MİLLİ EĞİTİM'E AKP DARBESİ!

MİLLİ EĞİTİM'E AKP DARBESİ!

AKP bunu da yapmaya hazırlanıyor... 166 yıl öncesine dayanan okullar tarih olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı`nın (MEB) ortaöğretimin yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında, geçmişi 166 yıl öncesine dayanan öğretmen okullarını kapatma kararı alması üzerine Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu bir açıklama yaptı. Eğitim-Sen bu kararın AKP döneminde öğretmenliğe yönelik itibarsızlaştırma sürecinin parçası olduğunu söyledi ve kararın gözden geçirilmesini istedi

Milli Eğitim Bakanlığı`nın (MEB) ortaöğretimin yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında, geçmişi 166 yıl öncesine, 1838 yılında kurulan Rüştiye mekteplerine, dayanan öğretmen okullarını kapatma kararı alması üzerine Eğitim-Sen bir açıklama yaptı. Eğitim-Sen MYK 1989 yılında Anadolu Öğretmen Lisesi adını alan öğretmen okullarının normal Anadolu liselerine dönüştürüldüğünü, MEB adrese dayalı sistemle öğrenci alacağı yeni ortaöğretime geçiş sistemi ile birlikte ise Anadolu öğretmen liselerinin  şartları uygun olan yerlerde Fen Lisesine ya da Anadolu Lisesine dönüştürüleceğini ifade etti.

‘Eğitimde tek tipleşme dayatılıyor’

Eğitim-Sen yaptığı açıklamada “Dünyanı pek çok ülkesinde her biri kendi alanında uzmanlaşmış olan okul türlerine gereken önem verilirken, Türkiye eğitim sistemi içinde her dönem özel bir yeri olmuş olan Anadolu öğretmen liselerinin kapatılmak istenmektedir. Okul çeşitliliğini eğitim sisteminin bir zenginliği ve eğitimin niteliğinin artması için bir fırsat olarak görmek yerine, okul türlerini hızla azaltıp, eğitimde “tek tipleşme”yi ön plana alan bir uygulamanın doğrudan bir dayatma şeklinde hayata geçirilmek istenmesi kabul edilemez “ dedi.

Öğretmen okulu değerdi, AKP dönemi öğretmenlik değersizlik

166 yıl önce medreselere alternatif olarak kurulan Rüştiye mekteplerine Batılı anlamda öğretmen yetiştirmek için açılan Darülmuallimin`in, aradan 166 yıl geçmiş olmasına karşın, öğretmen okullarının Türkiye eğitim sistemi içindeki yerinin doldurulamadığının ifade edildiği açıklamada “Öğretmen okulları sayesinde öğretmenlik ülkemizde uzun yıllar cazip ve saygı duyulan bir meslek hale gelmiştir. Benzer bir durum bugün Anadolu Öğretmen Liseleri açısından da geçerlidir. Eğitime, çocuklarımıza çok daha fazla önem vermek gerektiğinin sık sık vurgulandığı son yıllarda, öğretmenlik mesleği ve onuru tarihte hiç olmadığı kadar ayaklar altına alınmıştır. Özellikle AKP hükümeti döneminde öğretmenlik mesleği yoğun bir değersizleşme ve itibarsızlaşma yaşaması yetmezmiş gibi, eğitim sistemi içinde tarihsel olarak önemli bir yeri olan ve öğretmen yetiştirme sistemi içinde önemli bir işlev gören öğretmen liselerinin, okul türlerinin azaltılması sürecinde kapatılmak istenmesinin mantığını anlamak mümkün değildir. “ denildi.

LYS’de ek puan iptal olacak

Mevcut düzenlemede 263 öğretmen lisesinden mezun olanlara, kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ek puan veriliyor. YÖK`ün yaptığı son katsayı değişikliğinin ardından LYS`deki puanlarına geçmişe göre daha az etki etse de, Anadolu öğretmen lisesi mezunları hâlâ ekstra puan alarak öğretmenlik bölümlerine yerleşebiliyor. Ancak MEB`in öğretmen liselerini kapatmasıyla öğretmen adaylarına tanınan bu hak da ortadan kaldırılmış olacak.

Karar gözden geçirilsin

Açıklamada  kararın yeniden gözden geçirilmesi istendi. “Eğitim Sen olarak, 166 yıllık köklü bir geleneğe sahip olan ve öğretmen yetiştirme sisteminde yaşanan bütün eksikliklere rağmen, nitelikli öğretmen yetiştirme sürecinin önemli bir parçası olan öğretmen liselerinin kapatılması kararının yeniden gözden geçirilmesini ve geri alınmasını talep ediyoruz” denen açıklama  “Milli Eğitim Bakanlığı okul türlerini azaltarak eğitim sistemi içinde uzmanlaşma açısından önem taşıyan okullar içindeki farklılık ve çeşitlilikten rahatsız olmamalı, eğitimin niteliğine somut katkı yapan okulları kapatma politikasını yeniden gözden geçirmelidir” sözleri ile bitirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı