbir ülkenin, buna Mısır dahil, silahlı kuvvetlerinin ve güvenlik güçlerinin sivil halka karşı bu ölçüde, bu şekilde şiddet kullanmasının kabul edilebilir bir tarafı kesinlikle yoktur. Dolayısıyla bu müdahaleleri kınıyoruz."
 
"Daha önce yaptığımız çağrılar doğrultusunda, geçici yönetimin, Mursi taraftarlarının ve Mursi karşıtlarının, dolayısıyla bütün Mısır halkının içinde olacağı bir diyalog, bir siyasi süreç başlatılması gerektiğine inanıyoruz. Çarpışa çarpışa demokrasi olmaz; konuşarak, uzlaşarak demokrasinin yolu, kapısı açılır."
 
"BM Güvenlik Konseyi'nin Mısır'da şiddetin durdurulmasını, demokrasi kapısının ve yolunun açılmasını isteyen bir çağrıda bulunmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz."

 
43 dakika önce
Danimarka, Mursi destekçilerinin protesto kamplarında yaşanan "kanlı olaylara" karşılık Mısır'a yaptığı uluslararası yardımları askıya alma kararını açıkladı. 
 
Uluslararası Yardımdan Sorumlu Bakan Christian Friis Bach, yerel Berlingske gazetesine yaptığı açıklamada, ülkesinin Mısır'la doğrudan iki konuda işbirliği içerisinde olduğunu, bunların da askıya alındığını ifade etti.
 
Bach: "Kararımız, yaşanan kanlı olaylara ve demokratik gelişmeden sapmaya yönelik bir cevaptır" dedi.
 
55 dakika önce
Robert Fisk, The Independent:
 
"Yüz ölü -200, 300 şehit -sayılar sonucu değiştirmiyor. Bundan böyle, inançları doğrultusunda bir devlet yapılanması arzulayan hangi Müslüman seçim sandığına güvenir? Dün dökülen kanın arkasındaki gerçek hikaye budur.
 
"Şimdi kim bazı Müslüman Kardeşler destekçilerinin Kahire sokaklarında kalaşnikoflarla görülmesine şaşırabilir? Ya da aynı şekilde ordu ve onun 'geçici hükümeti' yanlılarının, -hem de Kahire'nin orta sınıf mahallelerinde- silah edinip onlarla çatışmaya girişmesine?
 
"Batılı devlet adamlarımız bu trajediyi öyle resmetmeye çalışacaklar ama olay Müslüman Kardeşler - ordu çatışması değil.
 
"Dünkü şiddet Mısır toplumunda iyileşmesi yıllar alabilecek sancılı çatlaklara yol açtı: Solcular ve laikler, Kıptiler ve Sünni köylüler, halk ve polis, Müslüman Kardeşler ve ordu arasında."
 
59 dakika önce
"İman Camii'nde insanlar, sıcağın etkilerini azaltmak için cesetlerin üzerine buz koyuyor. Bazıları da kokuyu engellemek için sprey sıkıyor. Buna rağmen ölüm havada asılı."
 
1 saat 7 dakika önce - @CFKlebergTT - Carl Fridh Kleberg - TT İsveç Haber Ajansı muhabiri - Twitter
"Yalnızca İman Camii'ne getirilen ölü kurbanların sayısı Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı sayıdan daha fazla."
 
1 saat 11 dakika önce - @gelhaddad - Cihad el Haddad - Müslüman Kardeşler resmi sözcüsü - Twitter
BBC Ortadoğu editörü Jeremy Bowen'ın yorumu: "Mısır'daki çatışmanın iki tarafı da ülkenin kaderinin söz konusu olduğunu düşünüyor. Muhtemelen de haklılar."
 
 
 
'Mısır'ın geleceğini şekillendirecek mücadele'
1 saat 11 dakika önce
 
 
Mısır'da dün öldürülen onlarca kişinin cenazesi camilerde sıralanmış halde bekliyor. Camileri dolaşanlar, cenazeleri teşhis etmeye çalışıyor. (AFP)
 
1 saat 22 dakika önce
Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkmenistan'a hareket etmeden önce yaptığı, Mısır'daki gelişmelerle ilgili açıklamasından satır başları:
 
"Kendi oylarının akıbetini öğrenme mücadelesi içinde olan Mısır halkına karşı, askeri darbeyi yapanların çok açık bir katliam yaptıklarını dünya televizyonlarından izledik."
 
"Şehadete inanmış olan bu insanlar, er veya geç Mısır'da bu demokratik haklarının neticesini de kazanacaklardır diye düşünüyorum. Batı bunu anlamak durumundadır. Eğer Batı demokrasi testinden geçmek istiyorsa bunu anlamak durumundadır."
 
"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin süratle toplanması gerekmektedir."
 
"Tanklarla, zırhlı araçlarla, sniperlarla orada 300 civarında Mısırlı kendi vatandaşını şehit eden, öldüren böyle bir darbe sözde yönetimine adeta sahip çıkma gayreti içinde olanlar var."
 
"Bizi 'Mısır'ın iç işlerine niçin karışıyorsunuz' diye itham ettiler. Bize 'Arapların iç işlerine niye karışıyorsunuz' diyorlar. Suriye olunca neden Türkiye'den destek istediniz; Suriye, Arap değil mi? Mısır da bizim komşumuz. Medeniyet ve kültürel olarak bağlarımız var."
 
"Bir ülkenin ordusunu, askerlerini, polisini, ağır silahlarını kendi halkına çevirmesi, meydanlarda adaleti beklemekten başka hiçbir şey yapmayan kendi halkını toplu halde katletmesi içişleridir diyerek asla görmezden gelinemez."
 
1 saat 37 dakika önce
Norveç Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Norveç Mısır'a askeri teçhizat gönderimini dondurma kararı aldı. Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide Mısır'ın geçici cumhurbaşkanı Hazem Beblavi ile görüştüğünü, protestoculara uygulanan orantısız şiddetten endişeli olduklarını dile getirdiği belirtildi.
 
Eide "Başbakana Mısır'daki kan gölünü durdurmak zorunda olduğunu ve güvenlik güçlerinin uluslararası insan hakları kurallarına bağlı kalmaları gerektiğini dile getirdim" dedi.
 
1 saat 47 dakika önce
"İnanılmaz: hiç bir Mısır gazetesinin ilk sayfasında, tek bir ölmüş protestocu fotoğrafı yer almıyor. Yalnızca Mursi destekçilerinin uyguladığı şiddet fotoğrafları var."
 
1 saat 52 dakika önce - @sarahussein - Sara Hussein - AFP Haber Ajansı - Twitter
Reuters Haber Ajansı: Mısır'daki gelişmelerin Süveyş kanalının güvenliğini ya da petrol üreten Ortadoğu ülkeleri etkileyebileceği kaygıları, petrol fiyatlarının fırlamasına yol açtı. Kuzey Denizi ham petrolünün varil başına fiyatı 111 dolarla dört ayın rekor seviyesine çıktı.
 
 
 
1 saat 52 dakika önce
Mısır’daki geçici hükümetin Başbakanı Hazem Beblavi, dün gece yaptığı konuşmada yönetimin güvenliği tesis etmesi gerektiğini belirterek müdahaleyi savundu.
 
İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim ise göstericilerin yüksek binaların tepelerinden güvenlik güçlerine ateş açtığını ve olaylarda 43 polisin de öldüğünü söyledi.