MHP'DA TARİHİ KURULTAY: CANLI YAYIN

MHP'DA TARİHİ KURULTAY: CANLI YAYIN

MHP'de Yargıtay kararı ile gerçekleştirilecek kurultay başladı. Saat saat gelişmelerin güncelleneceği kurultaydan CANLI YAYIN

15: 45 Divan başkanlığı Kurultay'ın 4. maddesi gereği Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin  konuşma yapması için kürsüye çağırdı.

Ancak Bahçeli'nin kurultay salonunda bulunmadığı anlaşıldı. Yapılan sorguda Genel başkanca görevlendirilmiş kimsenin olmadığı anlaşıldı. Yapılan oylamada 4. madde geçildi. Ardından genel merkez tarafından olağanüstü kongre çağrısı süresince görevden alınan, üyelikleri silinen ve disipline sevkedilenlerin geçersiz sayılmasına ilişkin ilgili tüzük maddelerinin değişilmesine ilişkin önerge oyladı, tek delegenin olumsuz oyuna karşın tüm delegeler olumlu oy verdiler ve önerge gündeme alındı. Önergenin maddeleri oylandı ve çoğu maddeler "oy birliği" ile onaylandı. Divan başkanı Müsavat Dervişoğlu tüm oylamaların sonucunda kongreyi kapanış konuşması yaptı.

15:30 Müsavat Dervişoğlu Divan Başkanı sıfatı ile konuşma yapıyor.

15:00 Divan başkanlığı için verilen 2 ayrıöndetge çekilerek tüm genel başkan Adaylarının önerisiyle tek önergeye indirildi. Yapılan oylamada oy birliği ile Meral Akşener'e yakın Müsavat dervişoğlu Divan başkanı oldu.

14:38 Başkanlık divanı için 2 ayrı önerge verildi. Önergelere verilen delege imzasında büyük bir fark olduğu görüldü. Büyük olasılıkla Meral Akşener'in önerdiği Müsavat Dervişoğlu Divan başkanı seçilecek.

14: 00 : 900 DELEGEYİ AŞMAK İÇİN BEKLENİYOR

Adaylardan Sinan Oğan'ınkonuyla ilgili yaptığı açıklamada “Katılan delegeleri genel merkeze inandırmak kolay değil. Bunun için noter huzurunda girişler biraz uzun sürüyor” dedi. Öte yandan Genel kurul salonunda tespit evrağı onayı yapan noterin önünde hala uzun delege kuyrukları olduğu gözleniyor.

752 DELEGENİN İMZASI NOTER HUZURUNDA ALINDI

Çağrı Heyeti “752 delegenin imzasını topladık” dedi. 1186 üst kurul delegesinin 595'nin katılması halinde MHP tüzük kurultayının gerçekleşmesinin önünde bir engel kalmamış oluyor. 

KONGREDEN GÖRÜNTÜLER

900 DELEGEYİ AŞMAK İÇİN BEKLENİYOR

Çağrı Heyeti, “900 delege sınırını aşmak için bekliyoruz, salt çoğunluk sağlandı” şeklinde açıklama yapmıştı.

12:40 Genel Kurul Mikrofanlarından noter huzurunda bir taahhütname alındığı, bu tahhütnameyi imzalamayanların imzalaması çağrısı yapıldı. Çok sayıda delege Genel Kurul salonunda hazır bulunan notere imzaya yöneldiler.

12:31 Güncelleme, MHP Olağanüstü Kongresi yeterli sayıda delegenin noter tespiti ile anlaşılmasının ardından başladı. Divan seçimleri için çalışmalr başlatıldı. Öte yandan MHP genel merkezinde hareketli anlar başladığı bilgileri geliyor.

İŞTE O TUTANAK

delege-beyani.jpg

GENEL MERKEZDE HAREKETLİ ANLAR

MHP'de muhalif isimler bugün parti tüzüğünü değiştirmek için toplandı. Ankara Büyük Anadolu Oteli'nde kurultay için çalışmalar sürerken MHP genel merkezinde de hareketli dakikalar yaşanmaya başlandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, süreci izlemek için genel merkeze geldi. Bahçeli'yle birlikte Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın ve Şevkat Çetin de genel merkeze giriş yaptı.

DELEGE SAYISI TARTIŞMALARINDA SON NOKTA

Başkan Adayı Sinan Oğan, “Katılan delegeleri genel merkeze inandırmak kolay değil. Bunun için noter huzurunda girişler biraz uzun sürüyor” dedi. Oğan, ‘Divan Başkanlığı konusunda bir uzlaşmaya vardınız mı?’ sorusuna ise “Henüz değil” diyerek yanıt verdi.
Meral Akşener de ‘Kurultay toplanabilecek mi?’ sorusuna, “Delegeler burada. Tabi ki de toplanacak” şeklinde yanıt verdi.

