MHP'li  İş Adamları Fişleniyor mu?

MHP'li İş Adamları Fişleniyor mu?

MHP Milletvekili Lütfü Türkkan,“MHP’li şirket ve işadamlarının kamu ihalelerini almamaları için fişlendikleri iddiasını TBMM gündemine taşıdı ve soru önergesi verdi. Önergesinde “CHP’li işadamlarına devlet ihalelerini vermemek için fişleyen MİT’in aynı y

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, basında çıkan “MHP’li şirket ve işadamlarının kamu ihalelerini almamaları için fişlendikleri iddiasını TBMM gündemine taşıdı. Türkkan bu ciddi iddia ile ilgili olarak Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
 
Önergesinde “CHP’li işadamlarına devlet ihalelerini vermemek için fişleyen MİT’in aynı yöntemle MHP’lileri de fişleyip, özel telefondan Başbakanlığa bildirdikleri ortaya çıktı.” denmiştir.” diyen Türkkan, Yeni MİT belgelerine göre; MİT’in fişlemesinden önce devletten ihale alan MHP’ye yakın isimlerin, şirketlerinin fişleme raporuna girmesinin ardından tek  ihale alamadıkları iddia edilmiş ve bu şirketlerden bazıları da örnek olarak gösterilmiştir.” ifadesini kullandı.

Türkkan basında çıkan firmaların isimlerini önergesinde belirtti ve önergede bu firmalar ile ilgili iddia edilenleri sordu.

MHP’Lİ FİRMA VE İŞADAMLARININ FİŞLENDİĞİ İDDİASI DOĞRU  MU?
Başbakan Erdoğan’a “CHP’li işadamlarına devlet ihalelerini vermemek için fişleyen MİT’in aynı yöntemle MHP’lileri de fişlediği iddiası doğru mudur, eğer doğruysa bu işlem yasalara uygun mudur?” sorusunu yönelten MHP’li Türkkan, Seba Yol Yapı İnşaat Şirketi, İLK-NUR İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi ve Mudes İnşaat Hazır Beton Şirketi ile ilgili fişleme iddialarını gündeme getirdi.
 
Türkkan, Daha önce ihale kazandıkları halde fişlendikten sonra ihale alamayan bu firmaların durumlarını önergesinde örnek olarak gösterdi.
 
MİT’in fişlediği şirketlerden birinin Seba Yol Yapı İnşaat Şirketi olduğunu belirten Türkkan, nedeninin ise şirketin yazıhane olarak kullandıkları ofisi Milliyetçi Hareket Partisi Erzurum/Palandöken İlçe Başkanlığı’na kiraya vermeleri olduğunu belirtti ve bu yapılan hukuka uygun mudur diye sordu.
 

İLK-NUR İNŞAAT’IN ORTAKLARINDAN HİLMİ KARAKILIÇ’IN ÜLKÜCÜ GEÇMİŞİ NEDENİYLE FİŞLENMESİ
MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Giresun’daki İLK-NUR İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi başlığıyla şirket ortakları Mehmet Hilmi Karakılıç ve Gönül Karakılıç’ın da  fişlendiğini belirtti ve  Hilmi Karakılıç’ın ülkücü geçmişinden söz edilen bazı notların da fişleme belgesine konulduğunu vurguladı. Türkkan bu şirketin de 2010-2012 yılları arasında 13 ihaleye girmesine rağmen hiçbir ihaleyi alamadığına vurgu yaptı.

MUDES İNŞAAT’IN ORTAĞI MHP ADAYI’NI DESTEKLEDİĞİ İÇİN FİŞLENDİ
MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Ankara merkezli Mudes İnşaat Hazır Beton Şirketi’nin ortaklarından birinin 1994 seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi adayını desteklediği notunun belgelere düşüldüğünü, şirketin 2010-2012 yılları arasında 18 adet ihale alamamasının nedeninin de bu fişleme raporları olarak gösterildiğini önergesinde belirtti.
 
BAŞBAKANA 8 SORU:
           
Başbakan Erdoğan’a MHP’ye yakın şirket ve işadamlarının fişlenmesi iddiası ile ilgili 8 soru yönelten MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Başbakan’dan sözü edilen şirketler ile ilgili iddiaları yanıtlamasını istedi.
Türkkan’ın soruları arasında MİT ve Başbakanlık arasında bir telefon kurulması ve kamuya atanacak kişilerin ve ihalelere girecek firmalarla ilgili fişleme belgelerinin de bu telefonla “şifahi olarak” Başbakanlığa iletildiği iddiası da yer aldı. Türkkan Başbakan’a bu iddianın doğru olup olmadığını sordu ve  doğruysa gerekçelerini istedi.

BİR ŞİRKETİN İHALE KAZANMASI İÇİN İKTİDARA YAKIN OLMASI MI GEREKLİ?
Bir şirket sahibinin ya da ortağının sadece MHP’li olması ve siyasi görüşü nedeniyle fişlenmesi bu nedenle hiçbir ihaleyi alamaması ileri demokrasi anlayışı ile bağdaşan bir uygulama mıdır diye soran Türkkan, Başbakan Erdoğan’dan bir şirketin ihale kazanması için o şirketin sahibinin ya da ortağının iktidar partisine yakın olması mı gereklidir sorusunun da yanıtını istedi.

