Mimarlar Odası ABD'den rica etti

Mimarlar Odası ABD'den rica etti

ABD Büyükelçiliği’ne satılan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), kaynaklı arazi için tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Şubesi ABD Büyükelçiliğitatürkile görüştü. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, ABD'nin AOÇ arazisinden vazgeçmelerini istedikler

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan ABD Büyükelçiliği ile yaptıkları görüşmeyi bugün basın toplantısında anlattı. Taleplerini dile getirdiklerini ve AOÇ arazisinden vazgeçmelerini istediklerini belirten Hakkan, “AOÇ arazisine ABD elçiliği yapmaktan vazgeçmelerini noktasındaki talebimize karşılık, ‘Yeşili çok sevdiklerini, AOÇ ürünlerini de çok sevdiklerini ama şu andaki binaya sıkıştıklarını, kentin ortasında kaldıklarını’ belirttiler. Ve AOÇ arazisi için ‘Çok da ucuz değil’ dediler” dedi. 

Hakkan, elçilik yetkililerinin “göreceksiniz burayı yeşillendireceğiz” sözlerine de tepki göstererek, “Yeşillendirecekler ama ABD’nin bahçesi olarak yeşillendirecekler, ABD Büyükelçilik binasının yapılacağı alan 37 bin metrekare bir alan ve burada yapılacak imar planı ile imar rantı ile birlikte 100 bine çıkabilir. Hukuki işlemleri hemen başlatacağız” şeklinde konuştu. 
Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan ise ABD’de yaşayan Türk vatandaşlarını ve ABD halkını da tepkilerini göstermeye ve yanlarında durmaya çağırdı. Candan şöyle konuştu: 

“Diyalog yolu ile çözülmesini önemsediğimiz için ABD Büyükelçiliği’ne gittik. Onlar araziden vazgeçmeyeceklerini söyledi biz de vazgeçmeyeceğiz. Israrla toplumsal hassasiyetleri anlattık, arazinin kamusal alan olarak kullanılması gerektiğini söyledik. Sayıştay raporu ortada, bizim için önemli bir dayanaktır. Raporda amacı dışında kullanılan tüm AOÇ arazilerinin devredilmesi isteniyor. Tüm ABD’de yaşayan vatandaşlar AOÇ arazisinden vazgeçilmesi konusunda eylemlerimize destek vermeli. Şiddet sadece gazla, copla olmaz. ABD konsolosluğunun AOÇ arazisini almak istemesi bizim üzerimizde bir şiddet oluşturuyor. Toplumun hassasiyetini dikkate alıp vazgeçmeleri gerekirdi.”