DALIŞA MERAKLI OLANLAR BU HABERİ OKUMALI

DALIŞA MERAKLI OLANLAR BU HABERİ OKUMALI

Sığ su bayılması sonucu hayatını kaybetmişti...

Muğla'nın Datça İlçesi'nde, dalış yaptığı sırada, 'Sığ su bayılması' nedeniyle hayatını kaybeden milli dağcı Hulusi Emrah Özbay, memleketi İzmir'de son yolculuğuna uğurlandı.

İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunu olan Menderes İlçesi’nde bir okulda rehberlik yapan Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün dağcılık kulübünde çalışan Hulusi Emrah Özbay, iş için Datça'ya gitti.

Burada dağcılar için rota belirleyen Özbay, izinli gününde arkadaşları Olivier Nicolet ve Övgün Yıldırım ile zıpkınla balık avlamak için Kızlanaltı mevkisine gitti. Gölmar ile Perili Köşk mevkileri arasında kalan sahilde dalış yapan Nicolet ve Yıldırım, sudan çıktı. Ancak Hulusi Emrah Özbay çıkamadı. Bunun üzerine yardım istenen Sahil Güvenlik ekiplerinin aramaları sonrasında, Özbay'ın cesedi, yaklaşık 12 saat sonra Yolluca Adası'nın burun kısmında, 7 metre derinlikte kaya parçasının altında bulundu.

SIĞ SU BAYILMASI SONUCU HAYATINI KAYBETTİ

Otopsi sonrasında 20 metreye kadar dalış yapabilen Özbay'ın, sığ su bayılması sonucu hayatını kaybettiği belirlendi. Hulusi Emrah Özbay'ın cenazesi, daha sonra memleketi İzmir'e getirildi.

Narlıdere Yeniköy Cami'nde, cenaze töreni düzenlendi. Arkadaşları, anne Perihan Tamusta, üvey baba Remzi Tamusta ile kardeşlerini acılı günlerinde yalnız bırakmadı. Anne Perihan Tamusta, oğlunun tabutu öptü, başında gözyaşı döktü. İkindi vakti kılınan namazın ardından Hulusi Emrah Özbay'ın cenazesi, Aşağı Narlıdere Mezarlığı'nda toprağa verildi.

SIĞ SU BAYILMASI NEDİR?

Sığ su bayılması genellikle yüzeye çıkışta son metrelerde görülüyor (0-10 m). Oksijen açlığı çeken akciğerler yüzeye yaklaştıkça daha hızlı genişliyor. Kanda az miktarda kalan oksijen akciğerlere çok hızlı transfer olunca kanda çok ani bir oksijen yetersizliği doğuyor. Merkez sinir sistemi (MSS) ise bu durumda acil durum nedeniyle oksijen tüketimini azaltıyor. Dalgıç için kritik an burada başlarken bilinç kayboluyor. Dalgıç bu sırada nefes almak için mücadeleye başladığında boğulabiliyor. Sığ su bayılmasının ölümcül sonuçlarla sonuçlanmasının asıl sebebi ise çok ani ve hızlı gelişmesi. Dalgıç ne olduğunu anlamadan ani bir baş dönmesinin ardından (1-2 saniye) bilincini kaybediyor. Sığ su bayılmasının önüne geçmek için yüzeyde hipervantilasyon (hızlı ve derin nefes alma) yapılmaması ve fazla ağırlık alınmaması gerekiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı