Mısır Türkiye İlişkisi Nereye Gidiyor

Mısır Türkiye İlişkisi Nereye Gidiyor

MISIR İLE DİPLOMASİ SATRANCI

Mısır'daki gelişmelerin ardından istişareler için çağrılan Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'nın bugün ülkeye dönmesi bekleniyor. Türkiye'nin büyükelçisini çağırmasına Mısır da aynı şekilde karşılık vererek Ankara Büyükelçisi'ni Kahire'ye çağırdı. Diplomasi dilinde bu tür hamlelerin, ülkeler arasında ki ilişkinin kopma noktasına geldiğine işaret ettiği konuşuluyor. Erdoğan'ın, bu hamle ile Mısır Darbesi sonrası görev alan geçici hükümete " Sizi tanımıyoruz " mesajı verdiği diplomasi kulislerin de konuşuluyor.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan'a gerçekleştirdiği günübirlik ziyaretin dönüşünde uçakta önemli açıklamalarda bulunmuş, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'yı istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya çağırdığını açıklamıştı.
Türkiye'nin büyükelçisini çağırmasına Mısır da aynı şekilde karşılık vererek Ankara Büyükelçisi'ni Kahire'ye çağırdı. Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Salahaddin'in, "Son dönemdeki gelişmeleri görüşmek için" Kahire'ye çağrıldığı belirtildi.

ELÇİDEN AÇIKLAMALAR


MısırBüyükelçisi Botsalı, "Sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu acılar tekrarlanmasın  Mısır yenıden sivil yönetime demokratif yönetime dönüş yapsın.
 
Demokrasi süreç yapılmasını diliyorum
 
Turizm seferlerinde Grup rezarvasyonlatrı iptal ediliyor.  Turizmde genel bir düşüş yaşanacağı çok net olarak görünüyor. Mısır'da yaşayan vatandaşlarımızın şehirler arası seyahat etmemelerini tavsiye ediyoruz. Şehirler arası seyahati kesinlike tavsiye etmiyoruz. Vatandaşların evlerinden ayrılmamalarını tavsiye ediyoruz.   Bu durumda İhtiyatlı olunması gerekiyor. Okullar 1 ay ertelecek büyük ihtimalle" dedi
 
MISIR'DA TÜRK YATIRIMLARI

Büyükelçi Botsalı, gazetecilerin sorusu üzerine Türkiye'de ki programı hakkında şu bilgileri verdi.
"Programım şöyle, Ankara'ya gidip  Bakanlara uğarayacağım . İstişarelere katılacağım. Büyükelçilerle devamlı temastayız Mısır'daki Türk yatırımlarında 50 binden fazla Turk ıstihdam edliyor."