MHP AKP KOALİSYONU GERÇEK OLUYOR

MHP AKP KOALİSYONU GERÇEK OLUYOR

Devlet Bahçeli ve MHP ileri gelenleri AKP ile Koalisyon ya da işbirliği olmayacak deseler de ortaya çıkan yeni gelişmeler neredeyse tek hükumet seçeneğinin AKP ve MHP ile gerçekleşeceği yönünde

Seçim sonuçlarına göre tek başına hükümet kurabilecek milletvekili çıkaramayan AKP şimdi ne yapacak? İlk tercihi koalisyon mu, azınlık hükümeti mi yoksa erken seçim mi? Yeni Şafak yazarı abdülkadir selvi açıkladı.Milliyet'te yer alan habere göre Erdoğan'a en yakın yazarların başında gelen Selvi AKP ile MHP'nin koalisyon kuracağını açıkladı. Şu ana kadar liderler tarafından yapılan tüm açıklamalar ve AKP'nin önde gelen isilerinin yaptıkları açıklamalar Selvi'nin iddilarında haklı olduğunu gösteriyor.

MHP İŞTE BU NEDENLER İLE AKP KOALİSYONUNA EVET DİYECEK

Devlet Bahçeli ve MHP kanadı öyle açıklamalar yaptılarki,bu açıklamaların tamamı da AKP'ye yönelik koalisyon şartlarıydı. AKP'nin içerisinde bulunduğu durumda iktidardaki kontrolü büsbütün kaybederek yargılanma dahil tüm devlet olanaklarından yoksun kalarak parçalanma sürecine girme riski yerine MHP'nin tüm şartlarını kabul edebileceği konuşuluyor. MHP ise HDP'nin mecliste yalnız kalması ve hareket kabiliyetini yitirmesini, PKK'nın AKP ile el ele vererek bütünüyle yok edilmesini,Doğu ve Güneydoğu'da bütünü ile kaybedilmiş devlet kontrolünü yeniden kurmayı hayal ediyor. "Tüm bu isteklerini MHP ve Devlet Bahçeli sadece AKP'ye kabul ettirebilecektir" yorumları siyasi kulislerde en çok konuşulan koalisyon seçeneği arasında.

AKP BU İKİ KONU HARİCİNDE HERŞEYE EVET DİYECEK

"AKP seçimlerden 1. parti olarak çıkmış olmasının eğer iktidarda yada bir parçası değilse hiç bir şeye yaramayacağını aynı ANAP gibi parçalanıp dağılacağını çok iyi biliyor. Çünkü iktidarları döneminde üzerini kapadıkları tüm yolsuzluklar,adaletsizlikler teker teker ortaya çıkacak sorumlular ya kaçacak ya da hapse girecek" Bu yorumlar AKP'den ayrılmış bir kurucuya ait. "İşte bu nedenle AKP MHP'nin tüm istediklerini karşılamak zorunda" diyor. MHP'nin de bunun farkında olduğunu ileri sürüyor. Ama MHP seçimlerde verdiği 2 sözü AKP ile yapacağı anlaşmada unutmak zorunda kalacak. Yolsuzlukların üzerini kapatacaklar,yargı kontrolü yine AKP'de olacak. MHP İçişleri,Savunma,Meclis başkanlığı gibi önem verdiği konuları kontrole alıp gerisine karışmayacak. AKP ise kendisini yıpratan Barış süreci sorumluluğunu MHP'ye bırakıp eskisinden daha avantajlı bir konuma gelecek. İşte AKP'nin Gayri Resmi sözcüsü durumunda olan Abdülkadir Selvi'de bunları anlatıyor.
 

İLK İŞ MECLİS BAŞKANLIĞI ANLAŞMASI OLACAK

Abdülkadir Selvi'nin hükümet çevrelerinden aldığı kulislere göre AK parti ilk olarak koalisyonu deneyecek. AK Parti'nin gönlündeki koalisyon ortağı ise MHP. Selvi'nin aktardığına göre AK Parti Meclis Başkanlığını Meral Akşener'e verip MHP ile koalisyona kapı aralayacak.

AK PARTİ'NİN GÖNLÜNDEKİ ORTAK MHP

Abdülkadir Selvi hükümet çevresinden edindiği MHP kulisin şu sözlerle aktardı;

AK Parti'nin önünde üc seçenek var.

"1-Bunların basında koalisyon hükümeti geliyor. Tabanların birbirine yakın olması nedeniyle İlk akla gelen MHP.
Seçim gecesi MHP lideri Devlet Bahçeli, partisini koalisyon seçeneklerinin dışında tutup, "Anamuhalefefte konumlandırmıştı. Ancak 13 yıldır iktidardan uzak bir MHP kitlesi olduğu biliniyor. Henüz iki parti arasında bir temas söz konusu değil. Hatta MHP ile koalisyon olur mu tartışmaları netleşmiş değil ama Meclis başkanlığı seçiminde MHP'li bir isme jest yapılması gibi seçeneklerde konuşulmuyor değil. Örneğin Meclis Başkanlığı MHP'li Meral Akşener'e verilse, bu jest koalisyon kapısını aralar mı şeklinde fikir egzersizleri yapılıyor.

AK PARTİ'NİN B PLANI CHP Mİ?

Abdülkadir Selvi AK Parti'nin önündeki B planını da aktarıyor. CHP ile 'büyük koalisyon' seçeneği. Selvi'ye göre 'azınlık hükümeti' seçeneği CHP ile koalisyon yapmaktan daha güçlü görünüyor. İşte kulislerden geçtiği bilgiler;

2-Bu arada ısrarla gündeme getirilen "Grand koalisyon" yani "büyük koalisyon" seçeneği var. Öncelikle AK Parti ile - CHP'nin koalisyon hükümeti modeli. CHP ile koalisyon, daha çok AK Parti dışındaki çevreler tarafından gündeme getirilen bir formül.

C PLANI AZINLIK HÜKÜMETİ

3 Bir de AK Parti'nin tek başına kuracağı Azınlık hükümeti var. "Büyük koalisyona" göre daha güçlü bir seçenek. 1979 yılında Demirel, 1999 yılında ise Ecevit kurmuştu. AK Parti'nin böyle bir imkanı olur mu orası belli değil. Hatta biraz zor gözüküyor. Ama azınlık hükümetinin ipinin destek veren partinin elinde olması, icraat yapmayı zorlaştırıyor. Selvi'nin az şans verdiği bu seçenek MHP'nin işine yarabilecek bir seçenek olduğundan daha fazla kuvvetli görülüyor. Ancak Verilen sözler nedeni ile Devlet bahçeli bu seçeneği CHP için kullanabilir.

SON SEÇENEK SEÇİM HÜKÜMETİ

Secim hükümeti  tüm kapılar çalınıp, hükümet formülleri zorlandıktan sonra, bir kaos ihtimali belirirse erken secim kararı alınacak. Bu
arada millete dönüp, "Ey millet gördüğün gibi hükümet kurmak için tüm yolları denedim ama başarılı olmadım. Bu durumda ülkeyi bir siyasi istikrarsızlık içine sürüklememek için, emaneti sahibine teslim ediyorum. Kendi kaderine el koy" denilecek.
Erken seçim kararı alındığında milletin buna ikna edilmesi gerekiyor.