SIRF SİYASİ GÖRÜŞÜ NEDENİYLE İŞLERİ OLUMSUZ ETKİLENEN İŞADAMLARI İÇİN NE YAPACAKSINIZ?
MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, MHP’ye yakın olan işadamları ve firmaların işlerinin geleceği ile ilgili bir soruyu da önergesine taşıdı. Türkkan Başbakan’a Sırf siyasi görüşü nedeniyle ihale kazanamayan ve bu nedenle işleri etkilenen işadamlarının uğradığı zararın telafisi için ne gibi önerileriniz olacaktır sorusunu yöneltti.
 
             TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.17.06.2013
 
Lütfü TÜRKKAN
Kocaeli Milletvekili
 
Yazılı basında; “MHP’li şirket ve işadamlarının kamu ihalelerini almamaları için fişlendikleri ortaya çıktı.” şeklinde bir haber yer almış; “CHP’li işadamlarına devlet ihalelerini vermemek için fişleyen MİT’in aynı yöntemle MHP’lileri de fişleyip, özel telefondan Başbakanlığa bildirdikleri ortaya çıktı.” denmiştir.
Yeni MİT belgelerine göre; MİT’in fişlemesinden önce devletten ihale alan MHP’ye yakın isimlerin, şirketlerinin fişleme raporuna girmesinin ardından tek  ihale alamadıkları iddia edilmiş, ve bu şirketlerden bazıları da örnek olarak gösterilmiştir.  

MİT’in fişlediği şirketlerden biri Erzurum merkezde 2009 yılında faaliyete başlayan Seba Yol Yapı İnşaat şirketidir. Fişleme belgesine göre, şirketin üzerinin çizilmesinin nedeni ise yazıhane olarak kullandıkları ofisi Milliyetçi Hareket Partisi Erzurum/Palandöken İlçe Başkanlığı’na kiraya vermeleridir. 2010 ve 2011 yılında iki ihale alan şirket fişlemenin ardından girdiği beş ihaleyi de kazanamamıştır.

Giresun’da da İLK-NUR İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi başlığıyla şirket ortakları Mehmet Hilmi Karakılıç ve Gönül Karakılıç fişlenmiş, Hilmi Karakılıç’ın ülkücü geçmişinden söz edilen bazı notlar da fişleme belgesine konmuş, bu şirket de 2010-2012 yılları arasında 13 ihaleye girmesine rağmen hiçbir ihaleyi alamamıştır.

Ayrıca; Ankara merkezli Mudes İnşaat Hazır Beton Şirketi’nin ortaklarından birinin 1994 seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi adayını desteklediği notu belgelere düşülmüş, şirketin 2010-2012 yılları arasında 18 adet ihale alamamasının nedeni de bu fişleme raporları olarak gösterilmiştir.

Bu nedenle;
1- CHP’li işadamlarına devlet ihalelerini vermemek için fişleyen MİT’in aynı yöntemle MHP’lileri de fişlediği iddiası doğru mudur, eğer doğruysa bu işlem yasalara uygun mudur?

2-Seba Yol Yapı İnşaat Şirketi’nin yazıhane olarak kullandıkları ofisi Milliyetçi Hareket Partisi Erzurum/Palandöken İlçe Başkanlığı’na kiraya vermeleri nedeniyle MİT tarafından fişlendiği iddiası doğru mudur, eğer doğruysa bunun gerekçesi nedir, bu yapılan hukuka uygun mudur?

3-İLK-NUR İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi’nin ortaklarından Hilmi Karakılıç’ın ülkücü geçmişi nedeniyle fişlendiği doğru mudur, bu şirket iki yıl boyunca bu nedenle mi hiçbir ihaleyi kazanamamıştır?

4-Mudes İnşaat Hazır Beton Şirketi’nin ortaklarından birinin 1994 seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi adayını desteklemesi nedeniyle fişlendiği bu nedenle şirketin 2010-2012 yılları arasında 18 adet ihale alamamasının nedeninin de bu fişleme raporları olarak gösterildiği doğru mudur?

5-MİT ve Başbakanlık arasında bir telefon kurulduğu, kamu kurumlarına atanacak kişilerin ve ihalelere girecek firmalarla ilgili fişleme belgelerinin de bu telefonla “şifahi olarak” Başbakanlığa iletildiği iddiası doğru mudur, doğruysa bunun gerekçeleri nelerdir?

6-Bir şirket sahibinin ya da ortağının sadece MHP’li olması ve siyasi görüşü nedeniyle fişlenmesi bu nedenle hiçbir ihaleyi alamaması ve işlerini yürütememesi ileri demokrasi anlayışı ile bağdaşan bir uygulama mıdır?

7-Bir şirketin ihale kazanması için o şirketin sahibinin ya da ortağının iktidar partisine yakın olması mı gereklidir?

8-Sırf siyasi görüşü nedeniyle ihale kazanamayan ve bu nedenle işleri etkilenen işadamlarının uğradığı zararın telafisi için ne gibi önerileriniz olacaktır?