AKŞENER, SALONA 'MERAL BAŞBAKAN' SLOGANLARIYLA GİRDİ

Kurultayın yapılacağı salona ilk olarak MHP Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan sonrasında Ümit Özdağ ve Koray Aydın geldi. Meral Akşener ise salona 'Meral Başbakan', 'Durma ilerle bozkurtların seninle' sloganları eşliğinde giriş yaptı.

AKŞENERE KARŞI GÜÇ BİRLİĞİ İDDİALARI

Parti içi muhalefetin 1 Kasım seçimlerinden bu yana yürüttüğü kurultay sürecinde, kurultaya saatler kala genel başkan adayları Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan “Meral Akşener’e karşı güç birliği” oluşturdu iddiaları yayılmaya çalışılıyor..

NOTER HUZURUNDA KAYIT

MHP’de çok tartışmalı tüzük kurultayı bugün…  Ankara’daki Büyük Anadolu Oteli’nde yapılacak olan kongreye katılmak için gelen partililer, polis kontrol noktalarında aranıyor. Parti delegeleri kongre alanına noter huzurunda kayıt yaptırarak giriş yapıyor.

DEV PANKARTLAR

Salonda Alparslan Türkeş’in ve Devlet Bahçeli’nin dev fotoğrafları asıldı
Kurultayı salon dışında izleyecek MHP’liler için de dev ekran kurulduğu görülürken, kongre salonundaki dev Devlet Bahçeli fotoğrafı dikkat çekti. Ayrıca Bahçeli katılmasa bile genel başkan olarak isminin anons edileceği öğrenildi.

AKŞENER KONUSU

Sürecin başından bu yana “Akşener’in kendilerini figüran olarak gördüğü” görüşünde birleşen muhalefet, genel merkezin belirlediği 10 Temmuz’daki kurultaya katılma kararı aldı. Muhalefet cephesinde bu gelişme yaşanırken, MHP Meclis İdare Amiri ve Adana milletvekili Seyfettin Yılmaz da MHP lideri Devlet Bahçeli’ye karşı bayrak açtı.

ADANA MİLLETVEKİLİDE KURULTAY'DA

Yılmaz, bugünkü tüzük kurultayına katılacağını duyurdu. Yılmaz’ın son dakika hamlesi genel merkez kanadında şok etkisi yarattı.

Yılmaz’la birlikte genel merkeze bayrak açan milletvekillerinin sayısı da beşe yükseldi. Daha önce de Balıkesir milletvekili İsmail Ok, Gaziantep milletvekili Ümit Özdağ, Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu ve Isparta milletvekili Nuri Okutan 19 Haziran kurultayına katılacaklarını açıklamıştı. Kulislerde ayrıca grup başkanvekili Oktay Vural’ın bugünkü kurultaydan sonra görevinden istifa edeceği de iddia edildi.

İftarda karar verildi

Genel başkan adaylarından Oğan, Aydın, Özdağ, Süleyman Servet Sazak ve Sait Gönen, önceki gün akşam 19 Haziran kurultayı ile ilgili yapılacakları belirlemek amacıyla iftarda bir araya gelmişti. İftar yemeğine Meral Akşener de davet edilmiş ancak Akşener bu iftara katılmayacağını duyurmuştu.

Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, o iftar yemeğinden “Genel merkezin 10 Temmuz’da yapacağı olağanüstü kurultaya katılma” kararı çıktı. İftar yemeğinde bir araya gelen genel başkan adayları, süreci şöyle değerlendirdi: “1 Kasım seçimlerinden bir süre sonra, tabandan gelen tepkiler sonucunda, 3 aday delegelerden imza topladı. Sonuçta 543 imza toplandı.

CANLI YAYIN

Ancak daha o aşamada bile Akşener, ‘sanki ortak hareket edilmiyormuş gibi’ delegelerle yaptığı telefon konuşmalarında, ‘süreci tek başına yürüttüğü’ izlenimini yarattı. Oysa yola birlikte çıkılmıştı. 15 Mayıs’ta, Büyük Anadolu Oteli önündeki kurultayda da TOMA ve barikatlarla çevrilen otel önünde yine her zaman olduğu gibi Akşener, ‘diğer adayları görmezden gelircesine ittifakı bozdu’.”

2. turda birleşecekler

Üç adayın 10 Temmuz’daki kurultayın ikinci tur oylamasında “Akşener harici en fazla oy alan aday üzerinde birleşeceği” de kaydedildi.

Ümit Özdağ da yaptığı açıklamada, “Genel merkezin 10 Temmuz’daki kurultayına katılacağız. Biz gerilim istemiyoruz. Sinan Bey’in orada olabileceğini söyleyebilirim, Koray Bey’in orada olacağını söyleyebilirim.

Akşener ile ilgili bilgim yok” dedi. Öte yandan genel başkan adaylarından Süleyman Servet Sazak, açıklama yaparak, “19 Haziran kurultayına gitmeyeceğini” belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı