MHP'Lİ VEKİLDEN GÜNDEM YARATACAK ÖNERGE

MHP'Lİ VEKİLDEN GÜNDEM YARATACAK ÖNERGE

Öyle bir soru önergesi verdi ki...

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Ege Denizi hava sahası ile ilgili Yunanistan'la yapılan gizli anlaşma mı var" sorusunu yöneletti.

Haberler.com'da yer alan habere göre Yılmaz, Türkiye'nin milli menfaatlerine aykırı olarak, "Yunanistan ile yapılan son dönem gizli pazarlıklarda anakarada 12 mil, adalarda 6 mil olarak uygulanması konusu doğru mudur? diye sordu.

Yunanistan kamuoyu ve medyasında çıkan haberleri de dikkate aldığını belirten Yılmaz, şu soruları yöneltti:

Son bir yılda Ege Denizi'nde, Ege Denizi'nin uluslararası hava sahası ve sularında faaliyet gösteren TSK unsurlarına kaç defa taciz uygulanmıştır, bu oran son beş yılda artmış mıdır?

TC Dışişleri Bakanlığı'nca TSK'nın Ege Denizi'nde 25 derece doğu boylamının batısında faaliyet göstermesi engellenmekte midir? Son bir yılda TSK unsurlarının Ege Denizi'nde 25 derece doğu boylamının batısı ile doğusunda icra ettiği faaliyetlerin oranı nedir? Arada fark var mıdır? Fark varsa bunun gerekçesi nedir?

EGE DENİZİ İLE İLGİLİ YÜRÜTÜLEN BİR GÖRÜŞME VAR MI?

Türkiye ve Yunanistan arasında Ege Denizi ile ilgili yürütülen bir görüşme var mıdır? Bu görüşmenin detayları kamuoyu ile paylaşılmış mıdır? Bu görüşmelerde hangi pazarlıklar yapılmaktadır? Ege Denizi'nde, Lozan Antlaşması ile ve diğer anlaşmalarla kurulan dengenin ve bu antlaşmalar gereği uygulanan karasularının 6 mil olacağı hükmünün Yunanistan ile yapılan son dönem gizli pazarlıklarda anakarada 12 mil, adalarda 6 mil olarak uygulanması konusu doğru mudur? Böyle bir uygulamada Türkiye'nin Kazancı ve Yunanistan'ın Kazancı ne olacaktır? Büyük bir ekonomik kriz yaşayan Yunanistan ile milli davamız olan Ege Denizi'nde bu şekilde bir pazarlığa girişilmesinin ve kamuoyundan saklanmasının gerekçesi nedir?

EGE DENİZİ'NDE MİLLİ MENFAATLERE AYKIRI UYGULAMALAR MI VAR?

Yunanistan son bir yılda 15 Haziran-15 Eylül arasında iki ülke arasındaki antlaşmalar gereği uygulanması zorunlu olan "Moratoryum" a uymakta mıdır? Uymuyorsa bunun gerekçesi nedir?

Yukarıda sorulan sorulara konu olan ve Ege Denizi'nde milli menfaatlere aykırı uygulamalar konusunda TSK ve Türkiye kamuoyunun bilgisi var mıdır?

Kaynak:Haber Kaynağı