MİLYAR DOLARLAR NEREDEN GELİYOR

MİLYAR DOLARLAR NEREDEN GELİYOR

Bu milyar dolarların kaynağı belli değil. Uzmanlar "seçime kadar kara tabloyu denkleştirme gayreti" diyorlar.

“Gizemli para” olarak bilinen net hata noksan kaleminde rekor gelişmeler yaşanıyor.Siyaset kulislerinde AKP ve Erdoğan'ın çok zor günler geçiren Türk ekonomisinin dolarda ki artış yüzünden eriyen MB rezervini seçimlere kadar dengede tutma çabası olarak Arap ülkelerinden giriş yaptırdığı dedikoduları konuşuluyor. İşte ekonomiye nereden girdiği netleşmeyen milyarlarca doların kaynağına ilşkin Cumhuriyet'de yer alan analizin ayrıntıları.

ERDOĞAN'IN SEYAHATLERİ SONRASINDA

Merkez Bankası’nın açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre şubatta 4 milyar 282 milyon dolar kaynağı belirsiz para girişi yaşandı. Türkiye, bu rakamla aylık bazda son 17 yılın rekorunu kırdı. En son Eylül 1998’de 4.5 milyar dolar gizemli para gelmişti. İki aylık dönemde ise net hata noksan kalemi 2.9 milyar dolar fazla verdi. Ak Yatırım Başekonomisti Hakan Aklar, “Net hata noksan uzun süredir anormal hareketler gösteriyor. Yıllık bazda geçen yıl martta 15 milyar dolarlık fazla verdi. Şubatta oldukça yüksek. mı topluyor,Birçok nedeni olabilir. Kayıt dışı olabilir, ihracat ve turizm tarafından olabilir, yastık altı dövizin sisteme girmesi olabilir. Merkez Bankası bununla ilgili açıklama yapsa iyi olur” dedi.

BAKAN KAYNAĞINI NASIL AÇIKLADI

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli geçen günlerde yaptığı açıklamada net hata noksan kaleminin 14- 16 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Ortadoğu, Balkanlar, Kuzey Afrika hepsinden kalıcı olarak para geliyor.

Parasını güvence altına almak için Yunanistan’dan, Ermenistan’dan bile Türkiye’ye para geliyor. Türkiye’yi güvenli liman olarak görüyorlar” demişti.

ERDOĞAN 2 GÜN ÖNCE KAPANDI DEMİŞTİ

graf-001.jpg

CARİ AÇIK TAHMİNLERİN ÜZERİNDE

Ödemeler dengesinde en çok dikkat çeken veri net hata noksan kalemi olurken, cari açık da tahminlerin üzerinde geldi. Cari işlemler açığı şubatta 3.2 milyar dolar oldu. Beklentiler 2.75 milyar dolar olması yönündeydi. Diğer yandan 12 aylık birikimli cari işlemler açığı ocak ayındaki 42.97 milyar dolardan 42.82 milyar dolara geriledi. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yılın ilk iki ayında cari açık 5.2 milyar dolar oldu. Büyümenin yavaşlaması ve petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’nin enerji maliyetine olumsuz etkisinin azalmaya devam etmesiyle cari açığın önümüzdeki dönemde de düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

BEKLENEN AÇIK 50 MİLYAR DOLAR SINIRINA DAYANDI

Ancak Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın da belirttiği üzere cari açıkta iyileşmenin martta geçici olarak duraksaması bekleniyor. Başçı önceki gün “Martta otomotiv ithalatındaki artış nedeniyle açıktaki iyileşme geçici olarak duracak” demişti. 

Orta Vadeli Programa göre 2015’te cari açığın GSYH’nin yüzde 5.4’üne denk gelen 46 milyar dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

kaynak cumhuriyet

Kaynak:Haber Kaynağı