Milli Görüş'ten Cemaat'e Ağır Eleştiri; Sinsi Harekat !

Milli Görüş'ten Cemaat'e Ağır Eleştiri; Sinsi Harekat !

Milli Gazete cemaate manşetten çaktı

Milli Gazete cemaate manşetten çaktı
 
 
Milli Görüş'ün yayın organı Milli Gazete, Fethullah Gülen Cemaati'nin Gazeteciler ve Yazarlar VAkfı'nın düzenlediği dinlerarası diyalog çalışmalarını eleştirdi. Haberde cemaat, Şanlıurfa'dan İsrail'e bir yol açmakla eleştirildi.
 
İşte Milli Gazete'nin haberi:
 
"Son yıllarda Türkiye’de hoşgörü ve dinler arası diyalog adı altında maksatlı bir çalışma yürütülüyor. Başta Hatay, Şanlıurfa, Mardin ve Antalya olmak üzere dinler bahçesi açılıyor, Hz. İbrahim’in Yolu adı altında Şanlıurfa’dan İsrail’e güvenli yol inşa ediliyor. Bu da yetmezmiş gibi kilise ile cami aynı avluda buluşturuluyor. Her gün bir ifsad faaliyeti daha hayata geçirilerek zihinler bulandırılıyor. ‘Tecrübe paylaşımı ve dinler arası diyalog faaliyeti’ adı altında Şanlıurfa’da gerçekleşen etkinlikte yine ipe sapa gelmez açıklamalar yapıldı.
 
Türkiye Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı(GYV) Kültürler Arası Diyalog Platformu tarafından yapılan ‘tecrübe paylaşımı’ ve dinler arası diyalog faaliyeti Şanlıurfa’da gerçekleşti. Ermeni, Musevi, Süryani ve Katolik dininin temsilcileri uğradıkları baskılar ve Türkiye’nin diyaloğa açılan kapıları konusunda fikirlerini savundu.
 
Toplantıya Şanlıurfa İl Müftüsü Şanlıurfa Müftüsü İhsan Açık’da katıldı. Bazı inanç temsilcileri bölgede inançlarına dair eserlerin yok edildiğini ileri sürerken, Şanlıurfalı yazar Sabri Dişli, panelde ayağa kalkarak Ermeni ve Süryani temsilcilerinden özür diledi. “Size ait bir mezar taşınızı bile gösteremiyoruz” diyen yazar Dişli, bunun mahcubiyeti içerisinde olduğunu vurguladı.
 
Patrik yardımcısından diyaloga övgü
 
Kültürler Arası Diyalog Platformu’nu insanların acı çekmeden birbirini anlamanın, birbirine saygı duymanın platformu olarak tanımlayan Ermeni Patriği Arem Ateşyan’ın yardımcısı Sahak Maşalyan “Bu tecrübeler teorikte tanıdığımız insanları bize aynı sofrada da tanıma fırsatı veriyor. Benim önyargılarım kırılıyor bu tarz toplantılarla, bir gün bile benim düşüncelerimi değiştirdi. GYV Türkiye’de sessiz bir devrim gerçekleştiriyor. Barış, aynı sofrayı, platformu paylaşmayla, el sıkışmayla, göz göze utanmadan bakabilmeyle oluyor. Bunun yolunu pek çok tepkilere rağmen GYV başarmıştır. Kürt açılımındaki bu gelişme bize ümit veriyor” ifadelerini kullandı.
 
Haham’dan herşey daha iyi olacak çıkışı
 
Türk Museviler Hahambaşlığı Müşaviri İzak Kolman ise Osmanlı döneminde Hakimlik bile yaparken sonradan ötekileştirildiklerini kaydetti ve bunu diyalog eksikliğine bağladı. Kolman, “Önyargıyla yaşıyor ve yaşatılıyoruz ve birbirleri arasında bir ötekileştirme duvar oluşturuluyor. 1995’ten beri farlı din inanç mensuplarıyla bu diyalog başladı ve artık her şey daha iyi olacak, ben buna inanıyorum.”” sözlerini kaydetti.
 
Süryani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Zeki Basatemir ise barışında olduğu kavganın da olduğu günlerde bu topraklarda birlikte yaşadıklarını ve kapılarının her zaman kardeşlerine açık olduğunu dile getirdi. Barış süreci ve bu diyalog faaliyetlerinden umutlu olduğunu aktaran Bestemir, Artık ötekileştirmenin bitmesi adına fazlasıyla umut taşıdıklarının altını çizdi.
 
Müftüden tartışılacak açıklama
 
“Süryaniler bize felsefeyi öğrettiler” diyen Şanlıurfa Müftüsü İhsan Açık ise Süryanileri ziyaret ettiğinde hep bu sebepten ötürü onlara teşekkür ettiğini anlattı. “Diyalog en iyi savaştan daha hayırlıdır” diyen Açık, sözlerine şöyle devam etti: “Şanlıurfa peygamberler açısında kültür açışından çok zengin bir kent yeter ki birbirimizi tanıyalım, anlayalım. Diyalog en iyi savaştan daha hayırlıdır. Biz diyalog yapacağız, biz komşu olacağız, biz birbirimizi anlayacağız, iş bizlerde bitiyor.”
 
 
Görmez ’den dinlaraarası diyalog olmaz çıkışı
 
Geçtiğimiz aylarda 4’üncü Semavi ve Evrensel Dinler Kongresi’ne katılmak üzere Kazakistan’a giden giden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez,bir soru üzerine ‘’Dinler arası diyalog olmaz, din adamları arasında diyalog olur. Yani iki farklı dinden din adamı oturup örneğin çevre ile ilgili, savaşlarla ilgili bir konuyu görüşebilir, bu diyalogdur. Ancak dinler arası diyalog olmaz. Dinler birbirine dönüştürülmez, din adamları dünya ile ilgili yaşanan sorunlarla ilgili sorunlarını tartışır’’ cevabını vermişti Alevileri temsilen platforma katılan Şanlıurfa’nın Kısas Beldesi Belediye Başkanı Ali Eröz ise Alevilerin hala çeşitli baskılara maruz kaldığını ileri sürdü. Eröz, Alevilerin camide ibadet yapmaya zorlandığını ve cemevlerinin önünün açılmadığını dile getirdi."