Milli Savunma Bakanından ‘Balyoz’a darbe

Milli Savunma Bakanından ‘Balyoz’a darbe

CHP’li Oran sordu bakan açıkladı: '2003'te, Microsoft 2007 kullanılması mümkün değil

MSB’den ‘Balyoz’a darbe
 
CHP’li Oran sordu bakan açıkladı: '2003'te, Microsoft 2007 kullanılması mümkün değil
 
CHP’li Oran: Balyoz’un temelindeki iddialar gerçek dışı
 
ANKARA
 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın sorusu üzerine, "Balyoz" iddianamesinin temelini oluşturan "Balyoz Seminer Planı"nın hazırlandığı 2003 yılında, belgeler ve CD'lerde izine rastlanan "Microsoft Office 2007" bilgisayar programının henüz üretilmediği için TSK'de kullanılmasının mümkün olmadığını açıkladı.
 
Yılmaz, TSK içinde "Kafes Eylem Planı" olduğu iddia edilen DVD'de adı geçen "ASD" kodlu bir bilgisayar kullanıcısı bulunmadığını da bildirdi. Konuyu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, bu yanıtlarla "Balyoz davasının temelindeki iddiaların gerçekdışı olduğunu" ortaya koyduğunu belirterek "Sahte delil üreten çete"nin ortaya çıkarılmasını istedi.
 
Kullanılması mümkün değil
 
Yılmaz, bilirkişi raporlarında Balyoz davasına temel olan CD ve belgelerde "Microsoft Office 2007" programının izinin bulunması nedeniyle TSK'de ne zamandan beri bu programın bulunduğu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılan herhangi bir denizaltıda Office 2007 ve Office 2000 programına sahip bilgisayar bulunup bulunmadığı yönündeki soruya da şu yanıtı verdi:
 
"Microsoft Office 2007 yazılımı TSK'nin değişik birimlerinde test amaçlı veya ihtiyaca binaen 2007 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır.
 
Microsoft'un web sayfasında elde edilen yazılımın üretiminin tamamlanma tarihinin 30 Kasım 2006 olduğu göz önüne alındığında, yazılımın 2003 içerisinde kullanılmasının mümkün olmayacağı değerlendirilmektedir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığında Microsoft firmasına ait olan 'Office' yazılımlarından standart olarak Office 2000 kullanılmaktadır. Personelin denizaltıyla seyir halinde iken Word programıyla yazı yazması, teknik olarak mümkün olmasına rağmen denizaltıların seyir halinde herhangi bir karasal ağ (TSK ağı, internet vb.) bağlantısı bulunmamaktadır."
 
Her kimse bu şahıs TSK dışından birisi
 
Bakan Yılmaz'ın soru önergesine verdiği yanıtı değerlendiren Umut Oran, "Yani Milli Savunma Bakanlığı Balyoz davasının temelindeki iddiaların gerçekdışı olduğunun altını çizdi" dedi. Yılmaz'ın verdiği yanıttaki çarpıcı bir noktanın da Balyoz davasının temeli olan 11 No'lu CD ve "Kafes Eylem Planı" olduğu iddia edilen bir başka DVD'de adı geçen "ASD" kodlu kullanıcıyla ilgili olduğunu belirten Oran, "Bu şahıs birbiriyle alakası olmayan bu iki davada da bazı dijital verileri üreten kullanıcı durumunda. Milli Savunma Bakanlığı, TSK'ye mensup bir kullanıcı olmadığını da ifade ediyor. Yani bu şahıs her kimse TSK dışında biri. ASD dışarıdan sisteme girip suç ihtiva ettiği öne sürülen bu dosyaları yaratmış" dedi.
 
ASD kodu TSK'de yok
 
Bakan İsmet Yılmaz, 2002-2010 yılları arasında TSK envanterine kayıtlı herhangi bir bilgisayarı i kullanan "ASD" kullanıcı adlı bir kullanıcı bulunup m bulunmadığı sorusuna "ASD kullanıcı adının kurumsal isimlendirme standardına (TC kimlik E numarası, Emekli Sandığı vs.) uymadığı için kurumsal ağa bağlı bir bilgisayarda kullanılamayacağı" söz konusu yıllar arasında hiçbir ağa bağlı olmayan bağımsız bilgisayarlarda da "ASD kullanıcı adının kullanılıp kullanılmadığına dair bilgiye ulaşılamadığı gibi böyle bir kullanıcı kaydı"nın da bulunmadığını bildirdi.
 
Albay Üçok haksızlığa uğradı
 
TSK’da hipnoz eğitimi verilmediğini açıklayan Bakan Yılmaz’ın bu yanıtını da yorumlayan CHP’li Umut Oran, “Yıllar önce bir astsubay TSK sistemine girerek, belirli veriler yüklediğini itiraf etti. Davayı soruşturan Albay Zeki Üçok bu bilgiyi aldıktan sonra iftiraya uğradı. Zeki Üçok'un bu bilgileri hipnotize ettiği astsubaydan aldığı iddia edildi. TSK, hipnoz eğitimi almış hiçbir personelinin olmadığım ifade ediyor. Bunlar, Zeki Üçok'un uğradığı haksızlığı ortaya çıkarıyor” dedi.