MİLYONLARCA DENİZYILDIZININ GİZEMLİ ÖLÜMÜ

MİLYONLARCA DENİZYILDIZININ GİZEMLİ ÖLÜMÜ

Ölümlerinin sırrı bir türlü çözülemiyor.

ABD’nin Pasifik kıyısı, milyonlarca ölü denizyıldızıyla doldu. Aniden meydana gelen toplu ölümlerin nedeni henüz bilinmiyor.

Geçtiğimiz yıl Kuzey Kaliforniya sahillerinde başlayan denizyıldızı ölümlerinin Washington ve Oregon’da da görülmesi üzerine bilim dünyası alarm durumuna geçti.

Deniz biyologları tarafından “Tükenme sendromu” olarak adlandırılan bu durum büyük endişe yaratıyor. Okyanus besin zincirinde ve ekosistemde önemli yeri olan denizyıldızı türünün bu gidişle soyunun tükenme noktasına geleceğini söyleyen deniz biyologları, olayı araştırırken ABD hükümeti de bu araştırmalar için hızlı bir şekilde fon oluşturdu.

GİZEM ÇÖZÜLEMİYOR

Sadece denizyıldızlarını etkileyen bu durumu geçtiğimiz yılın haziran ayında fark ettiklerini söyleyen Geological Survey’s National Wildlife Health Center Direktörü Jonathan Sleeman, aradan geçen bir yıl boyunca toplu ölümlerin arttığına belirtti.

Ölü denizyıldızı sayısının milyonları bulmaya başladığına dikkat çeken Sleeman “Araştırmalarımız henüz sonuç vermiş değil ve gerçekten de hiçbir fikrimiz yok” dedi.

Oregon State Üniversitesi ve California Santa Cruz Üniversitesi tarafından araştırılan bu gizemli ölümler için, sadece denizyıldızlarını etkileyen bir tür virüs veya bakteri ihtimalleri üzerinde duruluyor.

Kaynak:Haber Kaynağı