MİLLETİN A...NA KOYAN İŞADAMINA ÖDÜL

MİLLETİN A...NA KOYAN İŞADAMINA ÖDÜL

“Bu milletin a...na koyacağım” diyen işadamının vergi borçları

Başbakan Erdoğan'ın Rize'den hemşehrisi olan, “Bu milletin a...na koyacağım” diyen işadamı Mehmet Cengiz’in yarım milyar liraya yakın borcuyla, iktidara yakın medyanın büyük vergi borçlarının sildiği iddia edildi.

Gazetecileronline sitesinde yer alan habere göre: AKP Hükümeti, Erdoğan’ın evinde 1 milyar dolar olduğu ve polis baskını korkusuyla apar topar taşındığı ancak buna karşın sıfırlanamadığı iddiası dahil çok sayıda büyük yolsuzluğun ortaya çıkmasına neden olan ses kayıtlarını engellemek için Twitter’ı mahkeme kararı olduğunu ileri sürerek kapattı. Ancak kapatma için mahkeme kararlarının olmadığı, idari kararla kapatıldığı çıktı.

Yasağa tepki yağınca, Anayasa Mahkemesi’nin Twitter’ın açılmasına karar verince hükümetin önde gelenleri bu kez “Türkiye’de para kazanıyorlar ama vergi ödemiyorlar” gerekçesine sığındı. Hatta bu yetkililer, Anayasa Mahkemesi’nin, Twitter’ı vergi ödemeye zorlamak için bir koz olan kapatma kararını kaldırarak Türkiye’nin kapatma kozunu elinden aldığını dahi söyledi. Ancak Twitter’ın uluslararası kamu politikalarından sorumlu Başkan Yardımcısı Colin Crowell dün Ankara’ya geldi, Türkiye’de ofis açmak için Bilgi İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) ile görüşmelere başladı. Yani Twitter artık vergi mükellefi olacak.

TWITTER’IN 40 YILLIK VERGİSİNE EŞİT

Taraf’tan Gökhan Erkuş’un haberine göre; yıllık 15 milyon lira düzeyindeki vergisini ödemediği gerekçesiyle Twitter için yasaklama kararı alan aynı hükümet, AKP yanlısı yayın yapan medya kuruluşlarının 608 milyon liralık vergi cezasını tek kalemde sildi. Vergi borcu silinenler arasında Sabah atv havuzuna para veren işadamı Mehmet Cengiz, Yeni Şafak gazetesinin sahibi Albayraklar ile Kanal A’nın sahipleri Ahmet ve Mustafa Kaya kardeşler yer alıyor. Yandaş medyaya yapılan vergi kıyağı, Twitter’in 40 yıllık vergisini karşılıyor.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının başladığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gibi isimlere ait olduğu belirtilen ses kayıtlarının internete düştüğü günlere denk gelen Twitter yasağının, vergiden kaynaklandığı ileri sürülse de, rakamlar Hükümet’in vergi konusundaki hassasiyetinin samimi olmadığını gösteriyor. Twitter, Türkiye’de yılda 35 milyon dolar yani 70 milyon lira kâr elde ediyor. Yüzde 20’lik kurumlar vergisine göre ödeyeceği tutar da yaklaşık 15 milyon lira düzeyinde kalıyor. Maliye bu verginin ödenmemesini gerekçe göstererek, Twitter’ı “vergi kaçakçısı” olarak niteliyor. Bu ayrıca, Hükümet’in Twitter’ı kapatma talebinin de en önemli gerekçeleri arasında yer alıyor. Ancak Twitter’a vergi konusunda gösterilen bu “şahin” duruş yandaş medya şirketleri konusunda “güvercin” nezaketine dönüyor. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki “Merkezi Uzlaşma Komisyonu”nun “sıfırladığı” yandaş medya şirket ve patronlarına ait vergi cezaları, Twitter’dan alınamayan rakamın onlarca katını buluyor.

VERGİ “KUTSALLIĞI” YANDAŞA İŞLEMİYOR

AKP’nin vergi hassasiyeti sayesinde Twitter kapatılırken, ses kayıtlarının başrolündeki isimlerden ve Sabah-atv için kurulan 620 milyon dolarlık havuzun en büyük finansörlerinden Mehmet Cengiz konusunda Hükümet aynı özeni göstermedi. Cengiz İnşaat’ın 2005-2009 yıllarına ait 424.4 milyon liralık vergi cezası “sıfırlandı”. Twitter’ın kapatılmasını vergi kutsallığını gerekçe göstererek savunan Yeni Şafak gazetesinin hassasiyeti de yeni bir gelişme. Zira gazetenin sahibi Albayrak Grubu’na ait Albayrak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’ye 55.7 milyon liralık vergi cezası Uzlaşma Komisyonu tarafından 2010 yılında 1.2 milyon liraya düşürüldü. Benzer şekilde Twitter yasağını savunan medya kuruluşlarından Kanal A’nın patronları Kaya kardeşlere ait Elektromed Şirketi’nin de 135.6 milyon liralık vergi borcunun 129.8 milyon lirası 2010 yılında silindi. Uzlaşma sonucunda şirket, sadece 5.8 milyon liralık vergi borcu ödedi. Böylece vergi müfettişlerinin üç şirkete kestiği toplam 615.9 milyon liralık vergi cezasının 608.9 milyon lirasından AKP Hükümeti vazgeçti. Bu üç şirketten yaşanan vergi kaybı dahi Twitter’ın 40 yıllık vergisini aşıyor.

Öte yandan, Merkezi Uzlaşma Komisyonu’nun bu üç şirketin vergi cezalarına ilişkin kararları Kanun değişiklikleri Sayıştay ve Meclis’ten saklandı.

EN KUTSAL BASKI ARACI

Yolsuzluk ve rüşvet skandallarının ayyuka çıkmasıyla Twitter kapatılırken, AKP Hükümeti’nin gerekçesi “vergi” oldu. AKP’nin siyasi açıdan sıkıştığı günlerde “vergi kutsallığına” sığınması ise Twitter ile sınırlı değil. Gezi olaylarının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eleştirdiği Koç Grubu da ağır bir vergi kıskacına alındı. Koç Grubu’nun birçok şirketine yüz milyonlarca liralık vergi cezası kesildi. Tayyip Erdoğan’a muhalif çizgi izlediği dönemde de Doğan Grubu 4 milyar lirayı bulan vergi cezasıyla karşılaştı. Doğan Grubu o dönemde 1 milyar lira vergi cezası ödedi.

Kaynak:Haber Kaynağı