MHP HDP İLE AYNI HÜKUMETTE YER ALACAK

MHP HDP İLE AYNI HÜKUMETTE YER ALACAK

HDP ile aynı tarafta yer almamak için Meclis Başkanı seçiminde, “geçersiz oy” kullanan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)'ninbu durumda ne yapacağı merak konusu

Anayasa’nın 116. maddesi ne göre, TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşumundan sonraki 45 gün içinde hükümetin kurulamaması halinde yeni hükumet kurulacak. Cumhuriyet sitesinde yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı’na TBMM Başkanı’na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu durumda MHP ve HDP aldıkları oy oranı gereği aynı hükumette eşit sayıda bakan ile temsil edilecek.

ERDOĞAN BAŞBAKAN ATAYACAK

Eğer bir hükümet kurulamaz ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimin yenilenmesine karar verirse, Anayasa'nın 114. maddesi gereğince  AKP hükümetten düşecek. Hükümet, Cumhurbaşkanı'nın atayacağı bir Başbakan tarafından hükümet kurulacak. Siyasi partiler temsil oranlarına göre hükümete bakan verecek.  

TEK ÇARESİ "BİZ HÜKUMETE GİRMİYORUZ " DEMESİ

HDP ile aynı tarafta yer almamak için Meclis Başkanı seçiminde, “geçersiz oy” kullanan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)'ninbu durumda ne yapacağı merak konusu.  Genel başkan Devlet Bahçeli, bu durumda ya Seçim hükümeti koalisyonuna üye vermeyecek, yerine dışarıdan isimler atanacak. Ya da HDP ile aynı koalisyonun içinde yer alacak. 

İŞTE O MADDELER

T.C. Anayasası 116. Madde: Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin Cumhurbaşkanınca yenilenmesi...
Bakanlar Kurulunun, 110 uncu maddede belirtilen güvenoyunu alamaması ve 99 uncu veya 111 inci Maddeler uyarınca güvensizlik oyuyla düşürülmesi hallerinde; kırkbeş gün içinde yeni Bakanlar Kurulu Kurulamadığı veya kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde Cumhurbaşkanı,Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Başbakanın güvensizlik oyu ile düşürülmeden istifa etmesi üzerine kırkbeş gün içinde veya yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisinde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine kırkbeş gün içinde Bakanlar Kurulunun Kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.

YASADA AYRINTILARI

T.C. Anayasası 114. Madde: Seçimlerde Geçici Bakanlar Kurulu
Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimlerinden önce, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları çekilir. Seçimin başlangıç tarihinden üç gün önce; seçim dönemi bitmeden seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde ise, bu karardan başlayarak beş gün içinde, bu bakanlıklara Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar Başbakanca atanır.
116 ncı Madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilir ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atar.
Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisindeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınır. Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakana bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır.
Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazetede ilanından itibaren beş gün içinde kurulur.
Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmaz.
Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür.
Yenilenme kararı Resmi Gazetede yayımlanır ve seçime gidilir

Kaynak:Haber Kaynağı